Creëer je eigen dividendmachine

PENSIOEN3DAAGSE - Voor gepensioneerden die iedere maand een aanvullend inkomen willen, kunnen dividendaandelen een interessante optie zijn. Door handig gebruik te maken van de verschillende uitbetalingsmomenten kunnen zij hun eigen dividendmachine creëren. Wie geen tijd of kennis heeft om zelf individuele aandelen te selecteren, kan opteren voor een dividendfonds.

Jeffrey Schumacher, CFA 29 oktober, 2014 | 7:32
Facebook Twitter LinkedIn

Dividend is een deel van de winst dat een bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Om dividend te ontvangen moet iemand dus aandeelhouder zijn, moet het bedrijf winst maken - niet altijd - en beslist het management van het bedrijf of aandeelhouders dividend ontvangen, en zo ja hoeveel dividend zij ontvangen per aandeel dat ze in bezit hebben. Wanneer een onderneming EUR 1 winst per aandeel maakt en daarvan 50 procent uitkeert als dividend, dan ontvangt een aandeelhouder dus EUR 50 wanneer hij 100 aandelen in zijn portefeuille hebt. Die EUR 50 is zijn brutodividend en daarover moet hij nog dividendbelasting betalen.

Als een belegger een winstuitkering ontvangt van het bedrijf waarin hij belegt, is hij niet genoodzaakt om aandelen te verkopen om inkomsten uit zijn portfeuille te genereren. Daarnaast kan hij nog steeds profiteren van koersstijgingen, maar wordt zijn vermogen aangetast bij koersdalingen. Dat dividend is heel mooi, maar of een belegger dividend ontvangt en de hoogte ervan wordt bepaald door het management van het bedrijf. Het is dus geen zekerheid.

Daarnaast moet het dividend het liefst ieder jaar ook nog een beetje groeien. Inflatie zorgt er namelijk voor dat toekomstige dividenduitkeringen hoger moeten zijn om hun koopkracht te behouden. Bedrijven die een goed dividend track record hebben, sterke kasstroom genereren, weinig schulden hebben en beschikken over een dominante marktpositie, zijn vaak - maar niet altijd! - in staat om een betrouwbaar en groeiend dividend voor de toekomst te bieden.

Dividendmachine
Een andere factor die een rol speelt is de frequentie waarmee bedrijven dividend uitkeren. De meeste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven keren één keer per jaar of halfjaarlijks uit. In Amerika zijn kwartaaluitkeringen de norm, waarbij er uitzonderingen zijn die zelfs iedere maand dividend uitkeren. Het tijdstip waarop bedrijven dividend uitkeren verschilt echter ook. Zo keert Unilever vier keer per jaar uit in maart, juni, september en december, maar stort Apple in februari, mei, augustus en november een deel van de winst op de rekening van de aandeelhouders. Voeg daar tabaksreus Altria met dividendbetalingen in januari, april, juli en oktober aan toe en er ontstaat een combinatie die iedere maand voor een aanvulling op het pensioen zorgt. Juist, een dividendmachine!

Nu is het natuurlijk onverstandig om het volledige vermogen in slechts drie ondernemingen te beleggen, omdat deze aandelen gezamenlijk voor een maandelijkse inkomstenbron zorgen. Gelukkig zijn er voldoende aandelen die een afwijkend betaalpatroon hebben voor hun dividenden, dus de combinaties zijn eindeloos, waarmee de diversificatie in een beleggingsportefeuille gewaarborgd blijft. Zo bent is bijvoorbeeld een gepensioneerde belegger in staat om een degelijke, gespreide portefeuille op te bouwen die hem van aanvullende inkomsten voorziet.

Voor beleggers die zelf de tijd of kennis ontberen om een aandelenportefeuille samen te stellen, kan een beleggingsfonds een aantrekkelijke oplossing bieden. Ook hier verschilt de frequentie van dividendbetaling. Sommige fondsen keren één keer per jaar uit en andere per kwartaal. In onderstaande tabel staan dividendfondsen die door de analisten van Morningstar met een positieve Morningstar Analyst Rating zijn beoordeeld. Wie een diepgaande analyse wil lezen van deze fondsen klikt op de links naar de fondsrapporten. 

(Klik op tabel voor vergroting)

Naar de analistenrapporten: BlackRock GF European Equity Income, Kempen European High Dividend Fund, M&G Global Dividend, DWS Top Dividende, BNP Paribas Global High Income Equity Fund Unhedged, Kempen Global High Dividend Fund, Aberdeen Global World Equity Dividend Fund en BNY Mellon Global Equity Higher Income.


Pensioen3daagse
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over zelf beleggen voor pensioen, dat op morningstar.nl verschijnt in het kader van de Pensioen3daagse. Lees ook:

Morningstar helpt bij beleggen voor het pensioen
Opmerkelijke paradoxen bij het pensioenbewustzijn van Nederlanders. Weinig interesse in pensioen, maar wel grote zorgen over ons pensioenstelsel hebben. Verwachten dat het pensioen niet toereikend zal zijn, maar geen aanvullende maatregelen nemen. Kom in actie en maak gebruik van Morningstars expertise.

Pensioen moet je gewoon doen!
De Pensioen3daagse wordt volgende week voor de vierde keer in ons landen gehouden. Een nuttig en o zo nodig initiatief dat moet helpen om het pensioenbewustzijn en kennis over pensioen bij u, maar ook bij mijzelf te verhogen.

Wat iedereen moet weten over zelf regelen van het pensioen
In Nederland klink steeds vaker de roep om meer individualisering van het pensioenstelsel. In een tijd van individualisering lijkt ons collectieve model uit de mode. Biedt het Amerikaanse pensioenstelsel uitkomst?


Stay tuned voor meer artikelen over beleggen voor je pensioen!

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten