De 400-puntengrens komt weer in zicht

Nederlandse aandelen doen het dit jaar goed. De AEX doet zijn best de 400-puntengrens te slechten. Welke beleggingsfondsen deinen mee op het goede rendement of nog beter: verslaan de index?

San Lie 14 november, 2013 | 16:30
Facebook Twitter LinkedIn

"Hoera, we groeien weer" kopte de krant van wakker Nederland vanochtend als reactie op het nieuws dat de Nederlandse economie op het nippertje uit de recessie is gekomen. Volgens het CBS groeide de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Zoals gebruikelijk lijkt ook dit jaar de aandelenmarkt vooruit te lopen op de economische cijfers. De ING BeleggersBarometer bereikte in oktober van dit jaar de hoogste stand sinds april 2011 en de AEX doet zijn best de 400-puntengrens te slechten. Sinds begin dit jaar hebben Nederlandse aandelen het over het algemeen goed gedaan. De AEX staat per eind oktober ruim 17 procent hoger, de small cap index rendeerde zelfs meer dan 20 procent.

In Europees perspectief is dit allemaal niet verkeerd. Noorse en Oostenrijkse aandelen deden het gemiddeld een stuk minder. Belgische, Spaanse en Italiaanse aandelen deden het over het algemeen beter. Zie onderstaande tabel.Nederlandse aandelenfondsen

Hoe hebben de beleggingsfondsen het gedaan in de categorie 'Aandelen Nederland'? Kijken we naar de fondsen en ETFs die beleggen in Nederlandse aandelen, dan zijn er wel grote verschillen. Per eind oktober zien we het volgende beeld:

 • Koploper is Kempen Oranje Participaties (+24.1 procent), een smallcap fonds dat sinds begin dit jaar de Euronext small cap index verslaat.

 • Daarnaast doet Robeco Hollands Bezit het heel goed (+20.5 procent): voor Morningstar één van de betere fondsen in dit universum. Tot voor kort kreeg dit fonds van ons een 'Bronze' rating. Nu staat het fonds tijdelijk 'Under Review' na het vertrek van Henk Grootveld naar Rolinco.

 • Verder is er een groot middenveld met fondsen als ING Dutch (18.0 procent), BNP Netherlands Classic (18.1%) en SNS Nederlands Aandelenfonds (16.0 procent).

 • Onderaan bungelt Add Value (+6.44 procent), wat dit jaar onder andere last had van de positie in Imtech.

De langere termijn
Nu zegt dit rendement dit jaar tot en met oktober uiteraard weinig, beleggingsfondsen koop je over het algemeen niet voor de korte termijn. Nemen we een periode van ruim vijf jaar (inclusief de scherpe daling van september 2008 om ook te laten zien hoe deze fondsen zich in een neerwaartse markt staande hebben gehouden, dus van 1 september 2008 tot en met eind oktober 2013), dan zien we het volgende:

 • De AEX-index rendeerde gemiddeld 2.55 procent per jaar.

 • Robeco Hollands Bezit is het enige ‘large cap’ fonds dat beter scoort met een rendement van gemiddeld 2.64 procent per jaar.

 • Delta Lloyd Netherland Fonds (1.98 procent), ING Dutch Fund (1.45 procent), SNS Nederlands Aandelenfonds (1.08 procent) blijven daar fors bij achter. BNP Paribas Netherlands Fund (0.24 procent) en Dexia Equities Netherlands (0.21 procent) bungelen onderaan. Opvallend is dat ook de iShares AEX-ETF met een rendement van slechts 1.88 procent ruim achter blijft bij de AEX.

Eén van de redenen van deze matige performance van veel actief beheerde fondsen lijkt de lage active share.


Mid-en small cap fondsen deden het stukken beter:

 • Sinds 1 september 2008 was de Midkap-index de best presterende index met een gemiddeld rendement van 4.15 procent per jaar (de Euronext smal lcap index deed gemiddeld 2.4 procent per jaar.

 • Kempen Oranje Participaties (7.14 procent), Kempen Orange (6.83 procent) deden het stukken beter.

 • Add Value Fund spande de kroon met gemiddeld 10.81 procent per jaar.
Morningstar's favoriete fondsen
Binnen de Nederlandse small- en midcap range hebben wij twee favorieten:

 • Kempen Orange en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds


Kempen Orange
:

 • Kempen Orange Fund wordt beheerd door een zeer ervaren team dat onder leiding staat van Joop Witteveen, een beheerder met ruim 26 jaar ervaring.

 • De beheerders proberen waarde toe te voegen door regelmatig discussies met het management van middelgrote en kleine ondernemingen te voeren en ontwikkelingen voor de middellange termijn in te schatten.


Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
:

 • Dit fonds wordt sinds 2009 beheerd door Gert-Jan Hoppers, maar Alex Otto en Jack Jonk zijn ook nog actief bij de strategie betrokken.

 • Ook hier geldt dat ze een bedrijf door en door willen (leren) kennen alvorens een positie in te gaan

Voor beide fondsen geldt dat ze in principe een lange termijn commitment aangaan, getuige onder andere de lage turnover.

In de large cap range is Morningstar's favoriet:

 • Robeco Hollands Bezit was onze favoriet ('Bronze'),maar dit fonds staat momenteel 'Under Review'.

Aangezien het in dit stuk van de markt kennelijk erg lastig is om outperfomance te genereren, zou u voor dit segment wellicht eerder een ETF kunnen overwegen.


Bekijk ook de video waarin San Lie beleggingsfondsen in Nederlandse aandelen toelicht.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings