Grondstoffen delven met ETF´s

Met ETF´s is gemakkelijk in grondstoffen te beleggen. Maar er is de nodige verwarring onder beleggers over spotprijs, termijncontract en rolrendement. Een grondstof-ETF is niet altijd wat een belegger denkt dat het is.

Maarten van der Pas 05 december, 2013 | 13:53
Facebook Twitter LinkedIn

ETF´s hebben grondstoffen als beleggingscategorie toegankelijk gemaakt voor particuliere beleggers. Waren grondstoffen tot voor pakweg 15 jaar geleden het domein van grote institutionele partijen, met ETF´s zijn ze ook bereikbaar voor de massa. Grondstof-ETF´s hebben een sterke groei doorgemaakt vanuit de perceptie dat grondstoffen onderdeel zijn van de langetermijnsamenstelling van een beleggingsportefeuille. Tot aan de economische crisis droegen ook de fors stijgende koersen van grondstoffen bij aan de populariteit van dit type beleggingsfondsen.

Grondstoffen kunnen een rol spelen in een gebalanceerde spreiding van een beleggingsportefeuille. Het niet-correlerende rendement van grondstoffen met andere activa, heeft ervoor gezorgd dat grondstoffen voor een goede diversificatie zorgen binnen de traditionele mix van aandelen, obligaties en cash. Al geldt – zoals bij elk beleggingsproduct – dat beleggers zich bewust moeten zijn van wat ze werkelijk kopen als ze in een grondstof-ETF stappen.

In berichten over grondstoffen gaat het vaak over de spotprijs. Dat is de actuele prijs of koers die betaald moet worden bij onmiddellijke levering van een grondstof. Veel beleggers gaan er vanuit dat de ETF´s die beleggen in grondstoffen, hen de mogelijkheid bieden om te beleggen in deze spotprijzen van bijvoorbeeld goud, olie, koper, maïs of varkensvlees. In de meeste gevallen is dit echter niet vanzelfsprekend. En zelfs in het geval van een fonds, dat een grondstof fysiek aanhoudt, is er geen zuivere blootstelling aan de spotprijs.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid