3 Europese bankaandelen van topkwaliteit - deel 1

Sommige banken kunnen de staatsschuldencrisis in de eurozone beter doorstaan dan anderen. Morningstar zocht uit welke.

Maarten van der Pas 20 september, 2011 | 10:24
Facebook Twitter LinkedIn

Europese banken rapporteren sterke kapitaalratio’s, maar veel van hen worden momenteel op de beurs verhandeld tegen de helft van hun boekwaarde. Dat impliceert, dat de markt er vanuit gaat dat forse verliezen en/of aantrekken van nieuw kapitaal met verwatering voor aandeelhouders in het verschiet ligt.

Morningstar verwacht dat Europese banken onsamenhangende winstgevendheid en volatiele koersbewegingen laten zien zolang er geen structurele oplossing is voor het staatsschuldenprobleem in de eurozone. Maar sommige banken kunnen de storm beter doorstaan dan anderen. Voor beleggers die zich afvragen wat ze moeten met de kortingen waarmee bankaandelen momenteel worden verhandeld, zocht Morningstar uit welke banken een koopje en welke een valkuil zijn. Van 21 Europese banken (zie tabel 1 – 21 Europese banken) werd de kapitaalbuffer geanalyseerd (meer dan alleen de wettelijk verplichte hoeveelheid) en of ze toegang hebben tot funding van hoge kwaliteit.

Tabel 1 - 21 Europese banken



Uit dit onderzoek blijkt dat Julius Baer Gruppe, HSBC en Standard Chartered de test met vlag en wimpel doorstaan. Dat is geen verrassing aangezien Julius Baer een overgekapitaliseerde Zwiterse private bank met een laag risicoprofiel is. En HSBC en Standard Chartered zijn meer banken in/voor opkomende markten dan Europese banken. Het door een handelsschandaal geplaagde UBS volgt vooralsnog op korte afstand als vierde en zit iets boven de gewenste drempels.
Omdat deze vier banken boven hun boekwaarde worden verhandeld moet iets dieper worden gegraven om bij echte koopjes uit te komen. BNP Paribas, Lloyds Banking Group en Royal Bank of Scotland (RBS) bieden redelijke kapitaalbuffers, een acceptabel funding profiel en een aantrekkelijke korting.

De belangrijkste conclusies uit de analyse van de kapitaalbuffers

  • Een paar Europese banken kunnen het opnemen tegen niet-Europese concurrenten als het gaat om kapitaal en funding.
  • Sterke verplichte kapitaalniveaus verdoezelen inadequate vermogensbuffers bij veel Europese banken. Slechts enkele banken halen of overstijgen de 4-5 procent TCE-ratio die Morningstar als noodzakelijk acht, terwijl vrijwel alle Amerikaanse banken die Morningstar volgt deze ratio halen. (TCE of tangible common equity is een maatstaf voor het vermogen van een bank om verliezen te absorberen voordat het zijn verplichtingen niet meer kan nakomen).
    Julius Baer, HSBC, RBS, Standard  Chartered en UBS zijn goed gekapitaliseerde banken. Maar Crédit Agricole, Crédit Suisse, Deutsche Bank, Dexia en Société Générale zouden grote hoeveelheden extra kapitaal nodig kunnen hebben met verwatering voor bestaande aandeelhouders.
  • Terwijl sommige Europese banken te afhankelijk blijven van kortetermijn funding op de kapitaalmarkt, hebben andere een grote depositobasis wat volgens Morningstar een concurrentievoordeel is in de huidige markt.
    Julius Baer, HSBC en Standard  Chartered hebben de meest stabiele funding basis. Commerzbank, Dexia, Intesa Sanpaolo en UniCredit zijn het meest kwetsbaar voor een gebrek aan funding.
  • Morningstar’s favoriete banken – Julius Baer, HSBC en Standard Chartered – worden verhandeld met een korting ten opzichte van hun fair value, maar met een premie ten opzichte van hun boekwaarde.
  • BNP Paribas, Lloyds Banking Group en RBS worden verhandeld met een aanzienlijke korting ten opzichte van hun fair value en boekwaarde en bieden de mogelijkheid van een hoger rendement voor beleggers met meer risicotolerantie.

Tabel 2 - De gezondste Europese banken



Bovenstaande tabel laat de prestaties van elke bank zien in Morningstar’s test: wit betekent onvoorwaardelijk geslaagd, bij geel is er reden voor waarschuwing en oranje staat voor bijzondere bezorgdheid.
Julius Baer, HSBC en Standard Chartered zijn de gezondste Europese banken die Morningstar volgt vanuit het oogpunt van kapitaal en ze zijn momenteel aantekkelijk geprijsd (met een korting ten opzichte van hun fair value, maar wel met een premie ten opzichte van hun boekwaarde).

RBS, Lloyds Banking Group en BNP Paribas bieden een hoger risico-rendement profiel voor de meer avontuurlijke belegger (een aanzienlijke korting ten opzichte van hun fair value en boekwaarde). Morningstar is van mening dat banken met een kleine kapitaalbuffer en een onzekere funding het beste vermeden kunnen worden tot deze problemen zijn opgelost.

Vermijd Dexia dat faalt voor alle kapitaal- en liquiditeitstesten. Dexia is de bank met de grootste problemen in de eurozone (banken in de PIGGS-landen niet meegerekend).

Aandelenrapporten

Op morningstar.nl staan rapporten van Standard CharteredCrédit Suisse, Dexia en KBC. Het Nederlandse ING zat niet in het onderzoek, maar daar is ook een rapport van.

Vervolg
De zes banken die als beste naar boven komen (Julius Baer, HSBC, Standard Chartered, RBS, Lloyds Banking Group en BNP Paribas) hebben ook een hanteerbare blootstelling aan staatsschuld van Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en Ierland (de PIGGS-landen). In een vervolg op dit artikel wordt de blootstelling van de 21 Europese banken aan staatsschuld van de PIGGS verder onderzocht.

Met dank aan Erin Davis, aandelenanalist bij Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten