Begrijpen van securities lending bij ETFs

Door aandelen uit te lenen kunnen ETFs hun operationele kosten geheel of gedeeltelijk dekken. En soms zelfs een hoger rendement dan de index halen. Over hoe secturies lending werkt en dat de transparantie hierover door ETF-aanbieders te wensen overlaat. 

Morningstar ETF Analysts 07 april, 2014 | 12:00
Facebook Twitter LinkedIn

Een goed gemanaged indexfonds of ETF volgt effectief een index met als enige achterstand op de benchmark de hoogte van het kostenpercentage. Met andere woorden: een index tracker zal nooit het rendement van de benchmark halen, maar het rendement van de onderliggende index minus de operationele kosten van het fonds. Dat geldt helemaal voor fondsen die volledige replicatie toepassen en een één-op-één kopie van de index zijn. Hun winst is ook gelijk aan die van de index (minus de kosten).

In theorie zou het niet mogelijk moeten zijn voor een indexfonds om dichter bij de opbrengst van de benchmark te komen. Een handvol fondsen presteert zelfs beter dan hun benchmark terwijl ze de posities precies kopiëren. Hoe kan dit? In veel gevallen is dit een voorbeeld van het effect van securities lending of het uitlenen van aandelen uit de portefeuille van het fonds.

De precieze werking van securities lending wordt verderop in dit artikel uitgelegd, maar de zeer versimpelde versie is als volgt: een exchange-traded fund (ETF) leent aandelen van haar holdings uit aan een andere partij in ruil voor een vergoeding. Een securities lending programma is een manier voor een ETF-aanbieder om meer opbrengsten uit de posities van een fonds te wringen. Inkomsten vanuit deze programma’s worden vaak gebruikt om de kosten van een fonds te dekken, zodat de aanbieder een lager kostenpercentage kan berekenen en/of het verschil tussen de prestaties van de ETF en de benchmark kan verkleinen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies