Enkele goede fondsen om in Europese aandelen te beleggen

De eurozone is uit de recessie. Europese aandelen zitten in de lift. Een lijstje met de beste beleggingsfondsen om in Europese aandelen te investeren.

Maarten van der Pas 14 augustus, 2013 | 16:22
Facebook Twitter LinkedIn

Waar de Nederlandse economie in een recessie blijft hangen doen Duitsland en Frankrijk het boven verwachting goed. In het tweede kwartaal van dit jaar kromp onze economie met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. Hiermee neemt de Nederlandse economie voor het vierde opeenvolgende kwartaal af, maar de krimp is wel telkens kleiner geworden, aldus het CBS.

Het bruto binnenlands product (bbp) nam met 0,2 procent af vergeleken met het eerste kwartaal en met 1,8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2011.

De export, die gezien wordt als de groeimotor van de Nederlandse economie, daalde in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Huishoudens gaven in het tweede kwartaal 2,4 procent minder uit aan goederen en diensten. Daarmee krimpt de consumptie nu al ruim twee jaar. Het bedrijfsleven investeerde 9,4 procent minder in het afgelopen kwartaal, het zesde achtereenvolgende kwartaal met krimp. De bestedingen van de overheid namen met 0,5 procent af in het afgelopen kwartaal. De krimp in het afgelopen kwartaal is conform de verwachtingen van economen.

Eurozone
Hele andere geluiden komen er uit Duitsland en Frankrijk. De Duitse economie is in het tweede kwartaal iets sterker gegroeid dan gemiddeld door economen was verwacht, zo blijkt uit de publicatie van de eerste groeiramingen van het Duitse federale bureau voor de statistiek woensdag. De grootste economie van Europa en een belangrijke graadmeter voor de eurozone toonde op kwartaalbasis een vooruitgang met 0,7 procent, terwijl door economen in doorsnee op 0,6 procent was gerekend. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef de omvang van de Duitse economie onveranderd, terwijl eerder een lichte groei van 0,1 procent werd gemeld.

In vergelijking met een jaar eerder nam het Duitse bbp met 0,9 procent toe. Hier werd in doorsnee op 0,7 procent groei gerekend. In het eerste kwartaal kromp de economie van Duitsland nog met een herziene 1,6 procent op jaarbasis.

De recessie is voorbij, jubelde de Franse president François Hollande onlangs. De Franse economie is in het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat maakte het Franse bureau voor de statistiek woensdag bekend op basis van een voorlopige raming. Economen hadden in doorsnee een groei van 0,2 procent verwacht. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de op één na grootste economie van de eurozone nog met 0,2 procent.

Op jaarbasis liet het Franse bbp in het afgelopen kwartaal een stijging zien van 0,3 procent, na een herziene krimp van 0,5 procent in het eerste kwartaal. Hier werd door economen gemiddeld gerekend op een krimp met 0,1 procent.

Duitsland en Frankrijk trokken met hun groei ook de eurozone uit de recessie. De economie van de eurolanden is in het tweede kwartaal voor het eerst in bijna 2 jaar gegroeid. Dat liet Europees statistiekbureau Eurostat woensdag weten.

De euro-economieën groeiden vorig kwartaal gemiddeld met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat was iets sterker dan verwacht, economen voorspelden gemiddeld een groei van 0,2 procent. In het eerste kwartaal kromp de economie van de eurozone nog met 0,3 procent.
De laatste groei werd gemeten in het derde kwartaal van 2011. Vervolgens gingen de euro-economieën zes kwartalen achter elkaar achteruit. Daarmee was sprake van de langste recessie sinds de invoering van de euro in 1999.

De grootste groeiers waren Duitsland en Finland waarvan de economie vorig kwartaal met 0,7 procent groeide. Frankrijk volgt met een plus van 0,5 procent en Oostenrijk noteerde een groei van 0,2 procent. Buiten de eurozone deed Groot-Brittannië het relatief goed, met een plus van 0,6 procent.

De Cypriotische economie werd 1,4 procent kleiner in het afgelopen kwartaal en presteerde daarmee het slechtst van alle eurolanden waarvoor de cijfers nu beschikbaar zijn. Nederland en Italië volgden met een min van 0,2 procent. De Spaanse economie kromp met 0,1 procent, terwijl Portugal een verrassende groei van 1,1 procent op kwartaalbasis wist te realiseren.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2012 ging het bruto binnenlands product (bbp) van de eurolanden gemiddeld met 0,7 procent achteruit. In de eerste 3 maanden van dit jaar bedroeg de krimp op jaarbasis 1,1 procent.

Beurzen
De Europese aandelenbeurzen reageerden gematigd op de beter dan verwachte economische groeicijfers. De economische cijfers lijken vooral een bevestiging van de verwachte ontwikkelingen en zitten voor een belangrijk deel al in de koersen verwerkt.
De Stoxx Europe 600 PR EUR Index stond rond het middag uur met 308.16 op een kleine winst van 0,11 procent. Sinds begin dit jaar is de index echter al 10 procent gestegen (zie onderstaande grafiek; klik voor vergroting).
Met Europese aandelen in de lift hieronder een overzicht van de 10 beleggingsfondsen in zowel groei- als waarde-aandelen (Morningstar-categorie: Europe large cap equity blend) met het hoogste rendement dit jaar tot en met juli. Aangevuld met -overige- beleggingsfondsen met een Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold'. Van deze fondsen verwachten de analisten van Morningstar dat ze op termijn, door een economische cyclus heen, beter presteren dan het gemiddelde van hun categorie en/of de benchmark (klik op tabel voor vegroting).Lees van de 'Silver' en ' Bronze' fondsen het analistenrapport: Cazenove Pan Europe B Euro, JP Morgan Europe Dynamic A (dist)-EUR, JOHCM European EUR B, Invesco Pan European Structured Eq A Acc, Jupiter JGF European Opportunities L €, Henderson Horizon Pan Eurp Eq A2, MFS Meridian European Research A1 EUR, BlackRock Global Funds European A2, Edmond de Rothschild Europe Synergy A, Schroder ISF Europ Special Sit A, Robeco Eurp Conservative High Div Eq B, BlackRock Global Funds European Focus A2, State Street Global Advisors Europe Index Equity Fund P, Petercam Equities Europe A, AXA WF Frm Europe AC EUR en PIMCO GIS EqS Pathfinder Euro E EURAcc.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten