Gestage opmars van alternative funds

De afgelopen decennia waren hedge funds de meest sexy manier om geld te verdienen. Maar ze verliezen hun aantrekkelijkheid ten gunste van alternative funds.

Maarten van der Pas 09 april, 2013 | 13:06
Facebook Twitter LinkedIn

Het succes van hedge funds tijdens de twee bear markten in de afgelopen tien jaar leidde tot de introductie van beleggingsfondsen die hedge fund strategieën nadoen. Er zijn honderden van deze zogenaamde alternative funds of alternatives gelanceerd door traditionele fondshuizen, nieuwe fondshuizen en zelfs hedge funds. Uit gegevens van Morningstar blijkt, dat er in 2007 in de Verenigde Staten nog 112 alternative funds waren en dat dit aantal in december 2012 was opgelopen tot 357. Meer dan de helft van de nieuwe fondsen is pas na 2008 ontstaan.

Deze alternatives opereren als een hedge fund, maar zijn het niet. Ze diversifiëren en hedgen met short posities, derivaten en ETFs. Dat het niet om hedge funds gaat, is omdat beleggers geen ‘accredited investor’ hoeven te zijn om in het fonds te mogen beleggen, de –verplichte- inleg is minder groot, er zijn beperkingen aan de hefboom en deze fondsen brengen niet de befaamde 2 procent management fee en 20 procent performance fee in rekening.

Volgens Nadia Papagiannis, analist en director of alternative fund research bij Morningstar, zijn alternatives zinvol voor beleggers omdat het primaire doel van deze fondsen het diversifiëren van een traditionele portefeuille en het verbeteren van het risico-rendementprofiel is.

Rock star
De sterke opkomst van alternative funds komt, omdat hedge funds de laatste jaren in de hoek zitten waar de klappen vallen. Ten eerste is het moeilijk om het geld bij elkaar te brengen om een hedge fund te starten. Elke belegger voor het fonds moet een accredited investor zijn wat betekent dat hij tenminste USD 200.000 per jaar moet verdienen. En als het nieuwe fonds geen lachertje wil worden, dan heeft het al gauw een startkapitaal van USD 50-100 miljoen nodig en een aanzienlijk deel daarvan moet van de manager zelf komen. Ten tweede zijn beleggers kritisch geworden op hedge funds omdat het rendement van de totale hedge fund sector sinds 2008 achterblijft op de S&P 500.

De legendarische hedge fund manager Cliff Asness is nu twee beleggingsfondsen gestart. “Een rock star hedge fund voor de prijs van een beleggingsfonds”, aldus de beheerder. “Dat is wat tegenwoordig werkt. Mensen willen de hoge vergoedingen niet meer betalen.”

Alternative funds
Zoek en vind beleggingsfondsen die hedge strategieën toepassen met Morningstar's Fonds Screener. In Nederland zijn de volgende alternatives verkrijgbaar (gerangschikt per strategie):

Debt arbitrage >

Event driven >

Fund of funds - equity >

Fund of funds - multi strategy >

Fund of funds - overig >

Long/short - emerging markets >

Long/short - Europe >

Long/short - United Kingdom >

Long/short - United States >

Long/short - obligaties >

Long/short - wereldwijd >

Market neutral - equity >

Multi strategy >

Systematic futures >

Currency >

Volatility >

Global macro >

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de artikelen Are Alternative Mutual Funds a Good Deal? en The Cool Kids Aren’t Starting Hedge Funds Anymore.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten