Kleine, maar fijne beleggingsfondsen

Bij beleggingsfondsen staat groot niet per definitie voor goed. Er zijn een aantal kleine fondsen van Comgest, Kempen en Robeco, met minder dan EUR 150 miljoen onder beheer, die hun grote concurrenten verslaan. Wie het kleine niet eert... 

Jeffrey Schumacher, CFA 14 januari, 2014 | 11:10
Facebook Twitter LinkedIn

Sterke rendementen, marketing, sentiment, een stabiele inkomstenstroom vanuit een verzekeraar: het zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat beleggingsfondsen -flink- in omvang groeien. Een gemakkelijk te maken veronderstelling is, dat een fonds met veel geld onder beheer ook kwalitatief goed is en daarmee een beter alternatief dan een klein fonds. Groot is echter geen synoniem voor goed. Er zijn een aantal kleinere beleggingsfondsen die over meer kwaliteit beschikken dan hun grotere concurrenten en deze op langere termijn verslaan. Hieronder volgen drie beleggingsfondsen met minder dan EUR 150 miljoen onder beheer en met een positieve Morningstar Analyst Rating.

Comgest Growth Greater China
Vermogen onder beheer: EUR 56 miljoen
Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ***
Morningstar-categorie: Aandelen groter China

De beheerstijl van Comgest, die zich richt op groeiende kwaliteitsondernemingen, is een groot pluspunt voor Comgest Growth Greater China. Het beheerteam heeft alleen belangstelling voor ondernemingen met een hoge winstgevendheid en die hun winst ongeacht de conjunctuurcyclus kunnen laten groeien. Gewoonlijk hebben deze bedrijven een dominante concurrentiepositie, een management van topkwaliteit en een gezonde balans. Banken en bijzonder cyclische ondernemingen (energie, grondstoffen) maken dus over het algemeen geen deel uit van het beleggingsuniversum. Toegepast op de Chinese markt vertaalt deze zeer specifieke beleggingsstijl zich in een geconcentreerde portefeuille die niet veel overeenkomsten vertoont met de indices en de categorie.

Jun He (foto) beheert Comgest Growth Greater China sinds hij in februari 2009 bij Comgest in dienst trad. Hij is een goede analist, maar dit is de eerste keer dat hij als beheerder optreedt. De zeer collegiale aanpak waarmee alle fondsen van deze vermogensbeheerder worden beheerd, stelt Morningstar echter gerust. Het team telt 17 beheerders/analisten voor opkomende markten en wordt geleid door de zeer ervaren Vincent Strauss.

Sinds de komst van He wist Comgest Growth Greater China zich niet van de concurrentie te onderscheiden. Met name in de eerste acht maanden van 2013 pakte de aandelenselectie in de sector cyclische consumptiegoederen slecht uit. Toch vinden wij deze resultaten op korte termijn geen goede afspiegeling van de capaciteiten van de beheerder of van de kwaliteit van de teambenadering van Comgest op lange termijn. Voor risico gecorrigeerd verslaat Comgest Growth Greater China over 5 en 10 jaar respectievelijk 58 en 65 procent van zijn concurrenten. Hieruit blijkt dat de benadering op lange termijn doeltreffend is voor beleggingen in deze volatiele markt. Wij waarderen het dan ook met de Bronze rating.

Lees de volledige analyse van Comgest Growth Greater China >


Kempen Orange Fund
Vermogen onder beheer: EUR 53 miljoen
Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Morningstar-categorie: Aandelen Nederland

Morningstar vindt Kempen Orange Fund een goede keus voor beleggers die blootstelling willen aan Nederlandse small cap aandelen. We hebben vooral veel vertrouwen in het beheerteam. De twee meest senior beheerders in het team, Joop Witteveen (foto rechts) en Jan Willem Berghuis (foto links), kennen het Nederlandse small- en midcapuniversum door en door en hebben veel aandeelspecifieke kennis. Witteveen heeft maar liefst 26 jaar aan relevante ervaring en Berghuis 14 jaar. Verder zijn er twee meer junior-beheerders actief. Hoewel Witteveen formeel de leiding heeft, worden alle beslissingen in teamverband gemaakt.

Het beheerteam zoekt in het Nederlandse en voor een deel ook iin het Belgische small- enmidcapuniversum naar aandelen die succesvol zijn. Hierbij proberen ze net iets verder te kijken dan de gemiddelde analist, die in hun optiek vaak een korte termijn focus heeft. Door veel met het management van ondernemingen te spreken, denken de beheerders een beter zicht te krijgen op de toekomst van het bedrijf. De kwaliteit van het management is dan ook een belangrijke factor in het beleggingsproces, waarin verder naar de strategische en financiële positie wordt gekeken. De relatief geconcentreerde portefeuille bevat vooral stabiele groeispelers die niet alleen lokaal maar vooral ook internationaal actief zijn.

De beheerders hebben duidelijk waarde weten toe te voegen: over de lange termijn presteert Kempen Orange Fund beter dan verschillende small- en midcapindices. Sinds Witteveen’s betrokkenheid in maart 2005 heeft het fonds een gemiddeld jaarrendement van 9,25 procent behaald, tegen 5,33 procent voor de MSCI Netherlands Small Cap index (30 september 2013). Onze overtuiging vertaalt zich in een Silver rating.

Lees de volledige analyse van Kempen Orange Fund >


Robeco BP Global Premium Equities
Vermogen onder beheer: EUR 134 miljoen
Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Morningstar-categorie: Aandelen wereldwijd large cap gemengd

Onder leiding van Christopher Hart (foto) zijn de prestaties van Robeco BP Global Premium Equities fors verbeterd. Hart nam de portefeuille van dit wereldwijd beleggende aandelenfonds in juli 2008 over en herstructureerde samen met Steven Pollack het beleggingsproces, waarna het fonds op dezelfde wijze wordt beheerd als de andere fondsen binnen Robeco Boston Partners (RBP).
Sinds 2009 is Hart volledig verantwoordelijk voor het fonds. Hij heeft ruime ervaring opgedaan als analist bij Fidelity en RBP, voordat hij in 2004 startte als beheerder van het RBP small-cap fonds om in 2008 over te stappen naar Robeco BP Global Premium Equities. Ondersteuning komt van een groot en zeer stabiel team van beheerders en analisten. Wij zijn te spreken over de kwaliteit en cohesie van het team.

Het proces is doordacht en wordt consequent toegepast binnen RBP. Het rust op drie pilaren: waardering, fundamentals en katalysatoren. Het proces is een combinatie van uitgebreid kwantitatief en kwalitatief onderzoek, waarbij de analisten een belangrijke rol spelen in de diepgaande fundamentele analyse en waardering van bedrijven.

De prestaties van Hart zijn bovengemiddeld. Omdat Robeco BP Global Premium Equities een transitieperiode kende toen Hart het proces en de portefeuille herstructureerde en het fonds daardoor veranderde van een waarde-gerichte strategie naar een gemengde strategie, zijn de prestaties over de laatste drie jaar relevanter. Het fonds kwalificeert zich over drie jaar in het eerste percentiel van de categorie. Belangrijk is ook dat de prestaties bereikt zijn met sterke aandelensecties in verschillende regio’s en sectoren. Dit versterkt Morningstar's vertrouwen in Robeco BP Global Premium Equities. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

Lees de volledige analyse van Robeco Global Premium Equities >


Lees ook
Morningstar's favoriete beleggingsfondsen voor na 2014
In welke beleggingsfondsen u moet beleggen in 2014? Morningstar heeft werkelijk geen idee. Wat u zich moet afvragen is, in hoeverre die vraag relevant is. Kijk met Morningstar verder vooruit naar beleggingsfondsen die op langere termijn goed presteren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings