Morningstar zet BNP Paribas Obam ‘under review’

Peter Ranty is niet langer de chief investment officer van Obam. Hij wordt vervangen door Sander Zondag. Ranty blijft wel deel uitmaken van het beheerteam van het fonds.

Maarten van der Pas 10 januari, 2013 | 16:37
Facebook Twitter LinkedIn

Dat schrijft BNP Paribas in een brief aan relaties. Voor Morningstar betekent een managerswissel dat het beleggingsfonds ‘under review’ wordt gezet. Onze fondsanalisten willen nu eerst zo snel mogelijk met Zondag praten of hij het belegingsbeleid van Obam gaat aanpassen.

Zondag (foto) krijgt de moeilijke taak om de negatieve trend bij Obam te keren. Het wereldwijde aandelenfonds presteert de laatste jaren beduidend minder dan het gemiddelde van zijn categorie (zie onderstaande grafiek; klik erop voor vergoting) en heeft veel van zijn glans verloren. Morningstar kent Obam een ‘Neutral’ rating toe en het fonds staat op 1 ster.
Stout
Obam werd groot gemaakt door Rolf Stout, maar in de laatste jaren van deze ‘beleggingsgoeroe’ stond het rendement al onder druk. Toen Stout het fonds eind 2010 na twintig jaar verliet nam Peter Ranty het roer over. Na iets meer dan twee jaar stapt hij nu opzij voor Zondag. Daarmee volgen de managers elkaar de laatste jaren in hoog tempo op. Het beheerteam van Obam wordt uitgebreid met senior portfolio manager Siegfried Kok.

Obam is een van de populairste fondsen van Nederland ofschoon beleggers de afgelopen jaren veel geld hebben teruggetrokken. Op morningstar.nl is Obam één van de beleggingsfondsen waarvan het fondsrapport het meest wordt geraadpleegd door beleggers en adviseurs.

UPDATE 1 (11 januari 2013)
Vindt er bij Obam nou wel of geen managerwissel plaats, zoals Morningstar in dit artikel schrijft? BNP Paribas meent van niet, maar de vermogensbeheerder schept wel onduidelijkheid. Bart Vemer, regional head of distribution bij BNP Paribas, verklaart vrijdag aan de telefoon dat Peter Ranty ‘eindverantwoordelijk’ blijft voor het Nederlandse fonds Obam, maar bij de Luxemburgse variant van het fonds staat hij zijn plaats af aan Sander Zondag. Daarnaast wordt Ranty ook als chief investment officer bij het Obam Investment Centre vervangen door Zondag. Verder schrijft Vemer in een brief aan relaties dat Zondag in zijn nieuwe functie ‘de leiding [zal] nemen in het versnellen om de beleggingsresultaten van Obam te verbeteren’.

Vanwege de ontstane onduidelijkheid over wie er nu uiteindelijk aan de knoppen draait bij Obam houdt Morningstar Obam (NL) en Obam (Lux) voorlopig ‘under review’. Onze analisten zullen op korte termijn met Zondag en Ranty spreken om meer duidelijkheid te krijgen over de onderlinge verhoudingen.

UPDATE 2 (18 januari 2013)
Sander Zondag geeft tekst en uitleg: hoewel Peter Ranty formeel aanblijft als statutair directeur van het Nederlandse Obam NV en daarmee ook verantwoording zal afleggen aan beleggers, neemt Zondag formeel de leiding over van het Obam Investment Centre en daarmee ook van de beleggingsfilosofie en het beleggingsproces. Obam (Lux) en de diverse mandaten zullen daarmee ook onder de verantwoordelijkheid van Zondag vallen.

Vanwege het verschuiven van verantwoordelijkheden houdt Morningstar Obam (NL) en Obam (Lux) voorlopig ‘under review’. Onze analisten zullen op korte termijn met Zondag en Ranty spreken om het fonds opnieuw te beoordelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten