Iets meer vuurwerk graag

WEEK VAN HET DUURZAAM BELEGGEN - De week van het duurzaam beleggen ging maandag tamelijk geruisloos van start. Ik vind dat jammer, aangezien het een belangrijk onderwerp betreft.

San Lie 13 november, 2014 | 11:41
Facebook Twitter LinkedIn

De week van het duurzaam beleggen is een initiatief van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Ofschoon Morningstar geen formele sponsor is van dit initiatief, dragen wij het een warm hart toe. Wij schenken deze week ook veel aandacht aan het thema, omdat duurzaam beleggen belangrijk is. Het is niet alleen van invloed op uw financiële rendement, maar ook op onze omgeving en de toekomst van de volgende generaties. Wat mij betreft had de aftrap met iets meer vuurwerk gepaard mogen gaan.

Morningstar deed vorig jaar aan de hand van in Nederland verkrijgbare “duurzame” beleggingsfondsen onderzoek naar de prestaties van verschillende soorten duurzaam beleggen. Het bleek, dat een aantal donkergroene beleggingsstrategieën het rendements-technisch heel moeilijk hadden gehad in de afgelopen jaren. Denk daarbij aan aan beleggingsfondsen die zich richten op wind- en zonne-energie.

Een lichtpuntje was het feit dat wereldwijd beleggende “lichtgroene” aandelenfondsen (beleggingsfondsen die breed investeren in conventionele bedrijven maar met een toetsing op duurzaamheid) over de voorgaande 3 en 5 jaar gemiddeld een beter rendement boekten dan vergelijkbare beleggingsfondsen zonder duurzame inslag. Zij het met een iets hogere volatiliteit.

50 tinten groen
Dit jaar hebben we ons onderzoek iets anders ingestoken. Anders dan top down op geaggregeerd terrein te bekijken hoe bepaalde duurzame beleggingsfondsen presteren, hebben we dit jaar een aantal fondsen bottom-up bekeken. De portefeuilles van een aantal duurzame aandelenfondsen zijn grondig geanalyseerd en dat leidt tot verrassende conclusies. 

De reden hierachter is dat Morningstar vorig jaar concludeerde, dat elke belegger zijn eigen duurzaamheidscriteria hanteert. Wat duurzaam is voor de ene belegger, gaat voor een andere belegger nog niet ver genoeg. Er zijn veel tinten groen in duurzaam beleggen. Dit maakt het noodzakelijk voor een belegger die ‘iets’ wil doen met duurzaam beleggen, om heel goed te kijken wat de criteria zijn die een fondshuis en/of een fondsbeheerder hanteert. Ook moet hij de portefeuille van het fonds goed screenen op de ondernemingen waarin wordt belegd. Uiteindelijk zal een (duurzame) belegger zich senang moeten voelen met de bedrijven waar zijn geld is belegd.

Vuurwerk
Gelukkig is er donderdag wat meer vuurwerk te bespeuren in de week van het duurzaam beleggen. Zo mocht Giuseppe van der Helm, Directeur van de VBDO, vanochtend de gong slaan ter opening van de beurshandel. Daarnaast werd het rapport “Duurzaam Sparen en Beleggen in Nederland” gepubliceerd, dat ik - op mijn duurzame iPad - binnenkort ga bestuderen.

Overigens is “vuurwerk” geen goede term om aan duurzaamheid te relateren, het zorgt immers voor de nodige schade en afval. Op de vraag of er een alternatief is, bleef het echter vooralsnog erg stil.

Lees ook over duurzaam beleggen

4 Aandelenfondsen: allemaal duurzaam, maar nauwelijks overeenkomsten
Morningstar onderzocht de portefeuilles van duurzame wereldwijde aandelenfondsen van ASN, ING, Robeco en Triodos. Hoe duurzaamheid wordt geïntegreerd in de beleggingen van een fonds blijkt in de praktijk sterk te verschillen. Beleggers doen er goed aan te kijken hoe en waarin wordt belegd.

Duurzaam beleggen in obligaties
Groene obligaties zijn bezig aan een opmars, maar zijn moeilijk toegankelijk voor particuliere beleggers. Vormen duurzame obligatiefondsen een goed alternatief?

Beleggingsfonds van de week: ASN Milieu & Waterfonds
Weinig beleggingsfondsen zijn zo duurzaam als die in de Morningstar-categorie 'Aandelen sector ecologie'. Met ASN Milieu & Waterfonds, gewaardeerd met een Analyst Rating ´Silver´, maken beleggers een goede keuze binnen deze duurzame fondsen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten