10 Ultieme aandelen van de Ultimate Stock-Pickers

Morningstar's ultieme aandelenbeleggers benutten de stijging van de beurzen in het derde kwartaal om winst te nemen. Toch werd er ook met grote overtuiging in Oracle, ExxonMobil, Philip Morris International, Coca-Cola en PepsiCo belegd.

Greggory Warren, CFA 29 november, 2013 | 0:09
Facebook Twitter LinkedIn

In het tweede kwartaal verklaarde Fed-voorzitter Ben Bernanke dat de centrale bank tegen het eind van het jaar de monetaire stimulering zou afbouwen (tapering). Dit leidde tot een lichte correctie, maar in het derde kwartaal keerde het vertrouwen terug op de Amerikaanse aandelenmarkten. Uiteindelijk steeg de markt tijdens de periode met meer dan 5 procent en eindigde de S&P 500 TR Index over de eerste negen maanden van 2013 bijna 20 procent hoger.

De bezorgdheid over het naderende einde van de kwantitatieve verruiming, de impact van de shutdown van de federale overheid en de ruzie over het schuldenplafond (debt ceiling) remden de markten nauwelijks af aan het begin van het vierde kwartaal. De S&P 500 TR Index steeg sinds eind september met meer dan 6 procent. Als dit patroon zich tot het eind van het jaar voortzet, zijn Amerikaanse aandelen in zeven van de afgelopen negen kalenderkwartalen gestegen. Sinds het eind van het derde kwartaal van 2011, de voorgaande gelegenheid dat de Amerikaanse politiek zich met het schuldenplafond bezighield, zijn de markten meer dan 60 procent gestegen.

Het conflict over het schuldenplafond en de verdere financiering van de overheid is slechts opgeschoven naar het eerste kwartaal van 2014. De markten gedragen zich echter alsof dit gewoon een kiezeltje op de weg is en geen grote hindernis. Zo lang de Amerikaanse economie nog tekenen van verbetering toont en de bedrijfswinsten sterker stijgen dan algemeen verwacht (waarvan Morningstar meent dat dit zich niet voor onbepaalde tijd zal voortzetten), lijkt de markt zijn opmars onbekommerd voort te zetten. Ronald Canakaris van Aston Asset Management, die het fonds Aston/Montag & Caldwell Growth beheert, sprak zich in zijn commentaar voor beleggers over het derde kwartaal ook in dergelijke termen uit. Hij stelde dat:

[...] de vooruitzichten voor de aandelenmarkt gunstig blijven, de kans op een recessie klein is, het monetaire beleid erg ruim blijft, de marktwaarderingen redelijk tot fors zijn, maar niet extreem en dat beleggers optimistisch maar niet euforisch zijn. De markt kan voor de korte termijn echter volatieler zijn, omdat de algemeen verwachte economische en winstvooruitzichten nog steeds te hoog zijn. Het obligatieaankoopprogramma van de Federal Reserve blijft de aandelenmarkt waarschijnlijk ondersteunen. Deze extra liquiditeit heeft echter de gevoeligheid van beleggers voor risico verminderd en de obligatie- en aandelenkoersen aanzienlijk omhooggestuwd. Zodoende kan ook de aangekondigde intentie van de Fed om dat programma af te bouwen, tezamen met de onzekerheid over hoe en wanneer zij dit gaat doen, bijdragen aan een toenemende marktvolatiliteit.

Deze uitspraken geven goed weer in welk klimaat de Ultimate Stock-Pickers zich bevinden wanneer zij op zoek gaan naar aandelen die ze kunnen kopen, beslissingen nemen over de effecten die zij willen verkopen en moeten omgaan met de uitstroom van middelen uit actief beheerde fondsen voor Amerikaanse aandelen.

Nu meer dan drie kwart van de topbeheerders hun posities aan het eind van het derde kwartaal heeft bekendgemaakt (en in sommige gevallen hun posities per eind oktober) is het geen verrassing dat de trend nog altijd hogere verkopen dan aankopen toont, net als in de afgelopen kalenderkwartalen. Veel van onze beheerders benutten de marktstijging om wat winst te nemen.

Tegelijkertijd zien we nog altijd op sterke overtuiging gebaseerde aankopen van aandelen met een 'moat' — en dan vooral met een 'wide moat' (bedrijven met een uitstekende concurrentiepositie) . Veel van onze beheerders vinden nog altijd kwaliteitsbedrijven die noteren tegen een discount ten opzichte van de ramingen van de intrinsieke waarde. Naarmate de markt steeg, is het aantal aankopen helaas wel gedaald.

Als we kijken naar de handelsactiviteiten van de Ultimate Stock-Pickers in een gegeven periode, richten we ons meestal op zowel high-conviction aankopen als aankopen met new money. Wij omschrijven high-conviction aankopen als gevallen waarin beheerders hun bestaande posities behoorlijk uitbreiden, of belangrijke nieuwe beleggingen toevoegen, met bijzondere aandacht voor de impact van deze transacties op de globale portefeuille.

Als we naar al deze aankopen kijken, moeten we niet vergeten dat het besluit om deze effecten te kopen misschien al begin juli is genomen. Dit betekent, dat de prijs die onze topbeheerders betaalden waarschijnlijk anders was dan de huidige niveaus. Het is dus belangrijk om de huidige aantrekkelijkheid van de vermelde effecten te beoordelen door deze te vergelijken met een aantal maatstaven die de aandelenanalisten van Morningstar regelmatig leveren, zoals de Morningstar-rating voor aandelen en de verhouding koers/fair value.

Dit is vooral in het huidige klimaat belangrijk, omdat de S&P 500 TR Index steeds verder stijgt en regelmatig een nieuwe recordhoogte bereikt. Niettemin lijkt de markt als geheel nu slechts iets overgewaardeerd. Het aandelenuniversum dat Morningstar volgt, noteert iets hoger dan de raming van de fair value van onze analisten (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom).

Veel van de topbeheerders zijn openhartig over de problemen waar zij (en alle beleggers) momenteel voor staan. Steven Romick van FPA Crescent sprak zich onlangs heel treffend uit over het heersende klimaat:

We zouden willen, dat een deel van de gekte die we momenteel zien, omslaat in angst. Dat zorgt er namelijk voor dat beleggers gaan verkopen zonder naar de waarde te kijken... We willen niets liever dan een tandje hoger schakelen en bijkopen, maar er zijn momenteel maar weinig aandelen met een echte veiligheidsmarge. Daarom stellen we ons momenteel wat terughoudend op... Ondertussen profiteren we wel van het feit dat anderen dat niet doen, waardoor veel van onze beleggingen zijn gestegen naar het punt waarop wij de verhouding tussen risico en beloning niet meer aantrekkelijk vinden. Als we eerlijk zijn en emoties niet laten meespelen, hebben we weinig andere opties dan te verkopen.

Top 10 van 'high-conviction' aankopen van de Ultimate Stock-Pickers


SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc3.437,36 USD-0,18Rating
American Homes 4 Rent Class A40,77 USD2,77
APA Corp26,18 USD3,68Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B5.962,60 MXN0,63
Biogen Inc228,52 USD-0,43Rating
Booking Holdings Inc2.171,93 USD5,08Rating
Coca-Cola Co53,07 USD1,47Rating
Exxon Mobil Corp61,28 USD2,49Rating
Gilead Sciences Inc69,67 USD1,07Rating
International Business Machines Corp116,90 USD-0,02Rating
Marsh & McLennan Companies Inc168,47 USD2,89Rating
Nestle SA ADR127,61 USD0,56Rating
Oracle Corp89,99 USD0,27Rating
PepsiCo Inc160,62 USD0,29Rating
Philip Morris International Inc87,84 USD1,12Rating
Qualcomm Inc177,03 USD0,80Rating
UnitedHealth Group Inc444,57 USD0,05Rating
Xylem Inc120,34 USD1,47Rating

Over de auteur

Greggory Warren, CFA  Greggory Warren, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid