Nieuwe fondsanalyses: JPMorgan, ASN, Robeco en Degroof

Deze fondsen bieden van alles wat: grondstoffen, ecologie, Europese en wereldwijde aandelen. De oogst: 1 keer 'Silver', 1 keer 'Bronze' en 3 'Neutrals'. Lees voor welk fonds beleggers een sterke maag moeten hebben.

Maarten van der Pas 28 maart, 2013 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen van JPMorgan, ASN, Robeco en Degroof zijn door de analisten van Morningstar -opnieuw- beoordeeld. Lees hun oordeel over de fondsmanager, het fondshuis, de beleggingstrategie, het rendement en de kosten.

JPMorgan Funds – Global Natural Resources A (acc) - EUR
Morningstar Rating: **
Analyst Rating: Bronze
Morningstar-categorie: aandelen sector grondstoffen
Morningstar-analist Fatima Khizou "Voor beleggers die de risico's en specifieke kenmerken van JPM Global Natural Resources correct kunnen beoordelen, is dit een interessante keuze. Neil Gregson is volgens Morningstar een bekwame beheerder die bovendien de filosofie van het fonds deelt en op lange termijn waarde weet toe te voegen. Het fonds is daarnaast ook relatief goedkoop met een TER onder de categoriemediaan. Het fonds behoudt de rating 'Bronze'."
Naar analyse JPMorgan Funds – Global Natural Resources A (acc) - EUR >


ASN Milieu & Waterfonds Inc
Morningstar Rating: *****
Analyst Rating: Silver
Morningstar-categorie: aandelen sector ecologie
Morningstar-analist Han de Vries: "Morningstar blijft ASN Milieu & Waterfonds een prima keuze vinden voor wie ecologisch wil beleggen. De knowhow en ervaring van het beheerteam en het gedisciplineerde proces hebben zich vertaald in uitstekende prestaties over de lange termijn. Het fonds behoudt de 'Silver' rating."
Naar analyse ASN Milieu & Waterfonds Inc >


Rolinco
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd
Morningstar-analist Jeffrey Schumacher: "Rolinco wordt sinds 2009 beheerd volgens een fund-of-funds structuur, waarbij de beheerders voornamelijk kunnen beleggen in 15 eigen themafondsen. Deze beleggingsaanpak kan Morningstar nog niet overtuigen. De prestaties zijn sinds juli 2009 iets beter dan de categorie, maar blijven achter bij de referentie-index (MSCI ACWI). De toegevoegde waarde van het team moet blijken uit de themaselectie en de tactische allocatie. Er is echter vooralsnog geen goede attributie voorhanden, wat een goede beoordeling van dit team bemoeilijkt. Dit fonds krijgt de 'Neutral' rating."
Naar analyse Rolinco >


Degroof Equities Europe Behavioral Value B
Morningstar Rating: **
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen Europa large cap waarde
Morningstar-analist San Lie: "Degroof Equities Europe Behavioral Value is geschikt voor beleggers met een sterke maag. Het fonds kende een goede start. Over de periode 2003-2006 presteerde het consistent beter dan het gemiddelde van de categorie. Net als veel andere kwantitatieve fondsen, heeft ook dit fonds echter moeite in in tijden van marktomslagen en onzekerheid. Kalenderjaar 2008 was een pijnlijk jaar en tussen mei 2007 en februari 2009 verloor het fonds zelfs 61 procent van zijn waarde. Morningstar vindt dit een significant verlies voor een fonds dat verondersteld wordt de kern te vormen van een beleggingsportefeuille. Wij denken dat beleggers betere alternatieven in deze categorie voorhanden hebben. We handhaven onze Neutral rating op het fonds."
Naar analyse Degroof Equities Europe Behavioral Value B >


Degroof Eqs EMU Behavioral Value Acc
Morningstar Rating: **
Analyst Rating: Neutral
Morningstar-categorie: aandelen eurozone large cap waarde
Morningstar-analist San Lie: "Ook Degroof Eqs EMU Behavioral Value is voor beleggers met een sterke maag. Het fonds met een focus op de eurozone kende een goede start. Over de periode 2003-2006 presteerde het fonds consistent beter dan het gemiddelde van de categorie. Net als veel andere kwantitatieve fondsen, heeft ook dit fonds echter moeite in in tijden van marktomslagen en onzekerheid. Kalenderjaar 2008 was een pijnlijk jaar en tussen mei 2007 en februari 2009 verloor het fonds zelfs 62 procent van zijn waarde. Morningstar vindt dit een significant verlies voor een fonds dat verondersteld wordt de kern te vormen van een beleggingsportefeuille. Alhoewel we het geen slechte keuze vinden en de lange termijn resultaten voor het fonds pleiten, dienen beleggers wel bewust te zijn van het bovengemiddelde risico. We handhaven onze 'Neutral' rating op het fonds."
Naar analyse Degroof Eqs EMU Behavioral Value Acc >

 

Meer recente analyses van beleggingsfondsen:

Kempen en Robeco

Delta Lloyd, ING, Degroof en Aberdeen

Fidelity, Keijser Capital en Robeco

Templeton, Robeco, DWS en Sarasin

BlackRock, ING en Petercam

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten