Tweede jaar van verlies voor quantitative hedge funds

Hedge funds die computermodellen gebruiken om trends op financiele markten te volgen verloren in 2012 voor het tweede jaar op rij.

Maarten van der Pas 08 januari, 2013 | 16:02
Facebook Twitter LinkedIn

De Newedge CTA Trend Sub-Index, die de rendementen van de grootste computergestuurde of quantfondsen bijhoudt, verloor vorig jaar 3,4 procent. Dat schrijft financieel persbureau Bloomberg. In 2011 was ook een verliesgevend jaar met een verlies van 7,9 procent. Reden voor de rode cijfers bij de fondsen is het politieke debat over de fiscal cliff en de staatsschuldencrisis in de Eurozone die de markten verstoorden.

Winton Futures Fund van David Harding (USD 10 miljard onder beheer) gaf in 2012 3,5 procent toe en boekte daarmee zijn tweede verliesjaar sinds de oprichting in 1997 aldus beleggers in het funds. Man Group’s AHL Diversified Fund (USD 17 miljard onder beheer) verloor 2,1 procent, terwijl het trendvolgende BlueCrest Capital Management (USD 14 miljard onder beheer) 0,02 procent won. Dat vertellen beleggers tegen Bloomberg, die verder anoniem willen blijven omdat de cijfers niet openbaar zijn.

De rendementen van de fondsen staan in schril contrast met hun populariteit onder beleggers die volgens Barclay Hedge sinds eind 2008 USD 108,2 miljard in deze pools hebben geïnvesteerd. Quants maakten winst tijdens de financiële crisis toen andere hedge funds verlies boekten, maar ze blijven achter sinds het marktsentiment omsloeg van optimisme naar pessimisme. Politieke kwesties in Washington en Brussel onderbraken de trends die deze fondsen volgen. De aanhoudende verliezen kunnen ertoe leiden dat beleggers hun geld weghalen uit de quantfondsen.

Momentum
Niet alle quantfondsen hebben geld verloren CCP Quantitative Cambridge (USD 4,7 miljard onder beheer) steeg afgelopen jaar 15 procent en zag in 2011 ook al een winst van 13 procent volgens een verslag dat aan beleggers is gestuurd en in handen is van Bloomberg. Het fonds profiteerde in december van stijgende aandelenkoersen als gevolg van hoop op een oplossing voor het begrotingsravijn.

Trendvolgers proberen te profiteren van momentum bij koersen, of deze nu stijgen of dalen. Ze gebruiken vaak technische indicatoren zoals ‘moving averages’ of ‘Bollinger bands’ om koersbewegingen voor aandelen, obligaties en grondstoffen te voorspellen. Quants gebruiken wiskundige algoritmen om te besluiten of ze kopen of verkopen en vertrouwen op computers om in een fractie van een seconde te reageren op koerssignalen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten