Morningstar introduceert aparte dividendcategorieën

Door het toegenomen aantal beleggingsfondsen gericht op dividend is het nu mogelijk om voor deze beleggingstijl twee aparte Morningstar-categorieën te creëeren.

Jeffrey Schumacher, CFA 23 mei, 2013 | 19:18
Facebook Twitter LinkedIn

Goed nieuws voor de dividendbeleggers onder ons. Per 1 mei heeft Morningstar wereldwijd beleggende dividendfondsen en Europees beleggende dividendfondsen separaat geclassificeerd en twee dividendcategorieën geïntroduceerd: 'Aandelen Europa – Dividend' en 'Aandelen Wereldwijd – Dividend'.

Dividendbeleggen is één van de stijlen binnen het waardebeleggen. Veel van de dividendfondsen werden dan ook op basis van hun portefeuilles geclassificeerd in de categorie 'Large-Cap Waarde-aandelen'. In de afgelopen jaren is het aantal dividendfondsen echter sterk toegenomen, waardoor het nu mogelijk is om voor deze stijl eigen categorieën te creëren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen fondsen die wereldwijd beleggen en fondsen die zich beperken tot Europa.

De nieuwe categorieën bevorderen de transparantie omdat nu appels met appels worden vergeleken. Het overplaatsen van de fondsen naar de nieuwe categorie betekent ook, dat automatisch de Morningstar-sterren opnieuw worden berekend. De Morningstar Analyst Rating is niet veranderd.

Onderstaand een lijstje met de in Nederland verkrijgbare dividendfondsen in de twee nieuwe dividendcategorieën, gerangschikt op de sterrenrating (op basis van oudste share class). Klik op de tabel voor een vergroting.

Lees de analistenrapporten van de dividendfondsen met een Morningstar Analyst Rating: Kempen European High Dividend R, Kempen (Lux) European High Div A, Petercam Equities Europe Dividend A en ING (L) Invest Europe Hi Div P Acc.

Lees de analistenrapporten van de dividendfondsen met een Morningstar Analyst Rating: Kempen Global High Dividend R, DWS Top Dividende, BNY Mellon Glbl Eq Higher Inc GBP B Inc, BNP Paribas Global High Income Eq Unhdgd, Aberdeen Global World Equity Income E1, ING Hoog Dividend Aandelen Fonds en ING (L) Invest Glbl Hi Div P EUR Acc.

Lees ook Morningstar's Dossier Dividend. 

 TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings