Grootste stijgers onder de Nederlandse aandelen

Na eerder de grootste dalers uiteraard ook de grootste stijgers uit de AEX en AMX. Welke aandelen sluiten 2013 af met de grootste koerswinst?

Laurent Deckers 20 december, 2013 | 9:51
Facebook Twitter LinkedIn


In de eerste 6 maanden van het jaar waren DE Masterblenders, Delta Lloyd, Ziggo, ASML, en Ahold de Nederlandse ondernemingen die het grootste koersrendement behaalde. DE Masterblenders stond bovenaan de lijst met grootste stijgers als gevolg van een overnamebod door private equity partij Oak Leaf . De koffiebrander is inmiddels weer van de beurs verdwenen nadat het slecht een jaar genoteerd stond.

Ook de grootste koersstijger van 2013 staat bovenaan de lijst als gevolg van een overnamebod. In november deed Advent een bod van circa EUR 1,2 miljard op softwaremaker UNIT4, wat een enorme koersexplosie veroorzaakte. Het bod lag ver boven de beurswaarde van UNIT4. In het eerste half jaar stond het aandeel al op een winst van ruim 11 procent, maar dit is bij lange na nog niet de bijna 70 procent koerswinst die het aandeel op dit moment behaalt.

Waar mislukte overnames bij de grootste dalers in de AEX en AMX tot forse koersdalingen leidden, zie KPN en TNT Express, waren geslaagde overnames of lopende overnamebiedingen bij de stijgers de oorzaak van een flinke koerssprong.

De twee na grootste stijger was Randstad. Met een koerswinst van ruim 60 procent profiteerde het uitzendconcern van verbeterende wereldwijde economische omstandigheden. De uitzendbranche is een zeer conjunctuurgevoelige sector en heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad en zal ook het aankomende jaar weer sterk afhankelijk blijven van andere sectoren.

Vanaf 28 februari 2014 zal CEO Ben Noteboom worden opgevolgd door Jacques van den Broek die de uitdaging zal krijgen om ook in 2014 een net zo goed aandeelhoudersrendement te creëren als in 2013. Overigens is Randstad niet de enige stijger uit de uitzendbranche op de beurs. Ook de koers van USG People staat al ruim 40 procent hoger en profiteerde eveneens van de verbeterde economische situatie en is hiermee de het derde Nederlandse aandeel met de grootste koersstijging.

Reed Elsevier zag haar koers met 37 procent toenemen. Het informatie- en uitgeefconcern heeft een kleine voorsprong op haar concurrenten (narrow moat) en opereert in een zeer competitieve en snel veranderende markt. Maar het genereert wel een sterke kasstroom en rendement voor aandeelhouders door middel van inkoop van eigen aandelen. Ook had Reed Elsevier een sterke groei van de omzet.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Aalberts NV53,38 EUR-4,20
ASML Holding NV685,60 EUR-3,57Rating
Heijmans NV13,38 EUR-3,74
PostNL NV3,91 EUR1,37
Randstad NV56,78 EUR-4,99Rating

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid