Beleggen in klimaatverandering is kwestie van geduld

Klimaatverandering wordt tot één van de grote beleggingsthema’s gerekend. De diverse beleggingsfondsen die op dit thema inspelen zijn echter moeilijk met elkaar te vergelijken.

Maarten van der Pas 06 juni, 2013 | 16:27
Facebook Twitter LinkedIn

Het begrip klimaatverandering is nooit ver weg bij weersuitzonderingen zoals het koude voorjaar, overstromingen in Midden-Europa en straks misschien een hele warme, droge of juist koude, natte zomer. Of er een directe relatie is tussen dit “extreem weer” en klimaatverandering, of dat het om incidenten gaat, is moeilijk te zeggen. Maar vast staat wel, dát het klimaat verandert. Wetenschappers liggen overigens nog wel met elkaar in de clinch over de oorzaak en mate van klimaatverandering –menselijk handelen en/of een natuurlijk proces- en of de huidige computermodellen wel toereikend zijn om de verandering te voorspellen.

Fondshuizen behoren niet tot de climate change sceptics en sinds een kleine tien jaar zijn er beleggingsfondsen met een focus op klimaatverandering. Klimaat is naast water en agribusiness volgens sommige fondsaanbieders hét wereldwijde beleggingsthema.

Deze thema’s hangen wel met elkaar samen, want een gebrek of overvloed aan water is onder meer een gevolg van klimaatverandering. En waar een groeiende en steeds welvarender wereldbevolking de vraag naar voedsel opdrijft heeft klimaatverandering gevolgen voor de voedselproductie. Klimaatverandering is in dit opzicht een alomvattend thema en water en agribusiness een soort van subthema’s die een onderdeel van klimaatverandering benadrukken.

Lastig vergelijken
Wat moeten beleggers met klimaatverandering? Een fonds met dit thema is vanwege zijn concentratie op het ene specifieke thema en het daaraan gerelateerde hogere risicoprofiel een niche. Het is daarom niet geschikt als kernpositie in een beleggingsportefeuille, maar kan wel als een satelliet naast de kern worden opgenomen. Bijvoorbeeld als een belegger dit thema wat zwaarder wil aanzetten. De keus van een fonds is echter niet gemakkelijk, omdat er nogal wat specifieke haken en ogen zijn.

Neem de lastige onderlinge vergelijkbaarheid van climate change fondsen. Ze zijn ruwweg te verdelen in fondsen met een groene, duurzame inslag en fondsen die niet vanuit deze ethiek inspelen op klimaatverandering. RobecoSAM Sustainable Climate Fund is een voorbeeld van de eerste school, Schroder ISF Global Climate Change Equity behoort tot de laatste groep.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Acuity Brands Inc205,40 USD-1,56
Amazon.com Inc3.415,06 USD-0,84Rating
Cree Inc90,21 USD-3,37
eBay Inc75,97 USD1,67Rating
Swiss Re AG ADR22,39 USD0,95Rating
Trimble Inc86,51 USD-0,61
Vestas Wind Systems A/S ADR13,83 USD5,73

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid