Tegen die tijd zal ik wel door moeten tot mijn zeventigste! Een veel gehoorde opmerking… en eigenlijk ook best een fatalistische. Het lijkt alsof de mensen die dit verzuchten zich volledig, maar wel tegen hun zin, overleveren aan de grilligheid van de politiek. Voor wie ook bang is om te moeten werken tot hij/zij er bij neervalt heb ik goed nieuws: je kunt en mag heel goed zelf bepalen wanneer je met pensioen wil! Maar dan moeten er wel keuzes worden gemaakt en de bijbehorende consequenties worden geaccepteerd. Plannen dus!
Pensioenplicht
Er is in Nederland geen pensioenplicht. Een werkgever is niet verplicht om een werknemer een pensioentoezegging te doen. Echter, als hij een pensioentoezegging doet moet hij deze wel gestand doen. Daar ziet de Pensioenwet op toe. Maar in die wet is niets geregeld over verplicht doorwerken. Degene die dat wil, mag best eerder met pensioen gaan. Bij wijze van spreke morgen al.
Wat de klagers eigenlijk bedoelen als ze verzuchten zo lang door te “moeten” werken is, dat er geen sociale regelingen meer zijn die prepensionering faciliteren. Dus wie eerder wil stoppen met werken moet dat zelf uit eigen zak betalen.
Ontmoedigen van vroegpensioenIn 2005 is de wet VPL (VUT, Prepensioen en Levensloop) geïntroduceerd. Waarbij de fiscale voordelen voor VUT- en Prepensioenregelingen zijn komen te vervallen. De levensloop, die tegelijkertijd is geïntroduceerd, bood wel de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk te sparen en dit bedrag aan te wenden voor vroegpensioen. Deze regeling was helaas maar een kort leven beschoren en is circa zes jaar later alweer de nek omgedraaid. Hiermee zijn er geen fiscale mogelijkheden meer om te sparen om eerder te kunnen stoppen met werken. Ook in de derde pijler is het niet mogelijk om vervroegd te pensioneren, huidige lijfrentes mogen namelijk op zijn vroegst ingaan als de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt.