Aandelenrally trof short sellers in januari

Bijna alle Morningstar hedge fund indices sloten januari af met een winst. De afgelopen twaalf maanden staan alleen de strategieën short bias en systematic trading op verlies.

Maarten van der Pas 12 maart, 2013 | 10:32
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index steeg in januari met 1,9 procent en staat de afgelopen twaalf maanden op een winst van 6,3 procent. “Een afgenomen economische en politieke onzekerheid voedden een brede honger naar meer risicovolle activa”, concludeert Philip Guziec, alternative investing strategist bij Morningstar. “Op short bias na stonden alle hedge fund categorieën de eerste maand van het jaar op een plus en de meest risicogevoelige strategieën lieten de sterkste prestaties zien.”

Januari startte met een tweedaagse rally op de aandelenmarkt die grotendeels verantwoordelijk was voor de winst van 5,2 procent van de S&P 500 in de maand. De Morningstar MSCI North America Hedge Fund Index, die voornamelijk long-short aandelen hedge funds bevat, eindigde januari met een plus van 2,3 procent. Small cap strategieën deden het nog beter. De Russell 2000 Index sprong 6,3 procent omhoog waar de Morningstar MSCI Small Cap Hedge Fund Index 3,9 procent steeg.

Opkomende markten
De Morningstar MSCI Emerging Markets Hedge Fund Index steeg ook aanzienlijk en wel met 3,0 procent. Reden was het positieve nieuws uit China over de bbp en de export. Deze positieve signalen ondersteunden ook de Morningstar MSCI Asia Pacific Hedge Fund Index en MSCI AC Asia Index die respectievelijk 4,0 en 2,5 procent stegen. Short sellers werden getroffen door de brede aandelenrally en de Morningstar MSCI Short Bias Hedge Fund Index daalde 5,2 procent.

Een wijdverbreid optimisme onder beleggers drukte in januari ook de minder risicovolle fixed-income strategieën zoals diegene die Treasuries en investment-grade bedrijfsobligaties bevatten. Maar high yield en relative value hedge fund strategieën boekten winst. De Morningstar MSCI Long-Short Credit en Fixed Income Arbitrage Hedge Fund Indices stegen respectievelijk 0,7 en 0,9 procent.

De maandlange aandelenrally samen met stijgende koersen voor grondstof futures voor energie, agrarische producten en metaal waren ook goed voor managed futures strategieën die koersontwikkelingen volgen. Dat leidde tot een stijging van 2,8 procent van de Morningstar Systematic Trading Hedge Fund Index. Maar deze winst in januari was niet genoeg om voorgaande verliezen te compenseren en over de afgelopen twaalf maanden staat deze index 1,2 procent lager.


Meer weten over beleggen in hedge funds en hedge fund strategieën? Volg dan Morningstar's cursus beleggen in hedge funds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten