5 Favoriete aandelen

Waarom zijn Unilever, MasterCard, Novo Nordisk, Baxter en Berkshire Hathaway aandelen om in de gaten te houden? Morningstar's directeur aandelenonderzoek Europa Alex Morozov geeft tekst en uitleg bij zijn 5 favoriete aandelen.

Maarten van der Pas 09 mei, 2014 | 17:50
Facebook Twitter LinkedIn

MasterCard
(financiële dienstverlening)
MasterCard behoort tot de ondernemingen met het grootste concurrentievoordeel. Dat is gebaseerd op de sterke merknaam en op de hoge kosten voor klanten om over te stappen naar concurrenten. MasterCard profiteert ook van de sterk groeiende wereldwijde acceptatie van niet-cashbetalingen, onder meer in de opkomende landen. Zijn wereldwijde aanwezigheid versterkt die rugwind. Met een grote vraag naar zijn diensten en beperkte noodzakelijke herinvesteringen in zijn activiteiten zal de omzetgroei van MasterCard de komende tien jaar dicht tegen de twee cijfers aanzitten.

Lees het analistenrapport over MasterCard >

Novo Nordisk
(farmacie)
Novo Nordisk, een pionier in de behandeling van diabetes, claimt een aandeel van 45 procent van de wereldwijde insulinemarkt. Het aantal diagnoses van diabetes en de vraag naar insuline groeien de komende decennia als gevolg van een toenemend overgewicht bij mensen en een ouder wordende bevolking. Zijn
wereldwijde aanwezigheid en zijn sterke merken en patenten voor de behandeling van diabetes (een markt van meer dan USD 40 miljard groot) geven Novo Nordisk een sterk concurrentievoordeel en stellen de winstgevendheid op lange termijn veilig.

Novo Nordisk staat op Morningstar's lijst met Aanbevolen Aandelen. Lees het analistenrapport over Novo Nordisk >

Baxter
(farmacie)
De gediversifieerde farmagroep Baxter heeft dankzij schaalgrootte bij het verwerken van plasma, injecteerbare behandelingen en dialyseproducten een grote voorsprong op haar concurrenten. Baxters sterke merken, zijn patentenbescherming en nieuwe producten in de pijplijn garanderen dat het bedrijf opvallend winstgevend blijft in een competitieve sector. Meer dan 70 procent
van de omzet komt van producten met een marktleidende positie. Dankzij de veiligheid en de kwaliteit van zijn biologische behandelingen kan Baxter een hogere prijs vragen dan zijn concurrenten.

Baxter staat op Morningstar's lijst met Aanbevolen Aandelen. Lees het analistenrapport over Baxter >

Berkshire Hathaway
(holding)
De sterke positie van Berkshire Hathaway bestaat uit meer dan de som
van zijn delen. Wat de onderneming vooral onderscheidt, is haar vaardigheid
om de excessieve kasstroom die deze verschillende activiteiten genereren te investeren in projecten die gemiddeld meer opbrengen dan de kapitaalkosten van Berkshire. In het algemeen levert een managementteam op zich geen concurrentievoordeel op, maar in het geval van Berkshire Hathaway vormen Warren Buffett (83) en Charlie Munger (90) een integraal onderdeel van het succes van de onderneming.

Berkshire Hathaway staat op Morningstar's lijst met Aanbevolen Aandelen. Lees het analistenrapport over Berkshire Hathaway >

Unilever
(consumentenproducten)
Unilever dankt zijn grote concurrentievoordeel aan zijn expansieve wereldwijde distributieplatform en aan zijn portefeuille essentiële producten. Desondanks blijft Unilever investeren in productinnovatie, marketing en kostenbesparing. Dat leidt tot een gebalanceerde en winstgevende groei, in tegenstelling tot bij enkele concurrenten. De omzet weerspiegelt hogere prijzen en toegenomen volumes, een opmerkelijke prestatie in de huidige moeilijke operationele omgeving. Unilever heeft een vooruitziende blik waardoor het vroeg op snelgroeiende opkomende markten aanwezig is.

Lees het analistenrapport over Unilever >


Analisten van Morningstar zetten ultiem aantrekkelijke aandelen op Morningstar's lijst van Aanbevolen Aandelen. Bekijk een selectie.


Dit artikel verscheen eerder in dagblad De Tijd.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Baxter International Inc33,74 USD1,29Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B405,92 USD-0,70Rating
Mastercard Inc Class A445,00 USD0,45Rating
Novo Nordisk A/S Class B979,70 DKK-1,00Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten