Morningstar sceptisch over recordaantal beleggingsfondsen

Beleggers zijn niet per se gebaat met meer beleggingsfondsen. Veel fondsen lukt het niet om de benchmark te verslaan en hebben dus geen toegevoegde waarde. Bij een groter aanbod wordt het nog lastiger om de juiste fondsen te selecteren.

Maarten van der Pas 18 februari, 2014 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

Het aantal beleggingsfondsen in Nederland is in het vierde kwartaal van 2013 met 37 toegenomen tot een recordaantal van 1624. De fondsen hadden in totaal EUR 644,1 miljard onder beheer, 3 procent meer dan in de voorgaande periode. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) maandag bekend.

Morningstar is sceptisch over het nog grotere aantal fondsen. “Kunnen beleggers door het de bomen het bos nog wel zien”, vraagt beleggingsfondsanalist Jeffrey Schumacher zich af. Meer fondsen betekent dat het voor beleggers alleen maar moeilijker wordt om de juiste fondsen te selecteren. En een goede selectie is belangrijk, omdat uit gegevens van Morningstar blijkt dat het merendeel van de fondsen er over de jaren heen niet in slaagt om de benchmark te verslaan.

Schumacher: “Als een belegger in een actief beheerd beleggingsfonds stapt dan betaalt hij de fondsmanager om voor hem een hoger rendement dan de index te behalen. Het gros van fondsen verslaat de benchmark niet en doet dus niet waarvoor ze betaald worden.”

Daarnaast worden veel nieuwe fondsen gelanceerd die inspelen op nieuwe trends in de markt. Deze snoepjes van de week vallen vaak in de smaak bij beleggers vanwege de recente goede prestaties, maar blijken achteraf vaak op het hoogtepunt van de hype gekocht te zijn. Voorbeelden hiervan zijn de internetfondsen rond de eeuwwisseling en de grondstoffondsen rond 2007. Recenter was hetzelfde te zien met fondsen die inspelen op hoogdividendbeleggen en frontier markets.

Koerswinst
De groei van het aantal beleggingsfondsen werd vooral veroorzaakt door inleg in nieuwe fondsen en koerswinsten op beleggingen in aandelen. Het beheerd vermogen kwam daardoor eind 2013 op het hoogste niveau uit sinds DNB 5 jaar geleden begon de statistieken bij te houden.

De inleg bij nieuwe fondsen bedroeg EUR 6,8 miljard. Mede daardoor kwam de totale netto-inleg bij beleggingsfondsen uit op EUR 6,2 miljard. Obligatiefondsen waren met een inleg van EUR 4,2 miljard het populairst bij beleggers. Aan aandelenfondsen werd juist EUR 2,9 miljard euro.

De beleggingsinstellingen behaalden op kwartaalbasis een totaalrendement van 1,8 procent in de laatste 3 maanden van 2013, mede dankzij een gemiddelde koerswinst op aandelen van 3,1 procent. Aandelenfondsen die in opkomende markten beleggen verloren echter geld, net als obligatiefondsen.

Orde in de chaos
Welke beleggingsfondsen moet u hebben? Morningstar helpt beleggers om door de bomen het bos nog wel te kunnen zien. De afeglopen weken zijn op deze website de nodige lijstjes gepubliceerd met beleggingsfondsen die de benchmark ruimschoots verslaan. Ook de genomineerde beleggingsfondsen voor de Morningstar Awards en voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award onderscheiden zich in positieve zin. Hieronder kunt u deze artikelen teruglezen en kunt u beleggingsideeën op doen.

Beleggingsfondsen in Europese aandelen: deze verslaan de benchmark fors
Een handig overzicht van beleggingsfondsen in Europese aandelen die de benchmark ver achter zich laten. Een belegger moet ze op zijn minst kennen.

Beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen: deze verslaan de benchmark ruim
Een handig overzicht van beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen die de benchmark ver achter zich laten. Een belegger moet ze op zijn minst kennen.

Morningstar Awards 2014 - nominaties aandelenfondsen
First State en Invesco domineren de nominaties voor aandelenfondsen. Kempen en Robeco strijden voor de Nederlandse eer.

Morningstar Awards 2014 - nominaties obligatiefondsen
Templeton sleept met zijn obligatiefondsen de meeste nominaties in de wacht, namelijk 3. Aberdeen, Invesco en Pioneer volgen met 2. Optimix houdt de Nederlandse eer hoog.


Morningstar Awards 2014 - nominaties mixfondsen
Nederlandse fondshuizen domineren de nominaties bij de mixfondsen met een absolute hoofdrol voor ING IM. De vermogensbeheerder gaat er zeker met één Morningstar Award vandoor.

Nominaties Morningstar Fund Manager of the Year Award: Tim Stevenson, Nicolas Walewski en Isabel Levy
Tim Stevenson (Henderson), Nicolas Walewski (Alken) en Isabel Levy (Métropole Sélection) maken kans op de titel Morningstar Fund Manager of the Year in de categorie ‘aandelen Europa’.

Nominaties Morningstar Fund Manager of the Year Award: Stuart Rhodes, J. Kristoffer Stensrud en Vincent Strauss en Wojchiech Stanislawski
Stuart Rhodes (M&G), J. Kristoffer Stensrud (Skagen) en Vincent Strauss en Wojchiech Stanislawski (Comgest) maken kans op de titel Morningstar Fund Manager of the Year in de categorie ‘aandelen wereldwijd'.

Nominaties Morningstar Fund Manager of the Year Award: Richard Klijnstra, Michael Krautzberger en Mikael Lundström
Richard Klijnstra (Kempen), Michael Krautzberger (BlackRock) en Mikael Lundström (Evli) maken kans op de titel Morningstar Fund Manager of the Year in de categorie ‘obligaties Europa’.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings