Waneer rijst de zon weer in Japan?

Het vertrouwen in de Japans economie lijkt sinds de tweede helft van mei weer helemaal weg. Voor mij blijft Japan voorlopig een markt om voorzichtig mee om te gaan.

San Lie 13 juni, 2013 | 11:38
Facebook Twitter LinkedIn

Er was een periode dat ik als beleggingsstrateeg bij ABN Amro redelijk actief naar Japan keek. Zo vond ik nog een artikel van mijn hand uit 2005, waarin ik beleggers adviseerde een deel van hun portefeuille naar Japanse aandelen te alloceren.
Sindsdien is het land van de rijzende zon wat uit mijn blikveld verdwenen, maar de afgelopen maanden is Japan weer regelmatig in het nieuws.

Zo was er in eerste instantie veel vertrouwen in de aanpak van de Japanse premier om de economische problemen aan te pakken, de zogenaamde ‘Abenomics’, wat zorgde voor een flinke rally van de Nikkei-index.
Het zorgde ook voor een forse instroom in Japanse aandelenfondsen, zie bijvoorbeeld het artikel Beleggers kiezen voor wereldwijde obligaties en dividendaandelen, waarin staat dat de Morningstar-categorie 'aandelen Japan large cap' in april met een instroom van EUR 1,1 miljard de hoogste inflow kende sinds februari 2007.

Dit vertrouwen lijkt sinds de tweede helft van mei weer helemaal weg, getuige de forse koersdalingen van de afgelopen weken. Ook vanochtend kreeg de Nikkei weer een flinke dreun van -/- 6,35 procent. Het zal mij dan ook niet verbazen als de fundflow cijfers over de maand mei en maand juni een outflow laten zien.

Voor mij blijft Japan voorlopig een markt om voorzichtig mee om te gaan. Van een echt fundamenteel herstel lijkt nog geen sprake en het sentiment lijkt de markt te bepalen. Dit leidt over het algemeen tot volatiele markten. Voor beleggers die het aandurven in deze markt te stappen, bijgaande een aantal fondsen met een hoge Morningstar Analyst Rating.

GLG Japan CoreAlpha Equity D JPY
Morningstar Rating: *
Analyst Rating: Gold

Fidelity Active Strategy - Japan A Euro Acc
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Bronze

GAM Star Japan Equity EUR A Acc
Morningstar Rating: **
Analyst Rating: Bronze

Goldman Sach SICAV - Goldman Sachs Japan Portfolio A Inc
Morningstar Rating: ***
Analyst Rating: Bronze

Henderson Horizon Fund - Japanese Equity Fund
Morningstar Rating: ****
Analyst Rating: Bronze

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten