Koopje van de week

De fondsanalisten van Morningstar kiezen geheel onafhankelijk welke beleggingsfondsen zij volgen en een Analyst Rating geven. Dat geldt ook voor het 'Beleggingsfonds van de week'.

San Lie 24 oktober, 2013 | 11:21
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's beleggingsfonds van de week wordt sindskort ook op de populaire website belegger.nl gepubliceerd. Naar aanleiding van onze keus voor ING Dynamic Mix Fund als fonds van de -vorige- week ontving ik van een fervente bezoeker van die site de terechte vraag waarom hij nou net die week dat betreffende fonds moet kopen. Kreeg hij korting als hij die week zou instappen, of kreeg Morningstar van het fonds een deel van de opbrengst door een instroom van nieuw geld, zo was zijn vraag.

Voor u als trouwe bezoeker van morningstar.nl en gebruiker van de Morningstar-fondsrapporten uiteraard een open deur, maar deze belegger kende ons nog niet zo goed. Het was voor mij weer eens een goede gelegenheid om onze onafhankelijke status als fondsanalist te benadrukken. Wij bepalen geheel onafhankelijk van wat voor commerciële druk dan ook zelf welke beleggingsfondsen wij volgen en van een Morningstar Analyst Rating voorzien.

Daarnaast schreef ik in mijn reactie aan deze belegger dat onze Analyst Ratings over een economische cyclus heen kijken en het dus niet zoveel uitmaakt of u vandaag of volgende week instapt. Dit laatste geldt helemaal voor een zogenaamd mix- of allocatiefonds als ING Dynamic Mix Fund. Dit soort mixfondsen zijn nu typisch fondsen die je – gebaseerd op je eigen beleggingshorizon, het beoogde rendement en het te tolereren risico – kiest voor de lange termijn.

De keuze van ons fondsanalisten om dit soort mixfondsen meer te gaan volgen en beoordelen is puur ingegeven door het feit dat in onze optiek mensen steeds meer voor hun eigen financiële toekomst moeten zorgen. Plus het feit dat we via onze maandelijkse gegevens over fund flows zien, dat beleggers steeds meer beleggen in dit soort fondsen. Zoals we vorige week schreven: de ING Dynamic Mixfondsen vinden we in dat opzicht een aantrekkelijke keuze.

Vandaag een nieuw koopje van de week. Oh nee, nu verspreek ik me, excuus. Vandaag wederom een fonds waarvan wij als fondsanalisten het vertrouwen hebben dat het een goede keus is in een goed gespreide langetermijnportefeuille: Comgest Growth Emerging Markets. Een fonds dat getalenteerde beheerders combineert met een consistente sterke langetermijnbeleggingsfilosofie en daarmee veel concurrenten achter zich laat.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings