Beleggers verkiezen obligaties boven aandelen en bedrijven boven overheden

Beleggers kiezen voor obligatiefondsen en zoeken daarbij rendement bij bedrijfsschuld. Dat blijkt uit de gegevens van Morningstar over de kapitaalin- en uitstroom voor beleggingsfondsen in februari.

Maarten van der Pas 26 maart, 2012 | 13:27
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar’s fund flow data voor Europese beleggingsfondsen laat zien, dat februari een netto positieve instroom kende waarbij beleggers meer dan 15 miljard euro aan nieuw kapitaal in Europese beleggingsfondsen investeerden. Vastrentende fondsen namen daarvan het merendeel voor hun rekening met een inflow van meer dan 12,5 miljard euro. Daarmee noteerde deze vermogensklasse de grootste instroom sinds augustus 2010. Aandelenfondsen zagen daarentegen een bescheiden uitstroom van beleggersgeld. Money market fondsen verloren 13 miljard euro (zie tabel).




Een aantal trends komt duidelijk naar voren uit bovenstaande cijfers. Ten eerste, waar de Europese beleggers in januari nog geld in alle type fondsen investeerden, waren ze in februari meer selectief.

Ten tweede, beleggers zijn verre van bullish. Een aanhoudende onzekerheid in met name Europa heeft een negatief effect op de kapitaalstroom naar aandelen. Aandelenfondsen zagen een netto uitstroom van 189 miljoen euro aan beleggersgeld en keren daarmee terug naar een langetermijntrend van outflows. In het bijzonder fondsen die beleggen in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, regio's met een langzame economische groei, waren weinig in trek. Het is niet verbazingwekkend dat aandelencategorieën die zich richten op opkomende markten, wereldwijde aandelen en Azië vorige maand populair waren.

Ten derde, beleggers zijn hongerig naar rendement. Rentes zijn laag en tonen het minste teken van stijging. Flows naar obligatiefondsen werden gedomineerd door bedrijfsobligaties en dan vooral de high yield variant (zie tabel hieronder). Beleggers vinden de balans van ondernemingen gezonder dan die van Westerse overheden. Fondsen in de Morningstar-categorie ‘Euro Corporate Bond’ zagen de grootste inflow, gevolgd door door diverse high yield categorieën.
Allocation en Convertible fondsen waren eveneens populair. Fondsen in converteerbare obligaties genoten voor het eerst van een instroom sinds april 2011.





Onder de aandelenfondsen boekte het dividendfonds M&G Global Dividend zijn beste maand aan instroom in februari. Het fonds met een Morningstar Analyst Rating 'Silver' trok meer dan 400 miljoen euro aan en was daarmee één van de populairste fondsen in Europa. Tegelijkertijd voerde M&G Optimal Income de mixfondsen aan met een inflow van 501 miljoen euro.

Pimco, M&G en AllianceBernstein profiteerden het meest van de kapitaalstroom naar obligatiefondsen. Pimco GIS Global Investment Grade Credit en Pimco GIS Global High Yield die respectievelijk de Morningstar Analyst Rating 'Silver' en 'Bronze'  hebben haalden samen 1,4 miljard euro binnen in februari.
BNP Paribas weerstond de trend van uitstroom bij money market fondsen en wist meer dan 3,5 miljard euro aan te trekken, voornamelijk voor short-term fondsen. Februari was hiermee de sterkste maand voor BNP Paribas als het om inflows gaat sinds juli 2009.

Aan de andere kant zag Goldman Sachs de grootste uitstroom bij zijn Europese fondsen sinds oktober 2008. Het merendeel van de 6,3 miljard euro aan outflows kwam voor rekening van money market fondsen. JP Morgan, Amundi en BNY Mellon leden ook flinke uitstromen bij hun money market fondsen.

Tot slot een top 10 van grootste vermogensbeheerders (gemeten naar vermogen onder beheer).


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten