5 Aantrekkelijke aandelen onder consumptiegoederen

Coca-Cola, Amazon.com, Swatch, Clorox en Fiat zijn vijf aandelen die beleggers in de gaten moeten houden. Deze ondernemingen hebben een grote en stabiele voorsprong op concurrenten en hun aandeel is momenteel ondergewaardeerd.

Maarten van der Pas 27 juni, 2014 | 12:51
Facebook Twitter LinkedIn

Op het terrein van producenten van defensieve en cyclische consumptiegoederen zijn Coca-Cola, Amazon.com, Swatch, Clorox en Fiat aandelen om in de gaten te houden. Hun fair value, de waarde van een aandeel op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom, zit onder de huidige koers wat betekent dat ze ondergewaardeerd zijn. Deze aandelen noteren dan ook een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren. Op een schaal van 1 tot en met 5 sterren staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd, 3 sterren voor een redelijke waardering en 5 sterren voor een maximaal overgewaardeerd.

Coca-Cola (KO)
Coca-Cola heeft een grote en stabiele voorsprong op concurrenten (wide, stable moat) die is gebaseerd op zijn iconische merk, het sterke distributienetwerk en de schaalvoordelen als ’s werelds grootste drankfabrikant.

De consumptie van koolzuurhoudende dranken in ontwikkelde markten neemt echter af om gezondheidsredenen en door een groeiende voorkeur voor sappen, waters met toegevoegde vitamines en energiedranken. Toch is de markt moeilijk te betreden voor concurrenten door Coke’s aanzienlijke bottel- en distributienetwerk, zijn relaties met belangrijke retailers en de grote naamsbekendheid van het merk. Coca-Cola’s portefeuille met niet-koolzuurhoudende dranken, waaronder Powerade, Minute Maid en Vitaminwater, moet de onderneming in staat stellen om het verkoopvolume op te voeren op deze groeimarkt.

Coca-Cola heeft ambitieuze groeidoelstellingen neergezet die in 2020 gerealiseerd moeten zijn. Het wil zijn volume laten groeien met 3 tot 4 procent, de omzetstijging op 3 tot 6 procent houden en de operationele inkomsten laten toenemen met 6 tot 8 procent. Opkomende en zich ontwikkelende markten moeten voor het grootste deel bijdragen aan de groei. Coca-Cola heeft een dominante positie in veel opkomende markten en zijn distributiemodel, waarbij direct aan verkooppunten wordt geleverd, geeft een concurrentievoordeel op andere drankproducenten die voor hun verspreiding afhankelijk zijn van derde partijen.

De fair value voor Coca-Cola is USD 44,00 per aandeel. De koers staat nu op ongeveer USD 42,00. Hiermee is het aandeel Coca-Cola ondergewaardeerd en heeft een Morningstar Rating van 4 sterren.
Lees ook Morningstars analistenrapport over Coca-Cola >

Amazon.com (AMZN)
Amazon heeft een prominente rol gespeeld in de verschuiving van traditionele retail met winkels van steen naar verkopen via internet. En het zal ook de komende jaren een ontwrichtende, verstorende kracht zijn in retail, digitale media en cloud computing. De digitale winkelier heeft één van de grotere, stabiele concurrentievoorsprongen bij de verkoop van consumptiegoederen (widestable moat). Die dankt het aan zijn 244 miljoen actieve gebruikers en zijn recente investeringen in distributie-infrastructuur, technologie en content.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc3.376,07 USD1,68Rating
Clorox Co161,21 USD0,45Rating
Coca-Cola Co54,47 USD0,44Rating
Stellantis NV17,38 EUR-1,08Rating
The Swatch Group AG Bearer Shares246,50 CHF-1,16Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid