Hedge funds stappen massaal uit grondstoffen

Hedge funds hebben hun beleggingen in grondstoffen teruggebracht tot het laagste niveau in vier jaar. Signalen van een groot aanbod in grondstoffen van koffie tot zink zijn de reden.

Maarten van der Pas 12 maart, 2013 | 13:57
Facebook Twitter LinkedIn

Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.

Speculanten reduceerden hun net-long posities in 18 Amerikaanse futures en opties in de eerste week van maart tot 405.885 contracten. Dat is het laagste niveau sinds maart 2009 blijkt uit gegevens van de US Commodity Futures trading Commission. De hedge fund managers zijn het meest bearish over koper, maar zetten ook in op koersverlagingen van koffie, varkens, suikers, soja-olie, tarwe en aardgas.

Grondstoffen daalden 4,8 procent nadat ze op 13 februari hun hoogste piek in vier maanden bereikten. Het optimisme over de wereldeconomie die de MSCI All-Country World Index naar het hoogste niveau in 56 maanden stuwde veranderde daar niets aan. Het aanbod zal voor 12 van 18 metalen de vraag overtreffen menen Barclays en Rabobank International. Goldman Sachs daarentegen veranderde zijn advies voor grondstoffen van ‘neutral’ naar ‘overweigt’. De zakenbank verwacht dat de groei van de Chinese economie de prijzen zal opdrijven en vindt dat de grondstofkoersen nu zo hard zijn gedaald dat beleggers moeten instappen.

“Er is onenigheid over hoeveel de vraag naar grondstoffen zal toenemen op basis van de economische groei”, zegt Jack Ablin, chief investment officer bij BMO Private Bank, tegen Bloomberg. “Grondstoffen zijn het slachtoffer geworden van hun eigen succes. Hogere prijzen hebben een groter aanbod gecreëerd. Beleggers die een instrument zoeken dat inkomen kan genereren en de inflatie kan bijhouden zijn nu in aandelen gestapt.” 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten