Topbeleggers, smart money en aantrekkelijke aandelen in Forbes 400

Morningstar duikt in de Forbes 400, komt veel bekende topbeleggers tegen en kijkt of de lijst van rijkste Amerikanen nog ideeën voor beleggen oplevert.

Maarten van der Pas 18 september, 2013 | 0:10
Facebook Twitter LinkedIn

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft weer zijn jaarlijkse lijst met 400 rijkste Amerikanen gepubliceerd. Kan een belegger daar wat mee? Het biedt wellicht beleggingsideeën, daarover later meer. Beleggers kunnen in elk geval met bewondering of wellicht jaloezie zien, dat je met beleggen heel vermogend kunt worden. De bekendste is natuurlijk superbelegger Warren Buffett, na Bill Gates de tweede rijkste Amerikaan. Gates’ vermogen wordt geschat op USD 72 miljard tegen USD 58,5 miljard voor Buffett.

Wel mooi dat een klassieke, langetermijnwaardebelegger als Buffett (foto) ook bovenaan staat in de categorie ´investments´ waarin iedereen valt die met beleggen rijk is geworden. Die categorie wordt verder vooral gedomineerd door ‘smart money’ ofwel hedge fund managers zoals: George Soros (#19; USD 20 mrd), Ray Dalio (#31; USD 12,9), James Simons (#34; USD 12 mrd) en John Paulson (#36; 11,4 mrd). 

Ander hedge fund toppers, weliswaar minder vermogend maar nog altijd miljardair, zijn David Tepper (#53; USD 7,9 mrd), Bruce Kovner (#95; USD 4,7 mrd), Paul Tudor Jones II (#130; USD 3,7 mrd), David Shaw (#134; USD 3,5 mrd), Daniel Loeb (#341; USD 1,65 mrd), James Dinan (#342; USD 1,6 mrd), Marc Lasry (#352; USD 1,5 mrd), David Einhorn (#371; USD 1,4 mrd) en Chase Coleman III (#371; USD 1,4 mrd).

Staalkaart
De Forbes 400 is toch ook een beetje een staalkaart van de financiële wereld. Wie de financiële berichtgeving een beetje volgt en zijn klassiekers kent komt deze personen regelmatig tegen. Zoals Carl Icahn (#18; USD 20,3 mrd), die zich met 77 jaar nog zeker niet te oud voelt om een activistische aandeelhouder te zijn. Hij verloor onlangs het gevecht met Michael Dell, die zijn gelijknamige computerfabrikant van de beurs wilde halen, maar Icahn dwong wel een hoger bod af. Over de rug van Herbalife ligt Icahn nog in de clinch met hedge fund manager Bill Ackman die de producent van afslankmiddelen een piramidespel vindt en een forse short positie heeft ingenomen.

Van wat langer geleden zijn bekende private equity namen op de lijst zoals Stephen Schwarzman (Blackstone; #54; USD 7,7 mrd), Leon Black (Apollo; #85; USD 5,8 mrd) en Henri Kravis (#95, USD 4,7 mrd) en George Roberts (#103 ; USD 4,4 mrd). Deze laatste twee vormden met Jerome Kohlberg het befaamde en beruchte Kohlberg, Kravis & Roberts (KKR), bekend van hun leveraged buy out van RJR Nabisco in 1989. Deze deal werd beschreven in Barbarians at the Gate, een klassieker in de financiële literatuur.

PIMCO, Fidelity en Franklin Templeton
Hedge fund managers zijn ruim vertegenwoordigd in de Forbes 400. Maar ook enkele bekende vermogensbeheerders komen voor. Neem de mede-oprichter van de Pacific Investment Management Company, beter bekend als PIMCO. Bill Gross (#252; USD 2,2 mrd; foto) ontdekte dat de sleutel tot rendement bij obligatiebeleggen was om er in te handelen en ze niet te kopen en in portefeuille te houden tot de vervaldatum. ‘The Bond King’ staat aan het roer van ’s werelds grootste obligatiefonds PIMCO Total Return Bond Fund (Morningstar Rating: **** / Analyst Rating: Gold). Gross verkocht een belang van 70 procent in Pimco in 1999 aan Allianz voor USD 3,3 mrd en legde daarmee de basis voor zijn vermogen.

Pimco Total Return Bond Fund ligt dit jaar wel onder vuur. De opmerking van FED- voorzitter Ben Bernanke dat de Amerikaanse centrale bank zijn stimuleringsprogramma mogelijk gaat terugschroeven (maandelijks wordt er nu voor USD 85 miljard aan obligaties opgekocht) leidde tot een grote uitstroom bij het fonds. Alleen al in augustus haalden beleggers USD 7,7 miljard weg. Ook het rendement staat onder druk.

Een tamelijk onbekende in Nederland is de familie Johnson die 49 procent bezit van het – wel - bekende fondshuis Fidelity (tweede grootste fondsonderneming na Vanguard). Edward Johnson III is goed voor USD 9,3 miljard (#44) en zijn dochter en mogelijk opvolger Abigail Johnson noteert USD 17,2 mrd (#23).

Een andere Johnson, Charles, is ook van een bekend fondshuis: Franklin Resources, eigenaar van Franklin Templeton. Johnson’s vermogen wordt geschat op USD 5,6 mrd, goed voor plek 74). Charles wordt vergezeld door zijn half-broer Rupert Johnson Jr, die met USD 5,5 miljard op plaats 77 staat.

En wie er ook op staat: Michael Milken. Hij ontwikkelde de markt voor zeer risicovolle bedrijfsoblogaties en verdiende er een vermogen mee. De 'Junk Bond King' zat echter ook 22 maanden in de gevangenis voor beleggingsfraude. De ex-gedetineerde Milken hoeft zich met een vermogen van USD 2,5 miljard (#222) echter geen zorgen te maken

Aanbevolen aandelen
Los van dit alles is de Forbes 400 een boeiend overzicht van zakelijke succesverhalen. In sommige gevallen voldoen die volledig aan het romantische beeld van de college dropout die toch slaagt. In de lijst staan veel bedenkers van producten en diensten die vaak bekend voorkomen of in het dagelijks leven worden gebruikt. De sector technologie is daar een mooi voorbeeld van. We gebruiken software van Microsoft, doen dat op een computer van Dell, kopen online op Amazon.com en houden contact met vrienden via Facebook.

Kan een belegger hier nog inspiratie opdoen? In onderstaande tabel staat de top 10 rijkste –Amerikaanse-techondernemers met hun onderneming en de waardering die de aandelenanalisten van Morningstar daar aan geven (klik op tabel voor vergroting). Leuke bijkomstigheid is, dat er onder de techrijken ook enkele jonge honden zittten waar de meeste mannen, en een enkele vrouw, op de Forbes 400 toch behoorlijk op leeftijd zijn. 


(Lees ook de analyses van Microsoft, Oracle, Amazon.com, Google en Facebook)


De meeste technologie-ondernemingen zijn in ogen van Morningstar redelijk (fair) of zelfs overgewaardeerd. Zij noteren 3 of minder sterren. De Morningstar Rating heeft een schaal van 1 tot en met 5 sterren waarbij 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd. Microsoft, Amazon.com en Dell zijn met 3 sterren redelijk gewaardeerd. Google, Facebook en Dish zijn overgewaardeerd. Alleen Oracle springt er in dit opzicht positief uit met 4 sterren. De softwareproducent behoort dan ook tot Morningstar’s Aanbevolen Aandelen.

“Ik vind dat Oracle’s dominantie bij de zakelijke software ondergewaardeerd is”, stelt Morningstar-analist Rick Summer. “Ten eerste hebben gebruikers hoge overstapkosten. De Oracle-software is geïntegreerd in het bedrijfsproces wat overstappen naar een concurrent complex en kostbaar maakt. Dat Oracle in dit opzicht een concurrentievoorsprong heeft blijkt wel uit zijn operationele marges die de hoogste in de sector zijn.

Ten tweede, als Oracle-klanten op cloud computing overgaan verwacht ik dat ze voorzichtig beginnen en kieze voor hybride privaat/publieke oplossingen. Omdat pure aanbieders van cloud computing meestal geen hybride oplossingen aanbieden verwacht ik dat risico-averse klanten geduldig wachten tot de cloud diensten van Oracle volwassen zijn. Maar de snelle omzetgroei van diverse aanbieders van cloud software is onmogelijk te negeren en elke misstap van Oracle op dit terrein opent de deur verder voor concurrenten.”
Lees ook het analistenrapport over Oracle.

Biedt de Forbes 400 verder nog inspiratie? Beleggers kunnen meeliften op het succes van Berkshire Hathaway en erin beleggen. Ook Berkshire staat op Morningstar's lijst met Aanbevolen Aandelen. Analist Greggory Warren verhoogde recent de fair value naar USD 138,00 per aandeel. Het aandeel Berkshire Hathaway staat nu op 4 sterren (lees het analistenrapport over Berkshire Hathaway).

Wie de top 25 analyseert op personen en welke ondernemingen ten grondslag liggen aan hun vermogen, dan komen het eerdergenoemde Microsoft, Berkshire Hathaway, Oracle, Amazon.com, Google, Facebook en Dell terug. Maar de top van de Forbes 400 wordt naast techondernemers ook gedomineerd door de familie Walton van Wal-Mart (Christy, Jim, Alice en S. Robson). De supermarktketen staat momenteel op 3 sterren en is in ogen van Morningstar over- noch ondergewaardeerd. Dat geldt ook voor Las Vegas Sands, de casino-uitbater waarmee Sheldon Adelson (foto) zijn vermogen heeft vergaard. Nike-oprichter Phil Knight staat nog net in de top 25. Maar het sportmerk is volgens Morningstar-analist Paul Swinand overgewaardeerd en noteert 2 sterren.

Uiteraard zijn niet alle ondernemingen van Forbes 400-leden beursgenoteerd. Zo staan Charles en David Koch met USD 36 miljard op een vierde plek en is hun Koch Industries de tweede grootste private onderneming in de Verenigde Staten. Ook Mars, 's werelds grootste snoepfabrikant en ook bekend van huisdiervoeding, is een private onderneming. Oprichter John Mars en zijn nakomelingen Forrest Jr en Jacqueline behoren met USD 20,5 miljard eveneens tot de zeer vermogende Amerikanen.

Morningstar
Dat je niet alleen met beleggen maar ook met informatievoorziening aan beleggers vermogend kunt worden bewijst Morningstar-oprichter en CEO Joe Mansueto. Hij is ook vertegenwoordigd op de lijst – plaats 260- en is goed voor USD 2,1 mrd. Mansueto is een van de vele voorbeelden van selfmade entrepreneur. Hij begon Morningstar in 1984 vanuit zijn appartement in Chicago met USD 80.000 spaargeld. Hij bracht zijn onderneming in 2005 naar de beurs en bezit nu nog een belang van 53 procent. Geheel volgens Amerikaanse traditie doneerden Mansueto en zijn vrouw in 2008 USD 25 miljoen aan de Universiteit van Chicago voor een bibliotheek die hun naam draagt.

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings