Beleggers moeten langetermijnfocus houden tijdens shutdown

Een korte shutdown van de Amerikaanse overheid zal niet veel effect hebben op langetermijnwaarderingen van aandelen en kan zelfs enkele koopkansen creëren. Dat zegt Morningstar-analist Matt Coffina.

Maarten van der Pas 01 oktober, 2013 | 17:52
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers maken zich zorgen over de impact van de shutdown van de Amerikaanse overheid op hun beleggingen. Morningstar-analist Matt Cofina stelt ze gerust. Overheidsdiensten zijn vaker gesloten en vaak duurde dat niet lang. Hij ziet geen reden om in paniek uit aandelen te stappen. Ondernemingen in de sectoren defensie en gezondheidszorg hebben volgens Coffina wel een grote blootstelling aan de shutdown.

Een volgende reden voor zorg is de debt-ceiling, de terugkerende discussie over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid en waarbij Republikeinen en Democraten voor de oplossing ook met elkaar in de clinch liggen. Coffina erkent dat het schuldenplafond veel angstaanjagender is voor beleggers, maar dat er ook hier geen reden voor slapeloze nachten is.

Coffina: "Ik denk dat het belangrijkste is dat beleggers altijd hun ogen gericht houden op een langetermijnhorizon van 5 of 10 jaar. En zich niet laten vangen door het kortetermijnrumoer van de politiek in Washington, de totale economie, the Fed of wat dan ook. Als beleggers altijd eerst zouden wachten tot dat er geen wolkje aan de lucht is dan zouden ze nooit beleggen in aandelen."
Volgens Coffina kunnen beleggers zich richten op ondernemingen met een grote concurrentievoorsprong en die redelijk immuun zijn voor politieke en economische ontwikkelingen zoals Coca-Cola en Berkshire Hathaway.

Bekijk het volledige gesprek van Coffina:


 

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid