Nieuwe fondsanalyses: ING, BNP Paribas en Robeco

Vijf aandelenfondsen met een focus op Nederland, China, de wereld en dividend. Echte uitschieters zitten er niet bij: één fonds met de waardering 'Bronze'.

Maarten van der Pas 22 januari, 2013 | 14:28
Facebook Twitter LinkedIn

De prestatie van beleggingsfondsen van ING, BNP Paribas en Robeco zijn door de analisten van Morningstar opnieuw beoordeeld.

ING Dutch Fund Inc
Morningstar Rating: **
Analyst Rating: Neutral
Norningstar-categorie: aandelen Nederland?
Morningstar-analist San Lie: “ING Dutch Fund herstelt zich na een beroerd 2011. De active share van dit fonds is sinds 2010 toegenomen. Hoewel aanpassing aan de strategie meer ruimte biedt voor kleinere aandelen, maken AEX-zwaargewichten nog steeds de dienst uit. Per eind november 2012 bestaat de top-3 uit Unilever, ING en Royal Dutch Shell, die daarmee gezamenlijk bijna 40 procent van het fonds beslaan. Beleggers moeten bewust zijn van het hoge aandeelspecifieke risico van het fonds. Gezien het feit dat het fonds alleen in Nederland belegt, zijn sommige sectoren ondervertegenwoordigd, terwijl andere relatief sterk aanwezig zijn. Al met al hebben we nog onvoldoende bewijs dat de nieuwe strategie zijn vruchten afwerpt. Het fonds blijft voor ons een Neutral.”
Naar analyse ING Dutch Fund Inc >


ING Global Fund Inc
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd
Morningstar-analist Jeffrey Schumacher: “Wij vinden ING Global mede vanwege de lage kosten aantrekkelijk, maar hebben wel een voorkeur voor andere wereldwijd beleggende aandelenfondsen. Gemeten over de periode juli 2005 tot en met december 2012 bedraagt de performance voor ING Global 2,86 procent op jaarbasis. Hiermee presteert het gelijk aan de benchmark, de MSCI World. Ten opzichte van de categorie behaalde het fonds een gemiddelde jaarlijkse outperformance van 1,02 procent waarmee het fonds 70% van zijn concurrenten achter zich laat. Dit goede resultaat is echter voor een belangrijk deel te danken aan een sterk 2009. Het team wist de portefeuille op tijd te draaien en profiteerde met een goede aandelenselectie volop van het herstel. De benchmark werd met 13,77 procent verslagen en de categorie met 11,12 procent. Over de overige jaren is het rendement echter minder sterk. Dit fonds krijgt de Neutral rating.”
Naar analyse ING Global Fund >


ING (L) Invest World P Acc
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd
Morningstar-analist Jeffrey Schumacher: “Dit fonds heeft hogere kosten dan de Nederlandse variant ING Global Fund, waardoor het aan aantrekkelijkheid inboet. Hoewel het fonds degelijk is, hebben wij wel een voorkeur voor andere wereldwijd beleggende aandelenfondsen. Dit fonds krijgt de Neutral rating.”
Naar analyse ING (L) Invest World P Acc >


BNP Paribas L2 Equity High Dividend Europe Acc
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen Europa large cap gemengd
Morningstar-analist Jeffrey Schumacher: “De basis is goed, maar de werkdruk van het team is een punt van zorg. Sinds mei 2010 heeft het team behoorlijk gepresteerd, waarin de prestaties uitkwamen op het 23ste percentiel in een vergelijkingsgroep van Europees beleggende hoogdividendfondsen. In 2010 was de relatieve performance ten opzichte van concurrenten minder sterk, maar in 2011 en 2012 wist het team bovengemiddeld te presteren. Hoewel wij de aanpak van het team waarderen vinden wij de bezetting in relatie tot het takenpakket een punt van zorg. Daarom krijgt dit fonds de Neutral rating.”
Naar analyse BNP Paribas L2 Equity High Dividend Europe Acc >


Robeco Capital Growth Funds - Robeco Chinese Equities D EUR
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: aandelen China
Morningstar-analist Han de Vries: “We blijven positief over dit fonds. Ondanks de beperkte omvang van het team blijven we nog steeds overtuigd in de expertise van beheerder Victoria Mio en haar team. De op handen zijnde verkoop van Robeco kan tot onzekerheid over de toekomst van het fonds leiden, maar we hebben nog geen informatie die daar op wijst. We blijven vertrouwen hebben in dit fonds en het behoudt onze Bronze rating.”
Naar analyse Robeco Capital Growth Funds - Robeco Chinese Equities D EUR >


Meer recente analyses van beleggingsfondsen:
BlackRock, Invesco en Robeco

Robeco

Banque de Luxembourg, Petercam, Robeco en BlackRock

Kempen

Robeco en BlackRock

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten