Een gezegend provisieverbod

De oogst van een middag debatteren over het provisieverbod: kosten van beleggen in actieve en passieve fondsen gaat omlaag. Huisfondsen van banken zijn een negatief neveneffect. Nieuwe vormen van advies tussen execution only en advies.

Maarten van der Pas 12 december, 2013 | 13:24
Facebook Twitter LinkedIn

De impact van het provisieverbod?! Wie het weet, die mag het zeggen. De sector van het vermogensbeheer is zoekende, vindt en de impact tekent zich meer en meer af. Maar ook onvoorziene, negatieve effecten openbaren zich. En er blijven nog vragen onbeantwoord waarbij de toekomst het zal leren.

Om de stand van zaken op  te nemen en meer helderheid te krijgen organiseerde Morningstar dinsdag een paneldebat over de impact van het provisieverbod. Doel: een antwoord op vragen als kunnen actief beheerde beleggingsfondsen nu eerlijk de concurrentie aan met hun passieve tegenhangers, ontketenen aanbieders van ETFs ook in ons land een prijzenoorlog, loopt het huidige, ruime aanbod van beleggingsfondsen gevaar en gaan particuliere beleggers ongeadviseerd zelf aan de slag?

Hester Borrie (hoofd global distribution en marketing bij Robeco), Bert van den Broek (hoofd beleggingscompetence bij Rabobank Private Banking), Pieter Furnee (head of global client group Benelux bij Deutsche Asset & Wealth Management), Wim van Zwol (head of institutional sales northern Europe bij Vanguard) en Tim Mortelmans (hoofd toezichtgroep financiële ondernemingen bij de Autoriteit Financiële Markten) werden door Morningstar’s head of research Benelux San Lie  ondervraagd. Welkom in het provisievrije tijdperk.

Staatscourant onder de kerstboom
Eerst de wet, want de wet waarin het provisieverbod is geregeld is nog steeds niet gepubliceerd in de Staatscourant. Terwijl hij al wel op 1 januari 2014 van kracht wordt. Vooralsnog is er een herenakkoord tussen de AFM en ABN Amro, ING Bank, Rabobank, SNS Bank, BinckBank en Van Lanschot dat begin dit jaar werd gesloten. De banken hebben beloofd met ingang van 2014 geen vergoeding meer aan te nemen van fondshuizen van wie ze fondsen aan de man brengen.
Maar Tim Mortelmans (AFM) kwam met het verlossende antwoord: voor de kerst is de wet gepubliceerd. “De wetgever geeft de sector iets voor onder de kerstboom.”

Actief versus passief
Dat er een gelijk speelveld komt voor actief en passief beheerde beleggingsfondsen, daarover zijn de panelleden het eens. Beleggers kunnen nu actieve en passieve fondsen beter met elkaar vergelijken en zien hoe het fonds presteert. Kortom de transparantie neemt toe en dat is alleen maar goed.

In het Verenigd Koninkrijk zijn beleggers, als gevolg van het provisieverbod dat begin dit jaar is ingegaan, fors meer gaan beleggen in ETFs. Daarop wees Morningstar’s Andy Pettit,  director data en research strategy. Voorheen werden ETFs nauwelijks aangeboden omdat ze geen provisie betalen aan adviseurs. Nu veroveren ze hun deel van de markt.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid