Oorlogen en geruchten over oorlogen in ETF-land

Aanbieders van ETFs ontkennen ten stelligste dat ze een prijzenoorlog voeren. Zeker is wel dat ze hun kosten verlagen om beleggers te lokken.

Ben Johnson 08 november, 2012 | 11:30

 

Managers uit de ETF-sector wezen vorige maand insinuaties over enige vorm van concurrentieoorlog onder ETP-providers maar wat graag van de hand. Op Morningstars Inaugural ETF Invest Europe Conference in Milaan kondigde David Gardener, Managing Director van iShares EMEA, aan dat de strijd tussen ETP-providers over fysieke en synthetische replicatie ten einde was. Thorsten Michalik, Global Head van db X-trackers, en Nizam Hamid, Head of ETF Strategy bij Lyxor, konden zich hierin vinden en stelden dat het debat over fysieke en synthetische replicatie veeleer een debat zou moeten zijn over actieve en passieve productenselectie en dat de keuze van beleggers van wezenlijk belang is.

Inmiddels zijn er zowel in Europa als in de Verenigde Staten geruchten ontstaan over een prijzenoorlog. ETP-providers voeren de laatste tijd agressieve kostenbesparingen door, wellicht in een poging om nieuwe geldstromen naar ETPs te laten vloeien.

In de VS probeerde Vanguard kostenbewuste beleggers te lokken door de licentievergoedingen die aan benchmarkproviders worden betaald, te verlagen, waardoor ook hun kostenratio's zouden moeten afnemen. BlackRock iShares kondigde vervolgens op zijn beurt een nieuw assortiment van lagekosten-ETFs aan onder de naam iShares Core Series, dat de kosten voor zes bestaande ETFs verlaagt en vier aanvullende ETF-producten met lage kosten introduceert. Bovendien kondigde Charles Schwab eind september zijn beslissing aan om de kostenratio's voor zijn volledige ETF-assortiment te verlagen. Recenter liet ook Lyxor in Europa weten dat het de kosten voor zeven van zijn grootste ETF's zou terugschroeven.

Gevraagd naar de recente kostenverlagingen van zijn concurrenten, stelde Larry Fink, CEO van iShares, nadrukkelijk dat "dit geen prijzenoorlog is", en noemde hij de prijzenoorlog later een "mythe". Andere topexecutives, zoals Simon Klein, Global Head of Business Development bij Lyxor, herhaalden dat prijzenoorlog een verkeerd woord is, en dat wat er gebeurt veeleer moet worden beschouwd als één aspect van een aanhoudende evolutie in de beleggingssector. Over de vraag of ETP-providers al dan niet actief bij een prijzenoorlog zijn betrokken, kan worden gediscussieerd, maar we kunnen wel met zekerheid stellen dat ETP-providers steeds vaker hun kostenratio's verlagen.


Meer weten over het beleggen in ETFs. Blader dan door Morningstar's ETF Bibliotheek met tal van artikelen over actieve versus passieve fondsen en de rol die indextrackers in uw beleggingsportefeuille kunnen spelen.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Ben Johnson  Ben Johnson is Morningstar’s Director of European ETF Research.