Morningstar's visie op de technologie- en telecomsector

Hoewel sommige er zwakker voorstaan, verwachten wij dat goed gepositioneerde technologie- en telecombedrijven het goed zullen blijven doen.

Michael Hodel, CFA 16 januari, 2012 | 9:22 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

  • Halfgeleiderfabrikanten zien de vraag nog steeds teruglopen, maar Morningstar denkt dat de huidige achteruitgang in de sector (de meest cyclische in technologie en communicatie) beperkt blijft tot een aantal domeinen en vooral het gevolg is van specifieke unieke gebeurtenissen.
  • Fusie- en overnameactiviteiten laaien weer op omdat ondernemingen met overvloedige kasmiddelen (vooral in de softwaresector) op zoek zijn naar uitbreiding van hun mogelijkheden.
  • Morningstar geeft nog steeds de voorkeur aan grotere ondernemingen die de middelen hebben om hindernissen in het wereldwijde economische klimaat te overwinnen en kansen kunnen benutten als deze zich voordoen.

De aanhoudende stroom van omzet- en winstwaarschuwingen in de halfgeleiderindustrie is de afgelopen weken één van de belangrijkste thema’s geweest. Reuzen als Intel en Texas Instruments hebben hun vraagvooruitzichten onlangs verlaagd. Hoewel de vraag vanuit de eindmarkt in bepaalde domeinen zeker verzwakt is (onder meer in verschillende industriële segmenten), gelooft Morningstar dat de huidige achteruitgang bij de chips eerder een teken is van de sterk cyclische aard van deze sector.

In sommige gevallen gebruiken afnemers hun voorraden op omdat zij vrezen dat de huidige turbulentie op de financiële markten hun afzet zal hinderen. Daarnaast heeft een aantal eenmalige gebeurtenissen de vraag geen goed gedaan. Zo hebben de overstromingen in Thailand bijvoorbeeld de productie van harde schijven verstoord, wat leidde tot problemen in de pc-aanvoerketen. De huidige zwakte heeft verschillende aandelen van halfgeleiderfabrikanten doen dalen tot flink onder onze ramingen van de reële waarde. Wij zouden ons richten op bedrijven met een sterke positie zoals Analog Devices.

Smartphones en tablets
De vraag naar hardware blijft redelijk, vooral onder consumenten. Smartphones en tablets zijn de bepalende factor voor de vraag en hiervan profiteert Apple waarschijnlijk het meest. Wij denken dat de komende maanden kritiek zullen zijn voor andere bedrijven die hun geloofwaardigheid in deze markten willen opbouwen. Omdat deze producten waarschijnlijk in de loop van de tijd voor de consument steeds hogere overstapkosten met zich mee zullen brengen, is het essentieel om nu marktaandeel te veroveren. Wij denken dat het lastig zal worden om de schaalgrootte te behalen waar Apple al over beschikt, vooral in tablets, en de aandelen van deze onderneming behoren tot onze sterkste aanbevelingen.

De telecomsector levert ook voorbeelden van hoe de sterkeren steeds sterker worden, vaak ten koste van de zwakkeren. Verschillende kabelbedrijven, waaronder Comcast, ondertekenden recent een overeenkomst om hun spectrum voor mobiele telefonie aan Verizon Wireless te verkopen. De bedrijven hebben ook afgesproken elkaars diensten te verkopen, een ontwikkeling die bedrijven samenbrengt die in het verleden aartsvijanden waren. Deze afspraken hebben een belangrijke steunpilaar onder Sprint S en zijn partner Clearwire weggeslagen.

Morningstar ziet steeds meer waarde in kleinere Amerikaanse telecommunicatiespelers, maar het verschil in onzekerheid rond deze ondernemingen en reuzen als Comcast, Verizon en AT&T  wordt steeds groter. Voor blootstelling aan grote, stabiele telecombedrijven geven wij bij de huidige waarderingen de voorkeur aan ondernemingen buiten de Verenigde Staten, waaronder France Telecom.

Meer tech en telecom
Deze week geeft Morningstar in een serie artikelen haar visie op de sector technologie en telecommunicatie. Dinsdag gaan we dieper in op ondernemingen in software, hardware en halggeleiders. Woensdag staan telecom en internet op het programma. En donderdag sluiten we af met 5 aandelen in deze sector die beleggers op hun radar moeten hebben.

In dit artikel passeren enkele ondernemingen in de revue. Ze zijn gelinkt naar een analyse van de onderneming en het aandeel. Bekijk ook de andere technolgie- en telecomaandelenanalyses die op Morningstar.nl beschikbaar zijn:

AMD

Apple

Applied Materials

ASM International

ASML

Belgacom

Cisco

France Telecom

Google

Hewlett-Packard

IBM

Intel

KPN

Microsoft

Nokia

NTT DoCoMo

Oracle

Philips

Research in Motion (RIM)

Vivendi


Vooruitblik 2012
Dit artikel maakt deel uit van een serie met Morningstar's verwachtingen voor 2012. Lees ook:


Outlook sector defensieve consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector defensieve consumptiegoederen
Er is bij producenten van defensieve consumptiegoederen nog steeds druk op de marges, kansen in opkomende markten, afsplitsingen, spin-offs als overnamedoelwitten en op een aantal plekken waarde.

Defensieve consumptiegoederen: opkomende markten compenseren ontwikkelde markten
Een uitgesproken stijging van de consumentenbestedingen in de ontwikkelde markten zal nog een aantal kwartalen op zich laten wachten, maar opkomende markten bieden groeikansen.

Defensieve consumptiegoederen: spin-offs kunnen in 2012 overnamedoelwit worden
Managementteams kijken nog steeds zorgvuldig naar hun productportefeuilles om waarde vrij te maken. Morningstar sluit splitsing Unilever niet uit.

Defensieve consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector defensieve consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.


Outlook sector cyclische consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector cyclische consumptiegoederen

De waardering van ondernemingen reflecteert niet volledig de vertraging in consumentenbestedingen in 2012. Morningstar blijft selectief en focust op structurele winnaars.

Amazon.com één van de winnaars verkoop consumentenelektronica
E-commerce blijft het traditionele verkoopmodel voor consumentenelektronica verstoren.

Cyclische consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector cyclische consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.


Outlook aandelenmarkt en Amerikaanse economie
Verwachtingen voor de aandelenmarkt
Ook als de economie niet sterk aantrekt, kan de aandelenmarkt het toch goed doen in 2012. Er zijn aantrekkelijke beleggingskansen in diverse sectoren.

Morningstar’s vooruitzicht voor de Amerikaanse economie
De kansen op een opwaartse verrassing in 2012 zijn aanzienlijk groter dan die op een neerwaartse. Onvoorspelbare risico's blijven in Europa desondanks op de loer liggen.

Amerikaanse economie beter gepositioneerd dan andere economieën
Wat zijn de gevolgen van de Europese staatsschuldencrisis en de vertragende Chinese economische groei voor de Amerikaanse economie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Michael Hodel, CFA  Michael Hodel, CFA, is an associate director of research with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten