Aandeel voor het voetlicht: eBay

eBay ontwikkelt zich steeds meer tot een belangrijke dienstverlener voor e-commerce. De markt onderkent dat niet.

Maarten van der Pas 02 april, 2012 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

(Online) veilingen hadden de laatste jaren last van cyclische tegenwind. Maar de rol van PayPal als een toonaangevende standaard voor online betalen, innovaties in het segment marktplaatsen en aanvullende overnames zoals GSI hebben eBay omgevormd tot een belangrijke speler in e-commerce e. En die positie zal de onderneming de komende jaren blijven innemen. Hoewel Morningstar verwacht dat Amazon de komende jaren een grotere omzetgroei zal laten zien, denken we dat eBay vanuit een waarderingsperspectief aantrekkelijker is. Het aandeel eBay is geschikt voor beleggers die hun blootstelling willen diversifiëren naar groei in e-commerce.

In de afgelopen 15 jaar is eBay gegroeid van een kleine, Amerikaanse online veilingsite naar een centrale e-commerce ondersteunende onderneming. In

ogen van Morningstar zal eBay de komende jaren een grote speler op het gebied van e-commerce zijn en blijven. Met dochteronderneming PayPal heeft eBay een standaard voor online betaaldiensten in huis. De overname van GSI, dat webwinkels ontwikkelt en beheert voor grote winkelketens, heeft eBay zich verder verbreedt.

Boeiende speler
Concurrent Amazon draagt vandaag de dag de titel van grootste online winkel. Maar Morningstar meent dat eBay de komende jaren een steeds belangrijker facilitator/dienstverlener van online winkelen (e-commerce) is en wordt. Dat komt door een groeiende portefeuille van grote retailpartners die eBay’s diensten afneemt, het opzetten van aanvullende online marktplaatsen en de diverse betaalmogelijkheden die PayPal aanbiedt.
"Daarnaast vinden we dat eBay’s mogelijkheden om traditionele offline verkopen te faciliteren met betalen via de mobiele telefoon en testen met PayPal verkooppunten in winkels door de markt wordt onderschat", stelt Morningstar-analist R.J. Hottovy. 

"Met één van de meest kapitaalefficiënte modellen voor e-commerce en een wide economic moat (grote concurrentievoorsprong) wat resulteert in een solide netwerkeffect, zal eBay’s rol als een vitale ondersteuner van wereldwijde handel via internet zich vertalen in bovenmatige winst. De strategie van eBay om niet te concurreren met andere online retailers, maar zich juist als partner op te stellen maakt het tot een boeiende speler in de groeiende wereld van e-commerce. Ik denk dat een meervoudige expansie mogelijk is als deze potentie door de markt wordt onderkend.”

Een 'wide economic moat', wat letterlijk een 'brede slotgracht' betekent, bedoelt Morningstar dat eBay een grote voorsprong op de concurrenten heeft (de concurrentie door zijn businessmodel op afstand weet te houden). Veel gebruikers van eBay's diensten leidt weer tot nieuwe gebruikers waardoor er sprake is van een 'netwerkeffect'.

Ondergewaardeerd
Vanwege de kapitaalefficiëntie en de relatief stabiele marges is het aandeel eBay het meest gevoelig voor veranderingen in de langetermijnprognoses voor omzetgroei. Met consumenten die zich verwijderen van de veilingactiviteiten (wat goed is voor 37 procent van de volumes van handelsplaatsen en een kwart van de totale omzet in 2011) is het niet verbazingwekkend dat de aandelen van eBay minder presteerden dan de markt in 2009-10. “Maar eBay is goed op weg op zijn omzetgroei bij marktplaatsen te versterken door innovaties op deze handelsplatformen.”

eBay staat op Morningstar’s lijst van Aanbevolen Aandelen. Lees de analyse van het aandeel eBay. De fair value (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom is 42 dollar per aandeel. Met een koers van 36.90 dollar is het aandeel in ogen van Morningstar dan ook behoorlijk ondergewaardeerd. Het noteert dan ook 4 sterren (zie tabel).


eBay versus Amazon          
  Koers Fair value Koers/ Fair value Economic moat Morningstar 
      fair value uncertainty   Rating
eBay USD 36.90 USD 42.00 0.88 Medium Wide ****
Amazon USD 202.51 USD 225.00 0.90 High Wide ***
(bron: Morningstar per 2/4/2012)        

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten