Hedge fund topper Ray Dalio geeft economieles

Ray Dalio is één van de meest succesvolle hedge fund managers en gekend om zijn overtuigende en verfijnde begrip van de economie en de financiële sector. In een nieuw animatiefilmpje How the Economic Machine Works geeft hij zijn visie.

Maarten van der Pas 23 september, 2013 | 11:35
Facebook Twitter LinkedIn

Ray Dalio beheert ‘s werelds grootste hedge fund huis Bridgewater Associates. Behalve om zijn imposante track record is hij ook gekend om zijn overtuigende en verfijnde begrip van de economie en de financiële sector. Zijn visie wordt gerespecteerd door beleggers en als Dalio iets zegt dan wordt er meestal aandachtig geluisterd.

Als onderdeel van zijn missie om uit te leggen hoe de economie en financiële markten werken en met elkaar verbonden zijn heeft Dalio een nieuwe animiatiefilm gemaakt met de titel How the Economic Machine Works. Daarin geeft hij zijn visie.

"Ik heb een diep gevoel van verantwoordelijkheid om mijn eenvoudige maar praktische economische sjabloon te delen," zegt Dalio. "Hoewel het onconventioneel is, hielp het mij bij het anticiperen op en omzeilen van de financiële crisis. Het werkt al meer dan 30 jaar goed voor mij."

Volgens Dalio zijn de groei van de productiviteit, de kortetermijnschuldcyclus en langetermijnschuldcyclus de drijvende krachten achter de economie. In zijn video gaat hij er dieper op in en legt ze op elkaar om tot de economische cyclus te komen.

Met een geschat vermogen van USD 13 miljard heeft Dalio zich als belegger ruim bewezen. Toch hebben zijn fondsen het dit jaar moeilijk. Het All Weather Fund (beheerd vermogen USD 75 miljard) stond in de eerste helft van 2013 op een verlies van 8 procent, ofschoon wordt aangenomen dat het in vrijwel elke markt winst maakt. Het grote Pure Alpha Fund (USD 80 miljard onder beheer) noteerde in de eerste zes maanden van dit jaar een vlak resultaat. En met een winst van 1 procent in 2012 bleef het fonds achter bij het gemiddelde hede funds rendement en de Amerikaanse aandelenmarkt. Maar deze recente underperformance heeft Bridgewater's populariteit onder beleggers niet verminderd.

Bekijk How the Economic Machine Works:
 

 

Ray Dalio heeft zijn ideeën over de economie ook opgeschreven. Leesvoer.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten