Hedge funds hebben de grootste short positie op deze 25 aandelen

U wilt beleggen in Coca-Cola, ExxonMobil, Intel, IBM of Procter & Gamble? Wellicht even wachten, want hedge funds hebben grote short posities op deze aandelen ingenomen. Morningstar is het trouwens niet altijd met hen eens.

Maarten van der Pas 04 december, 2013 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn

Het is voor een onderneming en haar aandeel een twijfelachtige eer om op de The Very Important Short Position List van zakenbank Goldman Sachs voor te komen. Deze lijst bevat 50 –Amerikaanse -ondernemen uit de S&P 500 waarop hedge funds de grootste short positie hebben ingenomen. En dus anticiperen op een koersdaling.

Vooralsnog hebben short sellers een moeilijke tijd met aandelenindices die dit jaar records breken. Zo staat de S&P 500 dit jaar tot nu toe op een winst van 28,51 procent en is al een jaar bezig met een gestage opmars. Op moment van schrijven noteert de index 1.795,84 en staat daarmee iets lager dan de piek van 1.813,55 die eind november werd bereikt. De afgelopen 3 dagen staat S&P 500 op verlies.

De short sellers lijken voorlopig ongelijk te hebben. “Meer dan 25 van de belangrijkste short posities doen het dit jaar tot nu toe beter dan de S&P 500”, merkt Amanda Schneider, Executive Assistant Investment Management Consultants bij Goldman Sachs, op. Optimisten zien in de rally van de S&P 500 dit jaar het begin van een bull markt. Pessimisten verwachten een correctie.

In onderstaande slideshow staat de top 25 aandelen van The Very Important Short Position List. Niet alleen de waarde van de short positie is vermeld, maar ook de waardering die de analisten van Morningstar aan de onderneming en het aandeel geven. Dat levert interessante overeenkomsten en verschillen op. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat Morningstar een langetermijnbelegger is en wat zijn opvattingen betreft schatplichtig is aan Warren Buffett. De aandelenanalisten van Morningstar kijken met hun waardering een paar jaar vooruit.

Wat betreft de overeenkomsten. In een aantal gevallen - Verizon, Salesforce.com, Johnson & Johnson, Netflix, UPS, SanDisk en Bristol-Myers-Squibb - vindt Morningstar het betreffende aandeel overgewaardeerd. De koers zou dus eerder moeten dalen dan stijgen.

Vier aandelen vinden de Morningstar-analisten juist ondergewaardeerd - IBM, Chevron, Coca-Cola en Sysco - en die verdienen dus eerder in koers te stijgen dan te dalen. En in drie aandelen - ExxonMobil, Gilead Sciences en Coca-Cola - is recent vol overtuiging geïnvesteerd door Morningstar’s Ultimate Stock-Pickers. Deze langetermijnbeleggers voorzien eveneens geen koersdaling. Onder de slideshow worden de overeenkomsten en verschillen besproken.

 


Aandelen die een Morningstar Rating van 1 of 2 sterren hebben zijn volgens de analisten van Morningstar overgewaardeerd (de Morningstar Rating kent een schaal van 1 tot en met 5 sterren waarbij 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd. 3 Sterren betekent dat een aandeel in ogen van Morningstar fair of reëel is gewaardeerd).

In bovenstaande overzicht hebben Salesforce.com en Netflix een Morningstar Rating van 1 ster en Verizon, Johnson & Johnson, UPS, SanDisk en Bristol-Myers-Squib van 2 sterren. Deze aandelen zijn overgewaardeerd en hun koers staat boven de fair value die Morningstar voor de ondernemingen berekent (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom). Hedge fund managers zetten in op een koersdaling van deze aandelen.

Maar IBM, Chevron, Coca-Cola en Sysco noteren daarentegen 4 sterren. Ze zijn ondergewaardeerd en eerder is te verwachten dat hun koers zal stijgen. Waarom vindt Morningstar deze aandelen ondergewaardeerd?

IBM
Morningstar-analist Grady Burkett verhoogde augustus dit jaar nog de fair value van IBM van USD 193 naar USD 208 per aandeel. Reden was een aanpassing naar boven van zijn langetermijnverwachting voor de softwaregigant. Burkett gaat uit van een geannualiseerde omzetgroei van 3 procent en groei van de operationele winst met 5 procent tot 2016.

“Maar IBM’s derdekwartaalcijfers waren teleurstellend omdat de onderneming het moeilijk blijft vinden om zijn omzet in belangrijke productcategorieën te laten groeien. Mijn omzetprognose voor de kortetermijn verwacht ik naar beneden bij te stellen maar niet voldoende om ook de fair value van USD 208 per aandeel aan te passen”, licht Burkett toe.

“Ik handhaaf ook de ‘wide moat’ rating van IBM. Het aandeel zal waarschijnlijk in 4-sterrengebied worden verhandeld als de markt zich opent en biedt geduldige beleggers een relatief aantrekkelijk instappunt voor een technologiepositie in de kern van hun portefeuille. Ofschoon ik mijn langetermijnverwachting handhaaf is er geen reden om IBM’s recente slechte prestaties en de uitdagingen op middellange termijn van een suikerlaagje te voorzien.”

Chevron
De fair value van Chevron is eind november door Morningstar-analist Allen Good verhoogd van USD 125 naar USD 130 per aandeel op basis van de derdekwartaalcijfers van de olie-en gasmaatschappij. Good: “De komende paar jaar zit Chevron op de piek van zijn laatste investeringscyclus. Als gevolg daarvan zal de vrije kasstroom behoorlijk lager zijn dan in voorafgaande jaren. Echter in de latere jaren van mijn prognose en verder verwacht een stijging van de vrije kasstroom door projecten met hogere marges en een reductie van investeringen. Ook langetermijnprojecten zoals LNG (vloeibaar gas) zouden moeten leiden tot minder herinvesteringen en tot een verbeterde kapitaalefficiëntie.”

Toch denkt Good dat beleggers de komende jaren beter af zijn met ExxonMobil dan met Chevron. Door Chevron’s superieure operationele resultaten bij zijn upstream divisie en hoger rendement op kapitaal –grotendeels dankzij stijgende olieprijzen- heeft het aandeel Chevron de afgelopen jaren beter gepresteerd dan het aandeel ExxonMobil. “Maar de olieprijzen zullen de komende vijf jaar waarschijnlijk stagneren en dat neemt wat wind weg uit de zeilen van Chevron”, aldus Good.

“Tegelijkertijd zal het toegenomen investeringsbudget op toekomstige winst en vrije kasstroom drukken. Daartegenover verwacht ik, dat Exxon de operationele resultaten van zijn upstream divisie verbetert, de vrije kasstroom verhoogt en de leiding herpakt als het om rendement gaat als nieuwe projecten de olieproductie verhogen en de productiemix meer naar vloeibaar aardgas verschuiven.”
ExxonMobil staat hoog genoteerd op The Very Important Short Position List van Goldman Sachs.

Coca-Cola
Coca-Cola presenteerde in 2009 zijn strategische visie voor de periode tot en met 2020 en maakt sindsdien gestaag progressie in het behalen van zijn doelen. De frisdrankgigant hoopt in die tijd de hoeveelheid Coca-Cola die wereldwijd wordt gedronken en de omzet te verdubbelen. “Volumegroei zal het komende decennium worden geleid door opkomende markten, maar ik denk dat Coke zijn omzet in volwassen markten ook weet te vergroten omdat het zijn portefeuille blijft uitbreiden met ander dan koolzuurhoudende dranken”, vertelt Morningstar-analist Thomas Mullarkey.

“Coca-Cola’s wereldomspannende distributienetwerk en sterke merken zijn onovertroffen en hebben de onderneming geholpen om één van de grootste concurrentievoorsprongen te creëren in de sector defensieve consumptiegoederen. Deze ‘wide moat’ van de onderneming rechtvaardigt een bovengemiddelde multiple en het aandeel Coca-Cola is ondergewaardeerd in vergelijking met mijn fair value van USD 45 per aandeel.”

Sysco
“Ofschoon er uitdagingen blijven voor Sysco door het hudige achterblijjvende restaurantbezoek, denk ik dat de onderneming als leidende Noord-Amerikaanse distributeur voor het food-service kanaal een goede uitgangspositie heeft als de restaurantomzet weer stijgt”, meent Morningstar-analist Erin Lash. “Mijn optimisme is gebaseerd op het uitgebreide distributienetwerk van Sysco, waarmee het een ruime voorsprong op concurrenten heeft –wide moat- en waarmee het op langere termijn sterke kasstromen en extra grote rendementen kan generen.” Lash neemt voor Sysco een langetermijnperspectief en vindt het aandeel momenteel enigszins ondergewaardeerd.

Ultimate Stock-Pickers
Verder is het opvallend dat Gilead Sciences en ExxonMobil hoog op de short lijst staan terwijl deze aandelen nog in het derde kwartaal zijn aangekocht door Morningstar’s Ultimate Stock-Pickers. Dat zijn 26 gerenommeerde aandelenfondsbeheerders en beleggers die hun sporen hebben verdiend en die Morningstar bewondert om hun visie en rendement. De bekendste onder hen is supperbelegger Warren Buffett.

Morningstar kijkt elk kwartaal naar hun portefeuilles – welke aandelen worden ge- en verkocht- om ideeën op te doen en te vergelijken met zijn eigen waardering van deze aandelen.  Zo nam Buffett met zijn Berkshire Hathaway eerder dit jaar een fors belang van USD 3,5 miljard in ExxonMobil. Grote hedge funds verwachten echter een koersdaling van de olie- en gasmaatschappij. Ook Coca-Cola behoort tot de grootste posities van Berkshire Hathaway, maar de hedge fund managers zien het anders.

Wie gelijk heeft, of gaat krijgen, is moeilijk te zeggen De toekomst zal uitwijzen wie de slimste belegging heeft gedaan. Het langetermijnperspectief voor IBM, ExxonMobil, Coca-Cola en Sysco is in elk geval overtuigend.


Lees ook de analyses van de aandelen Intel, ExxonMobil, IBM, Walt Disney, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Pfizer, General Electric, UPS, Coca-Cola en Sysco.

En de artikelen:

10 Ultieme aandelen van de Ultimate Stock-Pickers

Meester Warren Buffet en zijn gezellen

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
AT&T Inc17,47 USD-0,03Rating
Bristol-Myers Squibb Co41,19 USD-0,85Rating
Caterpillar Inc349,20 USD-0,43Rating
Chevron Corp157,63 USD0,44Rating
Coca-Cola Co62,08 USD-0,02Rating
ConocoPhillips116,97 USD-0,58Rating
Exxon Mobil Corp113,20 USD-0,27Rating
General Electric Co168,20 USD1,78Rating
Gilead Sciences Inc65,38 USD-1,20Rating
Intel Corp30,60 USD1,71Rating
International Business Machines Corp170,29 USD-0,22Rating
Johnson & Johnson147,12 USD-1,72Rating
Netflix Inc647,78 USD1,91Rating
Pfizer Inc28,74 USD0,16Rating
Procter & Gamble Co165,42 USD-0,04Rating
Salesforce Inc270,16 USD-3,02Rating
SLB46,30 USD-0,04Rating
Sysco Corp72,82 USD-0,07Rating
Target Corp144,72 USD0,21Rating
The Walt Disney Co101,50 USD0,83Rating
United Parcel Service Inc Class B138,09 USD-0,73Rating
Verizon Communications Inc39,68 USD0,63Rating
Walmart Inc65,27 USD0,66Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten