10 Aandelen die de Ultimate Stock-Pickers met overtuiging kochten

De Ultimate Stock-Pickers moesten het hoofd bieden aan een zwakkere koopomgeving. Ze bleven bij ondernemingen met een sterke concurrentiepositie zoals Union Pacific, Vodafone en Unilever. Green Mountain Coffee Roasters was een nieuwe aankoop.

Greggory Warren, CFA 28 februari, 2014 | 12:11
Facebook Twitter LinkedIn

De rally op de Amerikaanse aandelenmarkt ging in het vierde kwartaal van 2013 onverstoorbaar door. De S&P 500 TR Index steeg meer dan 10 procent en sloot het jaar zo af met een globale winst van meer dan 30 procent. Dat was voor Amerikaanse aandelen de sterkste prestatie sinds 2009, toen de markt het jaar afsloot met een winst van meer dan 26 procent (en na een stijging van meer dan 60 procent na de dieptepunten van begin maart 2009). En voor de S&P 500 was het het beste jaarlijkse rendement sinds 1997 (zie het rendement van de S&P 500 over de afgelopen 10 jaar in onderstaande grafiek).

Maar weinig leek de markt in 2013 af te schrikken: noch de snelle stijging van de rente in mei-juni, toen de Federal Reserve (Fed) aankondigde dat het voor het einde van het jaar zou beginnen met de afbouw van zijn obligatie-opkoopprogramma en noch de shutdown van de Amerikaanse regering in de herfst (eens te meer een uiting van de impasse als gevolg van de diametraal tegengestelde partijvisies die de Amerikaanse politiek overheersen).

Wat op korte termijn wel als een lichtpuntje voor de markt moet worden beschouwd, was dat er van beide partijen voldoende steun was om eind 2013 tot een akkoord te komen over de begroting en tot een duidelijke oplossing voor het schuldenplafond eerder deze maand (waarbij de schuldenlimiet niet met een welbepaald bedrag wordt verhoogd, maar waardoor het schuldenplafond wordt verhoogd tot eind maart 2015).

S&P 500 PR 2004-2010


(Klik op grafiek voor vergroting)


Beleggers moeten zich echter wel zorgen maken over het gebrek aan een verband tussen de snelle stijging van aandelen in het afgelopen jaar en het trage herstel van de Amerikaanse economie. Hoewel de meeste –Amerikaanse- ondernemingen een winstgevendheid van topniveau hebben bereikt, berust een groot deel daarvan op een zwakkere arbeidsmarkt, waardoor werknemers maar weinig troeven achter de hand hebben om een hoger loon te eisen. En berust het op aanhoudende kostenbesparingen (naarmate bedrijven manieren blijven zoeken om hun efficiëntie te vergroten, waaronder het ontslaan van personeel) en berust het niet zozeer op groei.

Met zoveel bedrijven die over een recordniveau aan kasgeld beschikken, stegen aandeleninkopen en dividenden tot ongeziene niveaus sinds de financiële crisis van 2008-2009. Die wakkerden de stijgende aandelenmarkt vorig jaar verder aan. Toen Morningstar’s Ultimate Stock-Pickers 2013 afsloten, heersten er gemengde gevoelens over de manier waarop de markt op korte tot middellange termijn zou evolueren (lees onderaan dit artikel meer over de Ultimate Stock-Pickers, wie het zijn en wat hun tot topbeleggers maakt). Patrick English van FMI Large Cap is nog steeds iets minder hoopvol over de markten, en merkt in zijn kwartaalbrief aan de aandeelhouders van zijn fonds het volgende op:

De aandelenmarkt bleef in 2013 flink stijgen, zonder enig verband –zo leek het althans – met de onderliggende fundamentals. De winst en de duration van het verloop van de S&P 500 sinds het dieptepunt van 9 maart 2009 bereikten respectievelijk 202,78 procent en 57 maanden, meer dan het dubbele van het mediane rendement en 14 maanden langer dan de gemiddelde cyclus van een bull markt. Eén van de grote mysteries van de afgelopen jaren is dat de economie er hoegenaamd niet in slaagt om te groeien in een tempo dat dit soort verloop van de aandelenmarkt rechtvaardigt, laat staan om de balans en de begroting van de overheid op orde te krijgen. Het is misschien nog ironischer dat de Amerikaanse economie eindelijk wat beterschap vertoont, en dat deze ontwikkeling wordt gebruikt als een verdere rechtvaardiging voor aandelen om nog verder te stijgen.

Het lijkt wel of de aandelenmarkt niet kan verliezen: aandelen kennen een sterke stijging als de economie zwak is, en als de economie vervolgens verbetert, stijgen ze nog meer. Ze stijgen wanneer de nationale schuld explodeert, wanneer de overheid het werk stillegt en wanneer de invoering van de nationale gezondheidszorg moeilijkheden ondervindt. Ze stijgen bij de eerste tekenen van een Arabische Lente en ze stijgen wanneer het Midden-Oosten wordt geteisterd door rellen, bomaanslagen en terreur. Ze stijgen wanneer er aan de lopende band geld wordt bijgedrukt en zelfs – als een paar dagen eind december indicatief zijn – als de Fed zijn obligatieopkopen terugschroeft. Dit is naar onze mening de anatomische structuur van een markt waar angst in wachtstand is gezet en die slechts zijdelings met de realiteit is verbonden.

De beheerders van FPA Crescent, in 2013 door Morningstar uitgeroepen tot Allocation Fund Manager of the Year, blijven bezorgd over hoeveel van de groei op de markt het gevolg is van hogere waarderingsfactoren (in tegenstelling tot verbeterende fundamentals):

Wat zouden de schrijvers van Griekse tragedies – de oude soort, niet de aanhoudende moderne – hebben gesmuld bij de taferelen van de Fed en de aandelenmarkten in de afgelopen jaren, en wellicht allerlei moralen bij het verhaal hebben bedacht. Zo lag de winstgroei dit jaar weer onder de tien procent, maar registreerden de waarderingsratio’s wel een tweecijferige groei. Meer nog, onze orakels – economen heten die tegenwoordig – zijn er begin 2013 niet in geslaagd om de gebeurtenissen van het jaar nauwkeurig te voorspellen: De Amerikaanse economie groeide trager dan verwacht en de winst van de S&P 500 bleef onder de verwachtingen, maar toch behaalde de aandelenmarkt op indrukwekkende wijze zijn beste prestatie sinds 1997... Het kan niet blijven duren dat de waarderingsratio’s de winstgroei overtreffen. In de meeste markten profiteerde 2013, net als 2012 daarvoor, van de bereidheid van beleggers om een hogere prijs te betalen per dollar winst. De winstgroei moet uiteindelijk de slag winnen.

Hoewel Ronald Canarkis van Aston/Montag & Caldwell Growth van oordeel is dat de marktvooruitzichten “over het algemeen gunstig” zijn, heeft hij wel zijn bezorgdheid geuit over de hogere marktvolatiliteit in 2014:

De vooruitzichten voor de aandelenmarkt zijn over het algemeen gunstig. Een gematigd maar synchroon wereldwijd economisch herstel en een inschikkelijk beleid van centrale banken in de ontwikkelde wereld zouden hogere aandelenprijzen moeten kunnen ondersteunen. Gezien de billijke tot hoge waarderingen van de aandelenmarkt, het grotendeels euforische beleggerssentiment en het feit dat er al enige tijd geen echte correctie van de aandelenmarkt heeft plaatsgevonden, verwachten we echter wel dat de volatiliteit op de aandelenmarkt in de eerste helft van 2014 zal toenemen. Deze verwachting veronderstelt dat de Federal Reserve zijn plan om zijn obligatieopkoopprogramma af te bouwen (de derde ronde van het beleid van kwantitatieve versoepeling of QE3) zal doorzetten. Volgens ons heeft de extra liquiditeit uit QE3 de aandelenprijzen omhoog gedreven en beleggers minder gevoelig gemaakt voor risico. Als de omvang van dit programma aanhoudend wordt teruggeschroefd, daalt hiermee ook een belangrijke stimulans voor hogere aandelenkoersen, zal de risicoperceptie van beleggers wellicht toenemen en vormt dit waarschijnlijk de katalysator voor hogere volatiliteit in het nieuwe jaar.

Clyde McGregor van Oakmark Equity & Income is iets minder somber dan zijn collega’s, maar geeft toe dat de stijging van de markt vorig jaar het des te moeilijker heeft gemaakt om geld op korte termijn te laten renderen:

Enkele kwartalen geleden schreven we nog dat beleggers in het huidige klimaat “juist van de volatiliteit zouden moeten profiteren”, en niet vasthouden aan de risico-aversie waartoe de crisis van 2008 heeft aangezet. 2013 Laat duidelijk zien dat de aandelenmarkt nog steeds kansen biedt voor een aanzienlijke positieve volatiliteit... Na een jaar als 2013 beginnen beleggers van marktcommentatoren woorden als ‘zeepbel’ of ‘buitensporig’ te horen. Hoewel er maar weinig perioden zijn geweest die volgden op een jaar van +30 procent, levert de analyse van dat zeer beperkte aantal verrassend positieve resultaten op. We proberen hier niet om het resultaat van de markten in 2014 te voorspellen, maar we geven toe dat het na deze aanzienlijke prijsstijging van de aandelenmarkt moeilijker is om dominante beleggingskansen te identificeren.

Al deze uitspraken vormen een context voor het klimaat waarmee de Ultimate Stock-Pickers bij het beheer van hun portefeuilles werden geconfronteerd. En ze verklaren waarom de trend van meer verkopen dan aankopen in het grootste deel van vorig jaar, ook tijdens de meest recente periode, bleef aanhouden. Op basis van de posities van het vierde kwartaal die al voor meer dan drie vierde van de topbeheerders zijn ingediend, bleven ze van de marktrally profiteren om winst te boeken, met meer directe verkopen dan we ons in een heel lange tijd konden herinneren. Toch bleven de aandelenbeleggers geld beleggen in bedrijven met een – vooral grote – voorsprong op de concurrentie (‘wide moat’), zeker als ze kwaliteitsbedrijven kunnen identificeren die worden verhandeld met een korting op hun geschatte intrinsieke waarde. Helaas zijn zowel het aantal aankopen als de overeenkomsten daartussen van verschillende beheerders afgenomen naarmate de markt steeg.(Klik op grafiek voor vergroting)


Bij de aankopen van de topbeheerders kijken we vooral naar aankopen uit sterke overtuiging (high-conviction) en naar nieuwe aankopen (new-money). Wij beschouwen een aankoop uit sterke overtuiging als een geval waarin beheerders hun bestaande participaties aanzienlijk uitbreiden (of significante nieuwe aankopen doen), met een focus op de impact die deze transacties hebben op de portefeuille als geheel.

Bij het beoordelen van al deze handelsactiviteit is het echter goed om te onthouden, dat de beslissing om deze effecten te kopen al begin oktober van vorig jaar kan zijn gemaakt, en dat de koersen die onze Ultimate Stock-Pickers hebben betaald wellicht verschillen van de koersen van vandaag. Het is dan ook goed om de huidige aantrekkelijkheid van een effect dat hier wordt vermeld, te baseren op enkele van de maatstaven die ons geregeld worden verschaft door het onderzoek van Morningstar’s aandelenanalisten, zoals de Morningstar-rating voor aandelen en de verhouding tussen de koers en de fair value (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom).

Dat is vooral belangrijk in de huidige omgeving, met een S&P 500 TR Index die bijna op zijn hoogste niveau wordt verhandeld. Toch lijkt de markt als geheel op dit moment slechts in bescheiden mate overgewaardeerd te zijn, en worden de aandelen die door Morningstar worden beoordeeld, net boven de fair value van onze analisten verhandeld.

Bekijk in onderstaande slideshow de top 10 high-conviction aandelenaankopen van de Ultimate Stock-Pickers.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Accenture PLC Class A365,82 USD3,46Rating
AmerisourceBergen Corp120,23 USD0,00Rating
Check Point Software Technologies Ltd111,11 USD0,72Rating
Nutrien Ltd87,26 CAD0,65Rating
Oracle Corp92,94 USD0,66Rating
PepsiCo Inc164,14 USD1,86Rating
Twitter Inc45,78 USD-2,74Rating
Union Pacific Corp239,46 USD-0,14Rating
Vodafone Group PLC110,12 GBX0,46Rating
Williams Companies Inc28,01 USD-0,81Rating

Over de auteur

Greggory Warren, CFA  Greggory Warren, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid