Meeste hedge funds sluiten 2012 positief af

De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index sloot 2012 af met een winst van 6,0 procent. Bijna alle Morningstar hedge fund indices bevonden zich eind 2012 op positief terrein.

Maarten van der Pas 04 februari, 2013 | 11:23
Facebook Twitter LinkedIn

“Ongehinderd door onzekerheden over de begrotingsafgrond waren internationale aandelenmarkten in december hoogvliegers”, licht Mallory Horejs, analist alternatieve beleggingen bij Morningstar, toe. “Bijna alle hedge fund strategieën noteerden de laatste maand van 2012 een winst, maar fondsen die in niet-Amerikaanse aandelen beleggen voerden de lijst aan. In 2012 boekten hedge fund strategieën in risicovollere vermogensklassen waaronder internationale aandelen, small cap aandelen en distressed securities (obligaties van ondernemingen of overheden die –bijna- niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen) het beste rendement.”

Op krediet georiënteerde hedge fund strategieën waren de duidelijke winnaars van 2012 nadat beleggers op jacht waren naar rendement en high yield obligaties en uitgiften van leveraged loan recordhoogtes bereikten. De Morningstar MSCI Distressed Securities Hedge Fund Index klom in het afgelopen jaar 13,1 procent en versloeg daarmee de meeste hedge fund strategieën die door Morningstar worden gevolgd. De Morningstar MSCI Long-Short Credit en Fixed Income Arbitrage Hedge Fund Indices leverden vorig jaar ook goede cijfers af en stegen respectievelijk 10,4 en 9,4 procent. Deze hedge fund strategieën bleven echter achter op de unhedged credit market indices waar de Barclays Global High Yield Index in 2012 naar 19,6 procent sprintte.

Aandelen uit Europa en opkomende markten
December was in het algemeen een goede maand voor op aandelen gerichte hedge fund strategieën, maar in het bijzonder voor fondsen met een focus op Europese aandelen en aandelen uit opkomende markten. De Morningstar MSCI Emerging Markets Hedge Fund Index sprong 4 procent omhoog op de rug van betere macro-economische cijfers uit China. Dat was meer dan elke andere Morningstar hedge fund index. De index stond eind 2012 14,1 procent hoger, maar bleef daarmee achter op de brede MSCI Emerging Market Stock Index die 18,2 procent steeg.

Aziatische hedge funds deden het ook goed nadat de nieuwe Japanse premier plannen aankondigde voor aanzienlijke overheidsinvesteringen en versoepeling van het monetair beleid. De Morningstar MSCI Asia Pacific Hedge Fund Index klom 3,5 procent in december in steeg in het hele jaar met 8,4 procent. Maar beide cijfers konden niet tippen aan de MSCI AC Asia Stock Index dat 2012 met een winst van 15,8 procent afsloot.

Small cap aandelenstrategieën deden het ook goed met de Morningstar MSCI Small Cap Hedge Fund Index en de Russell 2000 Index die respectievelijk 3,3 en 3,6 procent hoger eindigden in december. Deze meer risicovolle aandelenstrategieën noteerden één van de hoogste toenames van het jaar met 10,1 procent voor de Morningstar MSCI Small Cap Index en 14,4 procent voor de Morningstar MSCI Small en Mid Cap Hedge Fund Index.

Amerikaanse aandelen
De Morningstar MSCI North America Hedge Fund Index, die voornamelijk long-short aandelen hedge funds bevat, eindigde het vorige jaar 8,1 procent hoger. Toch bleef het daarmee ver achter op de S&P 500. Maar in de december versloegen de op Amerikaanse aandelengeoriënteerde hedge funds de S&P 500 na de last-minute oplossing voor de fiscal cliff en betere cijfers voor de Amerikaanse werkgelegenheid en de huizenmarkt. De Morningstar MSCI North America Hedge Fund Index nam met 1,3 procent toe in december en deed het daarmee iets beter dan de stijging van de S&P 500 met 0,9 procent.

Short-sellers hadden het moeilijk in het licht van deze koersstijgingen en de Morningstar MSCI short Bias Hedge Fund daalde in december dan ook met 3,1 procent en staat voor heel 2012 op een verlies van 14,4 procent.

Flinke volatiliteit gedurende 2012 op de markten voor aandelen en grondstoffen en van rentes gedurende 2012 vormden voor het tweede jaar op rij een hindernis voor trend-following hedge funds. De Morningstar MSCI Systematic Trading Hedge Fund Index daalde 3,5 procent in het jaar en was daarmee één van de weinige strategieën die het jaar in het rood afsloot.

Deze strategieën lukte het nog wel om in december een winstje te halen van 0,7 procent en dat kwam voornamelijk dankzij winst met valutatransacties zoals het shorten van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse en Australische dollar. Contracten bij de grondstoffen voor energie-opwekking, agrarische grondstoffen en metalen leden koersverliezen in de tweede helft van december en de DJ UBS Commodity Index viel 2,6 procent in de laatste maand van het jaar.

Meer weten over beleggen in hedge funds en hedge fund strategieën? Volg dan Morningstar's cursus beleggen in hedge funds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten