ArcelorMittal heeft aantrekkelijke waarde

Aandeel is nog steeds fors ondergewaardeerd en noteert vijf sterren.

Maarten van der Pas 13 maart, 2012 | 13:14
Facebook Twitter LinkedIn

Sinds Morningstar staalgigant ArcelorMittal 5 oktober 2011 op zijn lijst met Aanbevolen Aandelen zette, is het aandeel 30 procent in koers gestegen. Maar het wordt nog steeds verhandeld met een aanzienlijke korting ten opzichte van Morningstar’s fair value van de onderneming (de waarde van een onderneming op basis van de toekomstige, geschatte kasstroom). Op moment van schrijven noteert ArcelorMittal aan de AEX 15.28 euro terwijl Morningstar een koers van 35.00 euro reëel acht. Het aandeel staat bij Morningstar dan ook op vijf sterren wat duidt op een maximaal onderwaardering.

Uitganspositie
Morningstar-analist Bridget Freas vindt dat ArcelorMittal een goede uitgangspositie heeft om te winnen als het door het moeilijke jaar 2012 beweegt, de economische activiteit in Europa stabiliseert, de markt meer zicht biedt op een volledig herstel van de wereldwijde vraag naar staal en de omvang van de groeivertraging van de Chinese economie duidelijk is.
“Ondanks een wankele macro-economische omgeving en een relatieve underperformance ten opzichte van concurrenten buiten Europa is ArcelorMittal winstgevend gebleven en ik zie diverse mogelijkheden voor een bescheiden margegroei in 2012”, aldus Freas.

De analist meent dat de huidige koers van ArcelorMittal een aanhoudende angst bevat voor een afname van de staalconsumptie in Europa en China en zorgen over de financiële hefboom van de onderneming. Maar de positieve fundamentals voor de staalsector op lange termijn blijven volgens haar ongewijzigd. “Het management van ArcelorMittal heeft de kostenstructuur verbeterd en een aantal mogelijkheden gedefinieerd om de operationele kasstroom te steunen. Hoewel er weinig aanjagers zijn, verwacht ik dat het aandeel zich herstelt als 2012-13 een jaar blijkt te zijn van langzame vooruitgang in plaats van terugslag en marco-economische zorgen afnemen.”


Bekijk ook
Koersgrafiek ArcelorMittal

Analyse aandeel ArcelorMittal

Aanbevolen Aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten