Morningstar’s vooruitzicht voor aandelen in de technologiesector

De meeste aandelen in de technologiesector zijn overgewaardeerd. Morningstar richt zich op ondernemingen met een gevestigde concurrentievoorsprong die sterke schommelingen in omzet en marge kunnen verdragen.

Peter Wahlstrom, CFA 10 januari, 2014 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

Samengevat

  • Op zoek naar tekenen dat de halfgeleidermarkt niet halverwege de cyclus stilvalt.

  • Hoewel Morningstar positief is over de fundamentals op lange termijn, houden de waarderingen van internetondernemingen al rekening met een optimistische groei en winstgevendheid. 


In verschillende segmenten van de technologiemarkt wint hebzucht het van vrees; aanhoudend gunstige markt voor mobiel internet en computergebruik en de softwaremarkt

Nu consumenten steeds meer aangetrokken worden tot mobiel internet en computergebruik en cloud-computing, en algemeen aanvaard wordt dat de wereldwijde levering van pc’s in 2013 met 10 procent zal dalen, hebben beleggers bedrijven beloond die al over een solide positie in belangrijke strategische technologiesegmenten beschikken. Zo zijn de aandelen van Twitter sinds de beursgang in november in waarde verdubbeld (goed voor een marktkapitalisatie van USD 30 miljard, even groot als die van General Mills in de sector basisconsumptiegoederen), is het aandeel van Facebook sinds medio juni met wel 125 procent gestegen en boeken ook de aandelen van internetgigant Google dit jaar opnieuw een winst van 50 procent.

De fusie- en overnameactiviteit blijft inmiddels gezond: aangekondigde (en vermeende) transacties variëren van tuck-in overnames waarbij bij wijze van spreken voordelig grote stukken land worden opgekocht tot een mogelijke deal van Time Warner Cable ter waarde van USD 40 miljard. De meeste van deze deals worden afgesloten tegen schijnbaar hoge waarderingen, waarbij kopers ofwel moeten profiteren van gunstige kredietmarkten, aanzienlijke kosten moeten besparen en op zoek moeten gaan naar operationele synergieën, of rekening moeten houden met agressieve groeiverwachtingen (of een combinatie van alle vier). In elk geval blijft duidelijk dat de verschuiving bij consumenten naar mobiliteit bij de beleggingsbeslissingen van bedrijven een belangrijke rol blijft spelen.

Enkele van de interessantere beleggingsmogelijkheden ziet Morningstar nog steeds bij ondernemingen die op het gebied van mobiel internet en computergebruik nog enkele troeven achter de hand hebben. Wij staan positief tegenover Qualcomm, Apple en American Tower. Buitensporige winsten en grote, groeiende markten trekken concurrentie aan, en daar hebben al deze bedrijven mee te maken. Anderzijds beschikken ze bedrijven over structurele concurrentievoordelen en wij verwachten dat zowel Qualcomm, Apple als American Tower nog jarenlang een aanzienlijke vrije kasstroom en economische winst zal genereren. De combinatie van goede concurrentieposities (wide of narrow moat), redelijke waarderingen en een solide blootstelling aan mobile computing is erg aantrekkelijk. Wij zetten deze aandelen in de kijker als beleggingsideeën die in overweging moeten worden genomen in een context van gematigde economische groei en over het algemeen oninteressante waarderingen.

Hardware: smartphones en tablets blijven het goed doen
Het hardwaresegment wordt nog steeds aangevoerd door Apple en Samsung, die marktaandeel veroveren op concurrenten die vechten om het hoofd boven water te houden, zoals HTC, BlackBerry en Nokia. De voortreffelijke manier waarop Apple hardware, software en diensten integreert in gebruiksvriendelijke apparaten lag de afgelopen jaren aan de basis van de sterke omzetgroei en winstgevendheid van het bedrijf. Morningstar voorspelt voor de komende jaren een fatsoenlijke, doch geen heroïsche iPhone-groei, hoewel we erkennen dat de verkoop van iPhones in de toekomst onderhevig kan zijn aan prijszettingsdruk en lagere brutomarges.

In de tussentijd verwachten we voor de komende jaren een solide stijging van de tabletverkoop, zowel voor de grotere iPads als de voordeligere iPad Mini's. Zolang Apple op zijn succes kan blijven voortbouwen (en tot zo ver zien we weinig bewijs van het tegendeel), zal het bedrijf volgens ons nog jarenlang een leiderspositie blijven bekleden binnen de markt voor hoogwaardige smartphones en tablets. 

Samsung blijft ondertussen profiteren van de hiaten in Apples productportefeuille en van kansen die ontstaan tussen de vernieuwingscycli van de iPhone. Van de Samsung Galaxy S4, die een groter scherm heeft, werden in de eerste maand meer dan tien miljoen exemplaren verkocht, terwijl de Samsung Galaxy Note phablets (phone/tablets) inspelen op een niche binnen de sector voor toestellen met zelfs nog grotere schermen, en ook al snel de drempel van tien miljoen verkochte exemplaren overschreden. Een groot deel van Apples enorme groei in de laatste vijf jaar kan volgens ons worden toegeschreven aan een pioniersvoordeel met maar weinig concurrentie in het smartphonesegment, maar Samsung heeft nu duidelijk gemaakt dat het voor Apple een belangrijke dreiging vormt op het gebied van high-endtoestellen.

Los daarvan doet Microsoft via de telefoonactiviteiten van Nokia wanhopige pogingen om de plaats van het derde smartphone-ecosysteem te veroveren naast iOS van Apple en Android van Google. De Lumia-telefoons van Nokia met Windows-besturingssysteem komen voorlopig nog niet goed op gang, wat Microsoft ertoe heeft aangezet om een bod uit te brengen op de telefoonactiviteiten van Nokia in een poging het ecosysteem van de Windows Phone beter in overeenstemming te brengen en zo een derde besturingssysteem voor smartphones te worden.

Wat hardware voor ondernemingen betreft, verwachten wij in 2014 een hevige concurrentie onder de leveranciers van bedrijfsinfrastructuur. Cisco, Hewlett-Packard, EMC, Dell en IBM zullen allemaal trachten een steeds groter deel van het totalle infrastructuurbudget van IT-klanten te veroveren. Tegelijkertijd zullen cloudcomputing en een algemene terughoudendheid van bedrijven om de uitgaven voor hardware-infrastructuur te verhogen, de vraag op de eindmarkt doen afnemen.

Om de inkomstengroei aan te wakkeren, verwachten we dat de grootste leveranciers zullen trachten om meer te investeren in software voor systeembeheer, IT-analyse en veiligheid. Het zou ons evenmin verbazen als de overnameactiviteit in 2014 toeneemt. De balans van HP is veel gezonder, Dell is nu in privéhanden en Cisco blijft in zijn portefeuille verschuivingen doorvoeren naar software. Bovendien heeft het management van deze drie techgiganten onlangs opnieuw benadrukt tuck-in bedrijven te willen overnemen om hiaten in het assortiment bestaande producten op te vullen.

De aandelenkoersen bevinden zich op een recordhoogte, cloudcomputing zorgt voor belangrijke veranderingen en een handvol grote belangstellenden zullen hun pijlen wellicht op de interessantste start-ups en middelgrote bedrijven richten. Wij zijn dan ook in bescheiden mate bezorgd dat de technologiereuzen de neiging zullen hebben om te veel te betalen en daarom moeten aandeelhouders dan ook elke deal extra nauwlettend onder de loep nemen.

Bezorgdheid dat het nog onvoltooide herstel vaart verliest
De halfgeleidersmarkt is medio 2013 mooi hersteld, nadat het segment eind 2012 te lijden had van een cyclische terugval. Maar dit herstel lijkt in het vierde kwartaal van 2013 vaart te verliezen. Belangrijke chipfabrikanten voor een brede waaier van eindmarkten, zoals Texas Instruments en Microchip Technology, stelden halverwege het jaar een bemoedigend herstel van de orderportefeuille vast. Beide bedrijven verwachten dat de vraag naar chips tegen eind 2013 vertraagt wegens de lagere productieactiviteit tijdens de feestdagen, maar Microchip verwacht in het bijzonder dat de groei in het begin van 2014 wordt hervat nadat deze seizoensgebonden tegenvallers verdwijnen.

Eén segment van de chipproductie dat tekenen van zwakte blijft vertonen, is de markt voor pc-gerelateerde chips. Door de populariteit van tablets neemt de druk op de vraag naar pc's toe, wat voor obstakels zorgt bij chipfabrikanten met een blootstelling aan dat segment, zoals halfgeleidersreus Intel, 's werelds grootste leverancier van pc-microprocessoren. Toch kan Intel volgens Morningstar in de loop van de tijd nog groeien, dankzij zijn serverprocessorsegment. Wij verwachten dat de verkoop van serverchips van het bedrijf in de komende jaren aanzienlijk zal groeien, gestimuleerd door de aanhoudende groei van de cloudinfrastructuur.

Een van de interessantere aankondigingen van de afgelopen maanden was ten slotte afkomstig van Intel en Altera, een fabrikant van programmeerbare chips. Intel zal productiediensten leveren gebaseerd op de volgende generatie 14-nanometer productietechnologie voor tri-gate transistors voor toekomstige programmable logid devices (PLD’s) van Altera. De beslissing brengt Intel zeker een stap verder in de zogenaamde foundry sector (het produceren van halfgeleiders voor derden), aangezien het bedrijf momenteel productiediensten levert voor een handvol opstartende chipbedrijven.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc A2.924,35 USD4,96Rating
American Tower Corp285,42 USD-0,53Rating
Apple Inc148,85 USD-0,31Rating
BlackBerry Ltd10,57 USD-2,40Rating
Cisco Systems Inc56,18 USD0,66Rating
Facebook Inc A312,22 USD-1,14Rating
HP Inc29,70 USD-1,46Rating
Intel Corp47,89 USD-0,81Rating
International Business Machines Corp125,17 USD-1,54Rating
Microchip Technology Inc72,37 USD-1,92Rating
Microsoft Corp323,17 USD4,21Rating
Nokia Oyj5,20 EUR3,32Rating
Oracle Corp96,03 USD-0,98Rating
Qualcomm Inc131,20 USD-0,56Rating
Texas Instruments Inc187,10 USD-5,02Rating
Twitter Inc54,81 USD-10,78Rating

Over de auteur

Peter Wahlstrom, CFA  Peter Wahlstrom, CFA, is an associate director with Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid