Beleggers in mei risicomijdend

Onzekerheid, een focus op absolute return en een aanhoudende honger naar rendement dreven in mei de geldstromen van en naar beleggingsfondsen in Europa aan.

Dan Lefkovitz 01 juli, 2013 | 15:39
Facebook Twitter LinkedIn

Allocatie- of mixfondsen, die hun portefeuille spreiden over aandelen en obligaties, boekten in mei hun sterkste maand en zagen een netto-instroom van EUR 11 miljard. Dat blijkt uit gegevens van Morningstar over de kapitaalstromen van en naar Europese beleggingsfondsen in mei. Fondsen in de Morningstar-categorie ‘Alternatieven’ noteerden in mei een inflow van EUR 2,6 miljard. Met meer dan EUR 14,5 miljard aan instroom in de eerste vijf maanden van dit jaar hebben alternatieve fondsen hun recordinstroom van 2012 nu al gebroken.

Ofschoon er nu berichten zijn dat beleggers de laatste week van juni massaal geld uit obligatiefondsen hebben getrokken, als reactie op de aankondiging dat de Amerikaanse centrale bank Fed zijn stimuleringsprogramma gaat afbouwen, waren obligatiefondsen in mei nog in trek. Obligatiefondsen bleven profiteren van beleggers op zoek naar rendement en kenden in mei een instroom van EUR 20 miljard. Converteerbare obligaties, een vermogensklasse die wordt gezien als een tussenstation tussen aandelen en obligaties, hadden de aandacht van beleggers.

Ondertussen bleven de laag renderende geldmarktfondsen leiden aan een uitstroom. Tot en met mei is er dit jaar al EUR 7,7 miljard weggestroomd.

Sterkte prestaties van de aandelenmarkten zorgden voor slechts een gematigde instroom bij Europese beleggingsfondsen in aandelen (netto-instroom van EUR 3,5 miljard). Economische problemen in Europa, bedreiging van de Chinese economische groei en onduidelijkheid over de richting van het wereldwijde monetaire beleid drukten duidelijk op het sentiment onder beleggers. Ofschoon in mei een netto-instroom bij beleggingsfondsen van EUR 40 miljard was waar te nemen laat de samenstelling van deze geldstroom nauwelijks optimisme or risicobereidheid zien (zie onderstaande tabel, op klikken voor vergroting).Lees ook
Mixfondsen in trek, Chinese aandelen uit de gratie

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Dan Lefkovitz  Dan Lefkovitz is Strategist, Indexes Product Management. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten