Top 10 aandelenposities van de Ultimate Stock-Pickers

De groep topfondsbeheerders blijft voorzichtig en steekt meer geld in aandelen uit traditionele defensieve sectoren. Tegelijkertijd benutten zij een stijgende (en mogelijk overgewaardeerde) aandelenmarkt om wat winst te nemen. Microsoft, Wells Fargo en Google zijn de grootste posities.

Greggory Warren, CFA 12 juni, 2014 | 13:14
Facebook Twitter LinkedIn

De rally van de Amerikaanse aandelenmarkt de afgelopen vijf jaar leidde niet alleen tot een stijging van meer dan 150 procent van de S&P 500 TR Index (vanaf het dieptepunt in de eerste week van maart 2009). Veel van de Ultimate Stock-Pickers hebben nu geen idee meer in welke aandelen zij nog doeltreffend nieuwe posities kunnen opbouwen. 

Zoals in het laatste artikel over de ultieme -Amerikaanse- aandelenbeleggers werd opgemerkt (zie De Ultimate Stock-Pickers moeten diep graven naar aantrekkelijke aandelen, was het eerste kwartaal van 2014 (en het begin van het tweede kwartaal) één van de zwakste koopomgevingen sinds de introductie van het concept Ultimate Stock-Pickers in april 2009 (zie onderaan dit artikel meer over wat de Ultimate Stock-Pickers inhoudt en wie het zijn).

De trend naar minder en minder betekenisvolle aankopen van de topbeheerders begon halverwege vorig jaar. De aankoopactiviteit die we zien, wordt eerder gekenmerkt door de breedte ervan dan door de mate van overtuiging. Veel van de beheerders benutten de marktstijgingen om posities te verlagen of helemaal te verkopen waarvan zij denken dat de reële waardering is bereikt. Sommigen verhoogden echter posities die zij al in portefeuille hadden, vooral waar zij menen dat er een relatieve korting ten opzichte van de markt is.

De markt in totaliteit lijkt enigszins overgewaardeerd te zijn nu het aandelenuniversum dat Morningstar volgt per eind mei op 1,03 maal de fair value of reële waarde noteert die onze analisten berekenen. Niettemin kunnen aandelen in het komende jaar nog stijgen. Als naar het afgelopen decennium wordt gekeken, is het eerder voorgekomen dat Morningstar’s universum in twee verschillende jaren verder is gestegen nadat de S&P 500 in het voorgaande jaar meer dan 25 procent won.

In 2010 steeg de markt opnieuw met 15 procent na een winst van ruim 26 procent in 2009. In dat jaar bereikte Morningstar's aandelenuniversum 1,10 maal de geschatte fair value of reële waarde van onze analisten. De stijging in 2010 betekende dat de S&P 500 verder uit het dal klom na het dieptepunt van 2008-09, maar in 2004 gebeurde hetzelfde. Na een stijging van bijna 29 procent in 2003, steeg de markt dat jaar krap 11 procent en eind 2004 benaderde het Morningstar-universum 1,15 maal de geschatte reële waarde van eind 2004. Op basis van deze twee voorbeelden behoort een stijging van 7-12 procent van de S&P 500 tot de mogelijkheden, maar omdat de markt sinds begin dit jaar al 5 procent klom is er blijkbaar minder speelruimte over.

Zoals in het vorige artikel al opgemerkt, zijn de Ultimate Stock-Pickers het niet eens over wat de markt te wachten staat en zijn steeds minder beheerders optimistisch gestemd. Veel topfondsmanagers zijn van mening dat al het goede nieuws al in de koersen verwerkt zit. Pat English, hoofdbeheerder van FMI Large Cap (FMIHX), verwoordde het in zijn meest recente kwartaalbericht als volgt:

Deze bull-markt herinnert ons aan die film Groundhog Day met Bill Murray. Phil Connors (Murray) wordt 's morgens altijd wakker met hetzelfde liedje van Sonny & Cher op de radio, en beleeft dezelfde dag telkens opnieuw, wat hij ook doet. Zo lijkt deze markt ook hetzelfde te blijven, duur, ondanks een hele reeks van weinig aantrekkelijke onderliggende factoren. De omzetgroei daalt, de banengroei is onbestendig (en daalt zelfs als we rekening houden met de daling van het gemiddelde aantal uren per werkweek), de groei in China neemt af, de opkomende markten zwijmelen, Syrië en het Midden-Oosten staan in brand, Rusland overloopt de Krim en stelt zich elders agressief op, biotech-aandelen stijgen zonder echt goede redenen tot grote hoogte en klassieke tekenen van overdreven optimisme lijken een rol te spelen (Whatsapp, Pandora enz.).

Natuurlijk zijn er positieve factoren, zoals de hogere kredietverstrekking en een beter consumentensentiment, maar weinig daarvan vertaalt zich in duurzame economische groei. Historisch gezien zijn de waarderingen extreem hoog, zoals recent tot vervelens toe in allerlei artikelen werd benadrukt. Ook overdreven optimistische beleggers en de reeks van IPOs van lage kwaliteit zijn tekenen van speculatieve excessen. Bij dit alles komen nog de aanhoudende begrotingsproblemen, een akelig politiek klimaat en een monetair beleid dat geen rekening lijkt te houden met de mogelijke gevolgen van het feit dat er USD 4 biljoen aan geld 'gemaakt' is.

Net als in Groundhog Day kunnen we de klok niet terugdraaien en alles wat slecht is goedmaken. Dit zijn nu eenmaal de onderliggende factoren en de waarderingen zijn hoog. Fundamentele factoren spelen op korte termijn vrijwel geen rol in bull-markten, maar op de langere termijn wel degelijk. Het probleem is dat beleggers geloven dat zij het wel zien aankomen als het fout gaat en vervolgens 'hun vel kunnen redden'. Dit gebeurt helaas echter maar zelden. Kijk nog maar eens naar het bovenstaande lijstje van reële en anekdotische signalen die gewoonlijk wijzen op een ommekeer in de aandelenmarkt.

Tot nu toe is het goed gegaan, maar hoewel waardebeleggers als Tweedy Browne hun winst hebben genomen en risico's afbouwden, doen andere beleggers precies het omgekeerde en worden ze overmoedig en offensiever. Dit is de reden dat als de ommekeer in de markt komt, deze niet daalt tot een gemiddeld niveau, maar meestal verder keldert. De euforie verandert in paniek en naarmate de desillusie toeslaat, worden eerder overgewaardeerde aandelen goedkoop. Daarom blijkt ook uit de meeste onderzoeken dat de gemiddelde belegger op de aandelenmarkt een rendement van rond 3 procent boekt, terwijl de S&P 500 nagenoeg 10 procent bereikt.


Omdat de meeste anomalieën tussen onderliggende economische factoren en aandelenkoersen op lange termijn corrigeren, is de grootste onbeantwoorde vraag voor beleggers of de economie verbetert zodat de huidige waarderingen gerechtvaardigd blijven, of dat de aandelenwaarderingen corrigeren om de huidige staat van de economie te weerspiegelen. Dit kan verklaren waarom de Ultimate Stock-Pickers zich in hun aankoopgedrag steeds vaker richten op ondernemingen met economic moats (concurrentievoordelen of voorsprong op concurrenten), in het bijzonder bedrijven met een wide economic moat (grote voorsprong op concurrenten).

Ook opmerkelijk is het feit dat vier van de top-10 aankopen in deze periode - Procter & Gamble, Unilever, Diageo en Colgate-Palmolive - de sector defensieve consumentenproducten betroffen. Terwijl twee andere aankopen vanuit een grote overtuiging (high conviction) - Zoetis en Sanofi - gericht waren op aandelen uit de sector gezondheidszorg. Deze worden traditioneel als defensiever beschouwd dan aandelen uit andere sectoren. De trend van de afgelopen kwartalen dat de verkoopactiviteit sterker is dan de aankoopactiviteit zette zich verder door. Veel beheerders namen winst in de laatste periode van marktstijging. Dit punt werd toegelicht in het recente kwartaalbericht van de beheerders van Tweedy Browne Value aan hun fondsaandeelhouders:

De aandelenkoersen stijgen al meer dan vijf jaar zeer sterk. Volgens ons loopt deze stijging vooruit op het onderliggende economische herstel. Het is dus geen verrassing dat de meeste effecten naar onze mening momenteel reëel of zelfs te hoog gewaardeerd zijn. Hoewel wij voor minder ontwikkelde economieën wel wat beleggingsideeën hebben, is dit niet voldoende om de positievermindering in onze fondsportefeuilles te compenseren en zodoende houden we meer cash aan dan we zouden willen. Veel zogenaamde 'nieuwe technologie en media'-aandelen noteren volgens ons momenteel tegen echt overdreven waarderingen en we zien momenteel ook een lichte correctie in deze aandelen. Als dit, of de macro-problemen die zich overal ter wereld voordoen, de bredere markt beïnvloedt, dan krijgen we waarschijnlijk de kans om een deel van de cash-reserves van het fonds aan het werk te zetten. Tot die tijd blijven we geduldig.

Net als in het verleden blijven de totale posities van de Ultimate Stock-Pickers in nutsbedrijven, energie, communicatiediensten en vastgoed onderwogen tegenover de weging van deze sectoren in de S&P 500 TR-index. De topbeheerders hebben nog altijd een overweging in financiële dienstverlening, defensieve consumptiegoederen, basismateralen en gezondheidszorg. Posities in technologie, industrie en cyclische consumptiegoederen blijven binnen 100 basispunten van de index.

Ook vertegenwoordigden vijf van de tien belangrijkste aankopen tijdens de periode nieuwe posities van ten minste één van de topbeheerders, terwijl een of meer beheerders bij zes van de tien belangrijkste verkopen het aandeel helemaal uit de portefeuille verwijderden. De aankoop- en verkoopactiviteit van de topbeheerders in de meest recente periode had per saldo een lichte impact op de lijst van top-10 posities van de Ultimate Stock-Pickers: Johnson & Johnson verving United Parcel Service en één van de ultieme aandelenbeleggers reduceerde zijn positie in dit aandeel in het vierde kwartaal tot nul.


(Gegevens per 30/5/2014. Posities volgens de meest recent gerapporteerde gegevens van beleggingsfondsen.)

Lees ook de analistenrapporten over Microsoft, Google, Procter & Gamble, Berkshire Hathaway, PepsiCo, Johnson & Johnson en Oracle.


Zoals boven is opgemerkt, hadden alle aankoop- en verkoopactiviteiten in de meest recente periode een erg beperkte impact op de lijst van top-10 posities van de Ultimate Stock-Pickers. Toch onderging de lijst enkele belangrijke veranderingen sinds de start van de Ultimate Stock-Pickers in 2009. Om te beginnen hebben de topbeheerders twee bedrijven met een wide moat, Microsoft en Google, ruim opgenomen in hun portefeuilles. 15 Of meer van de 26 Ultimate Stock-Pickers hebben er belangen in. Hoewel een flink deel hiervan aan op groei-aandelen gerichte beheerders toe te schrijven is, belegt ook een aantal beheerders in large-cap waarde- en groei-aandelen en op waarde-aandelen gerichte beheerders in deze twee technologieaandelen.

Microsoft is niet nieuw op de lijst, omdat 13 van de 26 Ultimate Stock-Pickers het aandeel aan het eind van het eerste kwartaal van 2009 in bezit hadden. Google kwam echter pas in de tweede helft van 2011 in beeld en staat pas sinds het eerste kwartaal van 2012 op de lijst. Google blijft overigens de topper onder de posities-met-overtuiging (conviction) van de Ultimate Stock-Pickers, ook nu zes van de beheerders hun belang in het aandeel in de meest recente periode verminderden.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class C2.928,55 USD4,84Rating
American International Group Inc58,55 USD-1,15Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B287,78 USD-1,06Rating
BlackBerry Ltd10,57 USD-2,40Rating
Chevron Corp112,07 USD-1,78Rating
Coca-Cola Co55,52 USD1,93Rating
Colgate-Palmolive Co75,90 USD-0,34Rating
CSX Corp35,86 USD0,48Rating
Diageo PLC3.655,00 GBX1,15Rating
Illinois Tool Works Inc222,20 USD-0,71Rating
Johnson & Johnson163,74 USD-1,21Rating
Merck & Co Inc81,54 USD-0,86Rating
Microsoft Corp323,17 USD4,21Rating
Nike Inc B162,35 USD-0,88Rating
NOV Inc14,65 USD0,34Rating
Oracle Corp96,03 USD-0,98Rating
PepsiCo Inc160,61 USD-0,35Rating
Procter & Gamble Co141,83 USD-0,71Rating
Quest Diagnostics Inc143,94 USD-1,07Rating
Sanofi SA85,93 EUR0,19Rating
United Parcel Service Inc Class B212,21 USD-2,69Rating
Walmart Inc147,53 USD-0,82Rating
Wells Fargo & Co50,05 USD-1,15Rating
Zoetis Inc Class A209,58 USD-0,45Rating

Over de auteur

Greggory Warren, CFA  Greggory Warren, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid