Beleggingsfonds van de week: Henderson Horizon - Japanese Equity Fund

Beleggers zijn optimistisch over Japan. De economie lijkt zich te herstellen. Henderson Horizon - Japanese Equity Fund is een goede keus om te beleggen in Japanse aandelen.

Maarten van der Pas 12 september, 2013 | 14:16
Facebook Twitter LinkedIn

Japanse aandelen kregen maandag een flinke zet in de rug. De toewijzing van de Olympische Spelen van 2020 aan Tokio en beter dan verwachte Japanse economische groeicijfers was twee keer goed nieuws voor beleggers. De Nikkei index steeg 2,5 procent en staat dit jaar tot en met nu op een winst van 39,8 procent. Ondernemingen actief in vastgoed, bouw en reclame behoorden tot de grootste stijgers. Beleggers namen alvast een voorschot op de grote infrastructurele en bouwprojecten die voortkomen uit het organiseren van de Spelen en de commercie die het sportfestijn omringt.

De overwinning van Tokio op Istanbul en Madrid is voor premier Shinzo Abe een welkome steun voor zijn poging om de Japanse economie uit zijn vegetatieve staat te halen. De derde economie van de wereld verkeert al ruim 2 decennia in een situatie van stagnatie en deflatie, kampt met een torenhoge staatsschuld en een krimpende en vergrijzende bevolking. Abe’s aanpak bestaat uit het stimuleren van de economie door overheidsbestedingen te verhogen. De Japanse centrale bank draagt zijn steentje bij door geldverruiming en koopt Japans staatspapier op.

Tot nu hebben vooral beleggers en grote exporterende ondernemingen geprofiteerd van de goedkopere yen als gevolg van het beleid. Maar Abe moet ook de binnenlandse consumptie aanzwengelen. En de Japanse staatsschuld verkleinen die naar verwachting in 2014 is opgelopen tot 230 procent van het bbp (waarbij opgemerkt dat de Japanse staatschuld vooral door binnenlandse beleggers is opgenomen). Hiervoor wil Abe een impopulaire maatregel nemen, namelijk een verdubbeling van de BTW tot 10 procent in 2015.

Abe heeft de eer dat zijn beleid met ‘abenomics’ een eigen naam heeft gekregen. Overigens is niet iedereen overtuigd van het resultaat. Sommige economen en analisten spreken van een ongekend financieel experiment waarvan de uitkomt onzeker is. Het herstel gaat met horten en stoten. Hoewel de Nikkei dit jaar op een forse winst staat is er ook al een paar keer een flinke correctie geweest.

De Japanners gaan uit van een impact van de Olympische Spelen op hun economie van USD 30 miljard, een extra 0,3 procent BBP en de schepping van 150 duizend banen. Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats en de Japanners en beleggers moeten niet te vroeg juichen. Het jaar 2020 is nog ver weg en het organiseren van de Olympische Spelen is geen garantie voor economisch succes. Veel steden die ooit gastheer waren bleven achter met flinke schulden, om nog maar te zwijgen van de sportaccommodaties die nooit meer werden gebruikt en staan te vervallen.

Vooralsnog voert optimisme de boventoon. “Waar de Olympische Spelen van 1964 in Tokio lieten zien dat Japan was toegetreden tot de moderne, geïndustrialiseerde landen verwachten we dat de Olympische Spelen van 2020 in Tokio laten zien dat Japan terug is”, schreef een analist van de Japanse zakenbank Nomura daags na de toewijzing.

Opinie
Henderson Horizon - Japanese Equity Fund


Voor beleggers die willen investeren in Japanse large cap aandelen ziet Morningstar Henderson Horizon - Japanese Equity Fund als een goede keus. Het fonds wordt beheerd door de ervaren Michael Wood-Martin. Hij trad in 1987 bij Henderson Global Investors in dienst als stagiair-fondsbeheerder en kan bogen op meer dan twintig jaar ervaring in Japanse markten, waarvan hij vijf jaar in Tokio doorbracht. Hij wordt gesteund door een breder team. De formele wekelijkse vergadering waar ideeën worden uitgewisseld en informatie wordt gedeeld, biedt Wood-Martin een solide ondersteuning en stelt hem in staat om optimaal gebruik te maken van een lokale aanwezigheid, naar onze mening een voordeel.

We hebben erg veel waardering voor de beheerder. Door zijn benadering en ervaring is hij uitermate geschikt om dit fonds te beheren. Hoewel hij tracht groeikansen te identificeren, besteedt hij ook zorgvuldig aandacht aan waarderingen, en de opstelling van winstvooruitzichten vormt een integraal deel van het beleggingsproces. Het team kijkt twee tot drie jaar vooruit om interessant gewaardeerde bedrijven te identificeren, en gebruikt daarvoor uiteenlopende maatstaven, waaronder ROCE (rendement op het aangewend kapitaal), koers/winst-ratio's, en Mie Yield (een intern ontwikkelde maatstaf). Zijn voorkeur gaat vooral uit naar bedrijven met een leiderspositie qua marktaandeel en prijzen, en een gedifferentieerd aanbod van producten en diensten.

Gezien het proces dat hier wordt toegepast, kan de sectorpositionering van het fonds opmerkelijk verschillen van de samenstelling van de benchmark. Naar onze mening kan de beheerder perioden van underperformance weten te compenseren met perioden van sterke goede prestaties, wat kan worden aangetoond door het interessante rendement van het fonds tegenover vergelijkbare fondsen in de laatste vijf jaar. Zo behaalde het fonds over deze periode moeiteloos een beter resultaat dan de Morningstar-categorie Aandelen Japan Large-Cap.

Volgens ons heeft de beheerder dankzij zijn praktische benadering, gekoppeld aan een grondige kennis, een streepje voor op zijn concurrenten. Globaal genomen verdient het fonds een 'Bronze'-rating.

Beheer
Het fonds profiteert van een beheerder die van alle markten thuis is.

Fondshuis
Henderson het platform om de ambities in de particuliere betreft waar te maken.

Beleggingsproces
Een op groei gericht fonds met een waarderingsgevoelige benadering.

Rendement
Ten opzichte van vergelijkbare fondsen heeft het fonds goed gepresteerd.

Kosten
De TER ligt iets boven de mediaan voor particuliere aandelen binnen zijn categorie.

Rol in portefeuille
Beleggers dienen het fonds te beschouwen als een ondersteunende belegging in een bredere portefeuille.


Lees de volledige analyse van Henderson Horizon - Japanese Equity Fund >


Andere beleggingsfondsen in Japanse large cap aandelen met een hoge Analyst Rating:Bekijk ook de vorige beleggingsfondsen van de week
DWS Global AgriBusiness

Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities

Robeco High Yield Bonds

Carmignac Patrimoine

Robeco New World Financials

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

Kempen Euro Credit

Templeton Global Bond

SNS Euro Mixfonds


ASN Milieu & Waterfonds


W.P. Stewart Holdings

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten