Hoe te beleggen in technologie

Benader ook techaandelen en fondsen die ze in portefeuille hebben diepgaand en vanuit het perspectief van een langetermijnbelegger.

Maarten van der Pas 13 oktober, 2011 | 22:49
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggen in de technologiesector is de moeite waard gezien de groeipotentie van veel techbedrijven. Maar het is wel een langetermijnverhaal. Beleggers die in technologie-aandelen willen investeren moeten zich vooraf welke enkele vragen stellen waarbij het niet uitmaakt of een aandelen- of fondsbelegger zijn.

Eerste vraag : Hoeveel blootstelling aan technologie heb ik al? Veel fondsmanagers hebben vanwege het langetermijnverhaal al technologie-aandelen in hun portefeuille opgenomen. Met name de large-cap groeifondsen hebben vaak een groter belang in de techsector dan in welke andere sector ook. Een belegger kan dus al de nodige blootstelling aan tech hebben zonder het te weten. En moet dus goed nagaan of hij daaraan nog losse technologieaandelen of een specifiek technologiefonds wil toevoegen.

Tweede vraag: kan ik de pieken en dalen aan? Snelle verandering is eerder regel dan uitzondering bij technologie-ondernemingen. Koersen van techaandelen zijn erg volatiel. Hoe volatiel. De koers van Cisco bewoog de laatste 52 weken tussen 24,35 en 13,73 dollar, bijna een halvering. Wie een koersdaling van één procent op een dag niet aankan, kan maar beter niet in technologie beleggen.

Risico verkleinen
Een belegger kan op twee manieren zijn blootstelling aan het natuurlijk hoge risico van technologie-ondernemingen managen: door de ondernemingen en hun aandelen goed te kennen en door er een verstandige prijs voor te betalen.

Technologiebedrijven begrijpen, betekent niet dat het noodzakelijk is om het verschil tussen DRAM en DSP uit te kunnen leggen. Maar het betekent wel het begrijpen van de basis en de kerncijfers van een technologie-onderneming, net zoals een belegger de onderliggende business moet grijpen van elk aandeel waarin hij belegt. Hij moet de financiële gezondheid van de onderneming weten, het businessmodel en de bekwaamheid van het management. Zo maken de chipfabrikanten Intel, Texas Instruments en Micron Technology alledrie halfgeleiders, maar elk is gespecialiseerd in een bepaald type chip met elk een eigen markt met eigen kenmerken. Dit soort informatie is bijvoorbeeld in het jaarverslag van de onderneming te vinden.

Een tweede manier voor een belegger om het risico in de volatiele techsector te verkleinen is om te weten wat hij krijgt als hij in een hoog geprijsd aandeel stapt. Marktleiders zijn een premie waard, maar hoge koersen betekenen ook hoge verwachtingen. En dat de koers flink geraakt kan worden als deze verwachtingen niet worden waargemaakt. Tot slot is het goed om technologie-ondernemingen nauwkeurig in de gaten te houden. Door het snelle karakter van de sector kunnen de winnaars van vandaag de verliezers van morgen zijn. Zo was Motorola eens marktleider in mobiele telefoons, maar werd het van zijn troon gestoten door Nokia en die onderneming is weer ingehaald door Apple.

Beleggen
Beleggen in technologie kan direct via aandelen of indirect via een specifiek technologiefonds of ETF, of zelfs via een large cap groeifonds zoals hierboven genoemd. Maar onthoud dat een sectorfonds in het algemeen volatieler is en een techfonds is dat helemaal. Het is ook belangrijk om de portefeuille van het fonds te analyseren en te kijken hoe die is gespreid over diverse subtechnologiesectoren zoals hardware, software, halfgeleiders en internet (of juist niet). Ook de manager is belangrijk. Is het een jonge gast die zich de Commodore 64 nauwelijks kan herinneren of een veteraan die de techsector al jaren volgt.

Hieronder staan drie tabellen. De eerste toont tien fondsen die in technologie-aandelen beleggen gerangschikt op hun rendement over de afgelopen vijf jaar. Daaronder een tabel met alle ETFs in dezelfde categorie, verkrijgbaar aan Europese beurzen en gerangschikt op hun rendement over de afgelopen vijf jaar.

Tot slot tien beleggingsfondsen in large cap groeiaandelen met een gemiddelde blootstelling aan in technologie. De gemiddelde blootstelling aan technologie van in de 33 in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen in large cap groeiaandelen is 16,1 procent. In de tabel staan fondsen die met hun blootstelling het dichtst boven en onder deze mediaan zitten.










Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten