Beleggingsfonds van de week: Skagen Kon-Tiki

Skagen Kon-Tiki blijft volgens Morningstar één van de beste opkomende-markten aandelenfondsen. Het fonds wordt gekenmerkt door volatielere rendementen, maar beleggers zijn in goede handen bij beheerder Kristoffer Stensrud.

Maarten van der Pas 16 april, 2014 | 15:13
Facebook Twitter LinkedIn

Achter Skagen Kon-Tiki staat een uitzonderlijk sterk team dat bestaat uit vier medebeheerders - Knut Harald Nilsson, Cathrine Gether, Erik Landgraff en Hilde Jenssen - en wordt geleid door de zeer capabele Kristoffer Stensrud. Hij staat aan het roer sinds de lancering van Skagen Kon-Tiki in 2002 en laat daarmee een stabiel leiderschap zien dat zeldzaam is in de fondswereld.

Stensrud heeft ook een eigenschap die we bij Morningstar graag zien, namelijk een grote persoonlijke investering in Skagen-fondsen, wat de belangen van hem zelf in lijn brengt met die van beleggers in het fonds. Stensrud werd onlangs uitgeroepen tot Morningstar European Fund Manager of the Year voor 'Aandelen wereldwijd'.

Volatiliteit
Stensrud (foto) en zijn team leiden Skagen Kon-Tiki op een wijze die vergelijkbaar is met andere fondsbeheerders bij Skagen: in een typisch tegendraadse stijl, op zoek naar aandelen die ondergewaardeerd, ondergeanalyseerd of impopulair zijn, of combinatie van deze drie eigenschappen. Daarbij zoeken de fondsmanagers aanleidingen voor koersstijging. Ze hebben veel flexibiliteit en zijn ook bereid om het te gebruiken. Zo kan de portefeuille van dit op opkomende markten gerichte fonds ook aandelen uit ontwikkelde markten bevatten.

Deze aanpak leidt tot een onderscheidende portefeuille die erg afwijkt van de typische benchmarks. De managers hebben een langetermijnhorizon wat resulteert in een lage omloopsnelheid en een relatief stabiele portefeuille. Het maakt Skagen Kon- Tiki ehcter ook volatieler dan het gemiddelde fonds in de Morningstar-categorie ‘Aandelen emerging markets’. Beleggers moeten daarmee om kunnen gaan, maar het managementteam gaat goed om met de risico's en beleggers zijn ruim beloond voor de hogere volatiliteit.

Outperformance
Eén risico voor Skagen Kon-Tiki werd duidelijk in 2012, het eerste kalenderjaar waarin het fonds zijn benchmark niet wist te verslaan onder Stensrud’s leiding. Dat was voornamelijk te danken aan één enkele positie in het Braziliaanse nutsbedrijf Eletrobras. Ondanks deze dip blijven resultaten op lange termijn eersteklas. Over de afgelopen 10 jaar (tot eind februari 2014) is Skagen-Kon-Tiki het best presterende fonds in de Morningstar-categorie ‘Aandelen emerging markets’.

Skagen Kon- Tiki heeft een Morningstar Analyst Rating Gold. Dat staat voor een uitstekend beleggingsfonds dat zich onderscheidt op alle vijf de pijlers van de Morningstar Analyst Rating (beheerteam, fondshuis, beleggingsproces, rendement en kosten) en waarvan de Morningstar-analisten in zeer sterke mate overtuigd zijn.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)



Beheer
Ross Porter, veteraan onder de Skagen-beheerders die medio 2011 naar Skagen Kon-Tiki verhuisde, voerde korte tijd het bewind over dit fonds tot hij in juni 2013 besloot om Skagen te verlaten. Het vertrouwen van Morningstar in het beheerteam blijft echter groot, omdat Kristoffer Stensrud aan het roer blijft staan. Hij leidt het fonds die het fonds sinds de oprichting.

Stensrud begon zijn professionele carrière in 1979 als hoofdanalist bij Børsinformasjon APS. Bij dat bedrijf zette hij in 1983 zijn eerste stappen portefeuillebeheerder. Stensrud richtte Skagen in 1993 mee op en is sindsdien een sleutelfiguur. In november 2006 verrijkte Skagen het fonds met Knut Harald Nilsson als medebeheerder. Cathrine Gether trad in september 2009 in dienst bij het bedrijf. Zij heeft een achtergrond in de wereld van de hedge fondsen, en voegt zeven jaar ervaring toe aan het team. De laatste aanwinst was Erik Langraff. Hij was sinds augustus 2012 als junior-lid actief in het team en werd in juli 2013 tot medebeheerder benoemd toen Porter het bedrijf verliet.

De ervaring en het track record van Stensrud stemt Morningstar positief. Ook beschouwen we de ervaring van het ondersteunende team als een essentiële troef, ook al baart het behoud van talent bij Skagen ons enige zorgen en zullen we de situatie nauwlettend in de gaten blijven houden.

Fondshuis
Vermogensbeheerder Skagen is eigendom van de oprichters en het belangrijkste personeel. Deze structuur kan leiden tot de drang om het vermogen te laten groeien, wat in strijd kan zijn met de belangen van beleggers in de fondsen van Skagen. Deze bezorgdheid wordt echter beperkt, omdat de eigenaren zelf ook in hun fondsen beleggen. Een belangrijk pluspunt van Skagen is volgens Morningstar bovendien de transparante en efficiënte informatieverspreiding. Beheerders worden vergoed met een vast salaris plus een bonus op basis van de prestaties die ze over een jaar leveren.

Het zou volgens ons beter zijn om de vergoeding op langere perioden te baseren. Daardoor wordt het nemen van al te grote risico's ontmoedigd en worden de belangen van de beheerders beter afgestemd met de langetermijnhorizon van beleggers. Het kantoor heeft voornamelijk vermogen opgebouwd door het productenaanbod uit te breiden naar nieuwe landen, en niet door trendy beleggingsfondsen te introduceren. Het houdt vast aan zijn kernvaardigheden, maar heeft desondanks zijn fondsenassortiment verbreed, onlangs nog op het terrein van obligaties en geldmarkt.

De aandelenfondsen van Skagen hebben drie verschillende structuren voor prestatievergoedingen en die zijn niet allemaal ideaal. Zo treedt bij Skagen Vekst de performance fee in werking bij rendementen boven de 6 procent, dat gezien het mandaat van het fonds naar onze mening ongepast is.

Beleggingsproces
Fondsmanagers bij Skagen beheren hun aandelenportefeuilles volgens een typisch tegendraadse stijl, waarbij gezocht wordt naar effecten die ondergewaardeerd zijn, door analisten over het hoofd worden gezien, onpopulair zijn of een combinatie hiervan. Daarnaast letten de beheerders ook op factoren die een koersstijging kunnen veroorzaken. Deze factoren kunnen in de loop van de tijd veranderen, zoals blijkt uit het voorbeeld van Samsung Electronics. De benadering leidt tot duidelijk te onderscheiden portefeuilles die aanzienlijk verschillen van de doorsnee referentie-indices.

De fondsbeheerders trachten sectorale concentraties te beperken, hoewel ze in hun portefeuillesamenstelling wel een voorkeur kunnen hebben voor een land. De beheerders hanteren een langetermijnhorizon, wat leidt tot relatief stabiele portefeuilles met een lager verloop. De aandelenbeheerders van Skagen maken gebruik van dezelfde middelen en benutten elkaars ideeën optimaal, zodat er enigszins overlappingen zijn tussen de drie aandelenfondsen van het kantoor. Beleggingsideeën worden gegenereerd op basis van verschillende bronnen. Zo krijgen de beheerders mogelijk ideeën wanneer zij de concurrenten en leveranciers van huidige componenten van de portefeuille analyseren. De beheerders voegen zorgvuldig en geleidelijk posities aan hun portefeuilles toe en het verlagen van posities verloopt op dezelfde manier.

Rendement
In 2013 heeft Skagen Kon-Tiki sterk gepresteerd, zowel ten opzichte van de categorie als van de benchmark. Dat is deels te danken aan het omvangrijke belang in ontwikkelde markten. 2012 Was een zeldzame en significante terugval voor het beheerteam. Dat jaar werd afgesloten in het laatste kwartiel. De grootste tegenvaller was de significante waardedaling van aandelen in het Braziliaanse Eletrobras.

Verder leverde de selectie aandelen in de energiesector zwakkere resultaten op dan de MSCI EM-benchmark. Het beheerteam deed Eletrobras van de hand terwijl zijn energieselectie weer opveerde in 2013. Skagen maakt gebruik van haar flexibiliteit. Zo mag er bijvoorbeeld voor aandelen uit ontwikkelde markten geopteerd worden, wat in moeilijke tijden zoals 2008 en 2011 voor een buffer kan zorgen in vergelijking met andere opkomende-marktenfondsen.

De resultaten op lange termijn blijven uitstekend. Met uitzondering van 2012 plaatst Skagen Kon-Tiki zich sinds 2002 elk kalenderjaar in het eerste of tweede kwartiel. Het fonds is daarnaast ook consistent. Het leverde betere prestaties dan het categoriegemiddelde in nagenoeg 90 procent van de voortschrijdende periodes van 12 maanden sinds zijn oprichting en betere resultaten dan de index in 83 procent van de voortschrijdende periodes van 12 maanden sinds de oprichting.

Kosten
Skagen rekent een vaste beheervergoeding van 1 procent, plus een prestatievergoeding van 10 procent voor resultaten die de MSCI ACWI overtreffen. We houden van de lage basisvergoeding, het redelijke niveau van 10 procent en de correcte benchmark. Er ontbreekt echter een high-water mark, wat geen al te goede praktijk is.

Rol in portefeuille
Afhankelijk van de globale risicobereidheid van de belegger kan Skagen Kon-Tiki ofwel als kernparticipatie ofwel als ondersteuning worden gebruikt.


Lees ook het fondsrapport over Skagen Kon-Tiki >


Bekijk ook andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'aandelen emerging markets' met een Morningstar Analyst Rating (klik op tabel voor vergroting).


Laatste 10 beleggingsfondsen van de week

BlackRock Euro Bond

Alken European Opportunities

Fidelity Pacific Fund

Templeton Emerging Markets Bond

Kempen European High Dividend Fund

Robeco Consumer Trends Equities

ING (L) Renta Fund Europe High Yield

Pictet-Biotech

Fidelity India Focus Fund

Add Value Fund

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten