De populairste aandelen op morningstar.nl in 2013

Wat hebben Shell, Roche, Fiat, Nestlé, KPN, Imtech, ArcelorMittal, Apple, Aegon Ahold en ING met elkaar gemeen? Ze behoren tot de 15 aandelen waarvan beleggers afgelopen jaar het vaakst de koersontwikkeling raadpleegden.

Maarten van der Pas 19 december, 2013 | 18:23
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers raadpleegden afgelopen jaar op deze website het vaakst de koersgrafiek van de volgende 15 aandelen. De meeste worden gevolgd door de aandelenanalisten van Morningstar. Bekijk onze waardering en lees onze mening.ING

“Met een geschiedenis van investeringen in activiteiten die geen voorsprong op concurrenten opleveren zoals internetbankieren en variabele annuïteiten is het verfrissend om te zien dat ING zijn fouten erkent en beweegt naar wat goed is voor de onderneming en haar aandeelhouders”, stelt Morningstar-analist Vincent Lui. ING heeft volgens hem duidelijk uiteengezet wat zijn intenties en prioriteiten voor de komende jaren zijn. Een belangrijk aspect van de strategie om het tij te keren is een aanzienlijke krimp van de balans door de verkoop of het naar de beurs brengen van onderdelen, zoals afgelopen jaar de Amerikaanse verzekeringsdivisie en komend jaar de Europese verzekeringstak. Uiteindelijk is ING dan alleen nog een bank. Lui: “De vorderingen die ING maakt, ook met het terugbetalen van de steun van de Nederlandse overheid, is bemoedigend.”

Lees de volledige analyse van het aandeel ING >


Ahold
Ahold is bezig met een strategie van kostenverlaging, creëren van sterke consumentenmerken en verhogen van de omzet. De retailer ontplooit deze strategie in zijn belangrijkste Europese markten (Nederland, Tsjechië en Slowakije) en in de Verenigde Staten. "Als Ahold tegelijkertijd momentum weet te realiseren in al deze markten dan genereert het een gezonde kasstroom. Maar het is niet de enige retailer die in deze landen wil groeien”, licht Morningstar-analist Ken Perkins toe.

“Een reeds gevestigd distributienetwerk en bekende winkelformules stellen Ahold in staat om zijn distributieschaal in te zetten om inefficiënties uit te bannen en de kosten per eenheid product te verlagen. Maar efficiënte activiteiten zijn geen garantie voor duurzaam kostenvoordeel, tenzij het onderliggende business model niet te repliceren is door concurrenten. Een dergelijk voordeel is zeldzaam in retail, omdat een een aantal zeer efficiente concurrenten al opereren met grote, multiformat winkelformules.”

Lees de volledige analyse van het aandeel Ahold >


Aegon
De aanhoudende reorganisatie van Aegon kan mogelijk verklaren waarom het aandeel van de verzekeraar met een korting ten opzichte van de boekwaarde word verhandeld. “Ofschoon het aandeel Aegon goedkoop lijkt, wordt mijn enthousiasme getemperd door het feit dat de verzekeringsbusiness niet fundamenteel aantrekkelijk is en het aandeel alleen aantrekkelijk is voor beleggers met een risicotolerantie”, meent Morningstar-analist Vincent Lui. “Ik denk het succes van een terugkeer naar een genormaliseerd rendement afhangt van hoe goed Aegon zijn strategie kan uitvoeren in een omgeving met lage rente.”

Lees de volledige analyse van het aandeel Aegon >


Apple
“De kracht van Apple zit hem in zijn ervaring en expertise bij het integreren van hardware, software, diensten en apps van derden. Omdat content als foto’s en videos en apps tussen smartphones, tablets, laptops en pc´s is uit te wisselen, is Apple in staat om een premium prijs voor zijn apparaten te vragen ”, vertelt Morningstar-analist Brian Colello. “Apple heeft een spannend merk, een robuuste pijpleiding met nieuwe producten en ruime mogelijkheden om aandeel te winnen op diverse eindmarkten. Maar korte productlevenscycli en intense concurrentie maken, dat de onderneming niet op zijn lauweren kan rusten en geen grote voorsprong op concurrenten kan realiseren.”

Lees de volledige analyse van het aandeel Apple >


Arcelor Mittal
De operationele inkomsten van ArcelorMittal’s divisie staalproductie zijn volatiel. Daarentegen genereren de ijzererts- en steenkoolmijnen van de onderneming een solide, consistente basis van operationele inkomsten die de komende jaren een wind in de rug voor de winstgevendheid zijn. “De afgelopen drie jaar haalde ArcelorMittal bijna de helft van zijn operationele inkomsten uit zijn mijnbouwdivisie”, licht Morningstar-analist Andrew Lane toe. “Daarom is één van de belangrijkste strategische initiatieven van het management van de staalgigant om tot 2015 de productiecapaciteit van ijzererts en steenkool aanzienlijk uit te breiden. Hierdoor voorziet ArcelorMittal steeds meer zelf in zijn grondstoffen voor de productie van staal.”

Lees de volledige analyse van het aandeel ArcelorMittal >


Berkshire Hathaway
De twee grootste zorgen die Morningstar bij Berkshire Hathaway heeft, blijven de bekwaamheid om te groeien (gegeven zijn huidige omvang en de voortdurende behoefte om deals te vinden die niet alleen waarde toevoegen maar ook groot genoeg zijn om van betekenis te zijn) en de planning van de onderneming voor de dag dat Warren Buffett er niet meer zal zijn.

“Hoewel Berkshire Hathaway heeft laten zien, dat het geld aan het werk kan zetten moet het per jaar steeds grotere overnames vinden of het aantal overnames verhogen om verder te komen”, vertelt Morningstar-analist Greggory Warren. “De andere grote kwestie is het voortdurend gebrek aan duidelijkheid bij beleggers over de opvolging van Warren Buffett. Ofschoon Buffett afgelopen jaar erkende, dat het bestuur van de onderneming een kandidaat voor de positie van CEO heeft geselecteerd, en met nog twee kandidaten op de reseverbank, heeft het in mijn ogen weinig gedaan om zorgen bij beleggers weg te nemen over de impact die het vertrek van Buffett op Berkshire Hathaway zal hebben.”

Lees de volledige analyse van het aandeel Berkshire Hathaway >


KPN
“De claimemissie van KPN afgelopen jaar was tegen een grotere korting en leidde tot een grotere verwatering dan ik verwachtte”, erkent Morningstar-analist Allan Nichols. “Het positieve hiervan is, dat de balans van KPN nu in goede conditie zou moeten zijn waardoor de telelcomonderneming nu in staat is om zich te richten op het verbeteren van zijn activiteiten. Ik blijf echter van mening dat de ommekeer bij KPN meer tijd in beslag zal nemen dan het management aanneemt. Ondanks de problemen bij de onderneming blijft het een vrije kasstroom genereren die naar mijn verwachting voornamelijk zal worden gebruikt om de schuldenlast te verkleinen.”

Lees de volledige analyse van het aandeel KPN >


Nestlé
Als de grootste producent van voedingsmiddelen en dranken in de wereld (naar omzet gemeten) is Nestlé één van de leidende spelers in diverse productcategorieën zoals drank, melkproducten, zoetwaren en huisdierverzorging. De breedte van zijn productportefeuille maakt Nestlé wereldwijd een belangrijke leverancier van supermarkten en zijn distributienetwerk is dan ook wereldomspannend.

Meer dan 20 merken van Nestlé genereren jaarlijks een omzet van meer dan CHF 1 miljard en de onderneming is met name dominant in de categorie flessenwater. Daar weerstaat het concurrentie van drankengiganten Coca-Cola en PepsiCo. Als gevolg hiervan is Nestlé in een relatief sterke positie in onderhandelingen met retailers over prijs en schapruimte.

Zelfs in een leidende positie rust de onderneming niet op haar lauweren en zoekt voortdurend naar mogelijkheden om zijn concurrentiepositie te verbeteren. Voldoende redenen voor Morningstar-analist Erin Lash om Nestlé te waarderen met een ‘wide, stable moat’ (grote, stabiele voorsprong op concurrenten).

Lees de volledige analyse van het aandeel Nestlé >


Fiat
In ogen van Morningstar-analist Richard Hilgert waardeert de markt Fiat niet op zijn waarde en is er sprake van onderwaardering. “De combinatie Fiat-Chrysler kan aanzienlijke voordelen behalen. Schaalgrootte kan bereikt worden in onderdelen, platformen en productie. Een breed scala aan merken en modellen reduceert de afhankelijkheid van een bepaald segment”, aldus Hilgert. Zo maakt het Fiat-concern niet alleen auto’s onder het merk Fiat, maar ook onder Alfa-Romeo, Lancia, Maserati, Ferrari en Chrysler.

Hilgert wijst er ook op, dat de aanwezigheid van Fiat-Chrysler’s in meerdere werelddelen de kosten verlaagt en voor Fiat de afhankelijkheid van de vraag op de Italiaanse thuismarkt verkleint. Hilgert: “Niettemin moeten alleen beleggers die bereid zijn de risico’s van een ommekeersituatie in een extreem competitieve, kapitaalintensieve en cyclische sector te accepteren overwegen om in Fiat te investeren.”

Lees de volledige analyse van het aandeel Fiat >


Roche
"Zijn productportefeuille biedt Roche duurzame concurrentievoordelen", stelt Morningstar-analist Karen Andersen. Als marktleider in zowel biotechnologie als diagnostiek heeft de Zwitserse farmaciegigant een unieke positie om de gezondheidszorg wereldwijd veiliger, meer gepersonialiseerd en kosteneffectiever te maken.

Ondertussen zijn er speculaties dat concurrent Novartis zijn belang van 33 procent in de aandelen met stemrecht van Roche ter waarde van USD 14,1 miljard van de hand zou willen doen. Meer dan tien jaar geleden bouwde toenmalig Novartis-CEO Daniel Vasella dit belang op om zijn Zwitserse concurrent tot een fusie te dwingen. Daar is het niet van gekomen.

De nieuwe Novartis-topman Jörg Reinhardt is de onderneming aan het doorlichten en dat in combinatie met de gestegen koers van Roche voedt de speculaties over de verkoop.

Lees de volledige analyse van het aandeel Roche >


Shell
Morningstar verlaagde recent de fair value van Shell van EUR 30,00 naar EUR 27,00 per aandeel (de waarde van de onderneming op basis van de geschatte toekomstige kasstroom). Het verhaal van de olie- en gasmaatschappij heeft twee kanten, maar vooral de negatieve kant schrok beleggers afgelopen jaar af.

Shell is een populair aandeel onder Nederlandse beleggers. Al is het maar vanwege het aantrekkelijke dividend. Daar moet het aandeel het vooralsnog van hebben, want de koers blijft in 2013 fors achter. Het aandeel Shell gaat als een achtbaan op en neer en na pieken volgen diepe dalen. Op moment van schrijven staat het aandeel Shell met een koers van EUR 25,14 op een verlies van 3,3 procent in vergelijking met het begin van het jaar. Het steekt daarmee schril af tegen de AEX-index die op een winst van ruim 10 procent staat.

Het verhaal van Shell heeft momenteel twee kanten, stelt Morningstar–analist Stephen Simko. Het grootste pluspunt is dat de operationele kasstromen hard op weg zijn om de komende jaren recordhoogtes te bereiken als enkele megaprojecten in bedrijf komen. Het solide dividend van Shell is dus veilig en groeit de komende jaren waarschijnlijk als de olieprijs op of nabij het huidige niveau blijft.

Maar de exploratie van schaliegas in de Verenigde Staten is op een teleurstelling uitgelopen. Shell heeft USD 24 miljard geïnvesteerd om deze onconventionele olie- en gasbronnen te ontwikkelen, maar die hebben niet opgebracht wat was gepland, aldus scheidend topman Peter Voser eerder dit jaar. In augustus schreef Shell er USD 2,1 miljard op af.

Daarnaast is ook Alaska een probleemgebied waar Shell de afgelopen jaren veel problemen ondervond met techniek en milieuregelgeving. Verder blijven de downstream activiteiten (raffinage) een grote wissel trekken op het totale rendement en de zeer noodzakelijke reorganisatie voor deze divisie moet zich nog materialiseren. En dan is er nog Nigeria, waarmee Shell in zijn maag zit. Daar verliest de onderneming veel olie door diefstal en is het verantwoordelijk voor het opruimen van de milieuvervuiling.

Deze negatieve aspecten overtuigen Simko ervan, dat de opwaartse potentie van Shell op de korte termijn ophoudt. Hij verwacht dat schaliegas en de zwakke downstream divisie het rendement op kapitaal zullen dempen en voorlopig beneden dat van concurrenten Chevron en Exxon Mobil houden.

Lees de volledige analyse van het aandeel Shell >

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Aegon NV5,80 EUR-2,09Rating
AIB Group PLC4,86 EUR-1,14
Apple Inc214,24 USD0,55Rating
ArcelorMittal SA New Reg.Shs ex-Arcelor22,20 EUR-1,42
Berkshire Hathaway Inc Class B405,92 USD-0,70Rating
ING Groep NV15,56 EUR-3,17Rating
Koninklijke Ahold Delhaize NV28,11 EUR0,82Rating
Koninklijke KPN NV3,47 EUR0,81Rating
Nestle SA95,10 CHF0,17Rating
New Sources Energy NV0,02 EUR-2,78
Roche Holding AG245,80 CHF0,94Rating
Shell PLC32,40 EUR-0,61Rating
Stellantis NV19,66 EUR-2,77Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten