3 Contraire beleggingsideeën voor 2015

Het is weer de tijd van het jaar voor de economische vooruitblikken. Gevaarlijk, want dat kan leiden tot kuddegedrag bij beleggers. Voor wie het aandurft om tegen de stroom in te beleggen zijn er voor 2015 ook contraire beleggingen te noemen. Een aantal tegendraadse ideeën uit de grondstoffensector.

Jeffrey Schumacher, CFA 22 december, 2014 | 16:46
Facebook Twitter LinkedIn

Het is weer december. Dat betekent dat de tijd van vooruitblikken is aangebroken. Beleggers smachten naar de visies op het komende beursjaar. Ze worden op hun wenken bediend door strategen van diverse fondshuizen die hun prognoses uiteenzetten voor 2015. Hoewel beleggers vooruit moeten kijken, is het vreemd dat er vooral in december zoveel aandacht is voor het vooruitblikken. Alleen omdat het jaartal verandert van 2014 naar 2015? Alsof een belegger in andere maanden achterover kan leunen, vertrouwende op de analyses die in december van het voorgaande jaar zijn gedaan. Kijkt u ook alleen op maandag naar het weerbericht voor de rest van de week?

Er schuilt een gevaar in het tegelijkertijd publiceren van de zogenaamde outlooks. Dat is het kuddegedrag onder beleggers. Veel prognoses lijken op hoofdlijnen op elkaar. Beleggers hebben van nature de neiging om allemaal dezelfde richting op te lopen. Dit heet ook wel lemmingengedrag. Dat komt voor een deel ook door de risico’s die verbonden zijn aan het verkondigen van een afwijkende mening. Beleggers voelen zich er beter bij om gezamenlijk ten onder gaan, in plaats van hun nek uit te steken en het met een tegendraadse belegging mogelijk als enige goed te hebben. De kans bestaat in dat geval dan namelijk ook dat je als enige fout zit, en dat is lastig uitleggen.

Maar kuddegedrag kan er ook voor zorgen, dat beleggers er massaal naast zitten. Zoals dit jaar ook. In december 2013 serveerde veel beleggers staatsobligaties af. De rente zou gaan stijgen, wat negatief is voor obligaties en dit zou leiden tot een vervolg op de great rotation van obligaties naar aandelen. Het pakte in 2014 echter heel anders uit. De rente op staatsobligaties daalde tot nieuwe laagterecords. De Morningstar-categorie ‘Obligaties EUR Overheid’ presteert met een rendement van 9,9 procent per eind november 2014 prima en alle obligatiecategorieën bij elkaar hebben over de eerste 10 maanden van 2014 een instroom gezien van EUR 109 miljard tegenover EUR 36 miljard voor alle aandelencategorieën. Contrair beleggen blijkt dus te kunnen lonen.

Voor beleggers die het aan durven om tegen de stroom in te beleggen zijn er ook voor 2015 een aantal contraire beleggingen te noemen. Een aantal tegendraadse ideeën uit de grondstoffensector.

Goud
Op 31 augustus 2011 zette goud een all time high neer op USD 1828,50 per ounce. Na een waardedaling in 2013 schommelt de koers eind 2014 rond een niveau van USD 1200. Een daling vanaf de top van 35 procent in Amerikaanse dollars. Hoewel de prijsdaling in eurotermen minder sterk is vanwege de stijging van de dollar, heeft goud voor veel beleggers zijn glans verloren. Er zijn meerdere oorzaken. China’s vraag naar goud is dalende, mede ingegeven door de anti-corruptie campagne die de overheid voert. Dit heeft effect op de goudvraag uit de sierraden-industrie. De lage inflatie, de aantrekkende dollar en de aantrekkende economische groei in Amerika zijn andere redenen waarom beleggers goud de rug toekeren.

Toch zijn er ook beleggers die een herstel van de goudprijs verwachten. Francois Mouté, beheerder bij Neuflize OBC Investissements, is nog steeds positief op het edelmetaal. Een overtuiging die Mouté al jaren binnen zijn beleggingsfondsen hanteert. Ondanks de overheersend negatieve consensus voor goud verwacht Mouté dat de Amerikaanse groei in 2015 zal tegenvallen als gevolg van de torenhoge staatsschuld. Dit zou goud in zijn optiek weer onder de aandacht brengen bij beleggers.

Beleggers die vertrouwen hebben in een koersherstel van het edelmetaal kunnen opteren voor zowel beleggingsfondsen als ETFs:


(klik op tabel voor vergroting)


Mijnbouw: kolen en ijzererts

Mijnbouwers presteren de laatste jaren niet best, en ook in 2014 wil het niet vlotten. Zo daalde de prijs voor ijzererts van gemiddeld USD 135 per ton in 2013 naar onder USD 70 per ton in oktober 2014. De grote spelers (BHP Billiton, Rio Tinto en Vale) hebben hun productie fors uitgebreid terwijl de vraag naar ijzererts daalt. Hoewel zij hebben aangekondigd om toekomstige investeringen terug te schroeven, is de verwachting dat de productie de komende jaren nog verder toeneemt. Daarnaast is China een zeer belangrijke speler aan de vraagzijde. China is verantwoordelijk voor 50 procent van de wereldwijde staalproductie, waarvoor ijzererts de belangrijkste grondstof is. Tweederde van de verhandelde ijzererts wordt naar China verscheept. De afzwakkende economische groei heeft dan ook grote impact.

Voor kolen geldt hetzelfde verhaal. Prijzen staan onder druk en zijn mijlenver verwijderd van de piek die in 2008 is neergezet.

Toch zijn er fondsbeheerders die durven in te zetten op een herstel van grondstofprijzen. Nicolas Walewski, beheerder van Alken European Opportunities, heeft in de afgelopen maanden zijn positie in grondstofconglomeraat Glencore en in kolendelver Peabody opgehoogd. Volgens het beheerteam van Alken zorgt het huidige prijsniveau voor een onhoudbare situatie in het aanbod omdat duurdere producenten negatieve marges hebben. Aan de vraagzijde ziet het team positieve ontwikkelingen in India. Dat moet prijzen steun bieden.

Ook voor ijzererts zijn er lichtpuntjes. Producenten met een hogere kostprijs, zoals African Minerals, worden gedwongen om hun mijnen te sluiten omdat deze niet meer rendabel zijn. Evy Hambro, beheerder van BlackRock World Mining, vindt het een positief signaal dat investeringsplannen worden geschrapt en dat mijnbouwers meer oog hebben voor het uitkeren van Dividend. In tegenstelling tot anderen denkt Hambro dat de dividenden, ondanks de gedaalde grondstofprijzen, veilig zijn en dat ze in de toekomst verder zullen stijgen.

Beleggers die dit tegendraadse idee willen implementeren in hun portefeuille kunnen onder meer uit de volgende fondsen en ETFs kiezen.


(klik op tabel voor vergroting)


Olie
De prijs van een vat West Texas Intermediate kabbelde een tijd tussen USD 90 en USD 115, maar in oktober versterkte de daling van het zwarte goud. De Amerikaanse schalie-olierevolutie heeft in toenemende mate effect op de vraag/aanbodverhouding op het wereldtoneel. Aan de andere kant kan de OPEC het niet eens worden over het terugdringen van de dagelijkse productie om zo de prijzen te stabiliseren. De International Energy Agency (IEA) stelt dat er een nieuw tijdperk is aangebroken waarin lagere olieprijzen worden verwacht. De prijs noteert onder USD 70 per vat, waarmee veel beleggers terughoudend zijn met investeringen in deze sector.


Ook hier zijn beleggers die hun nek durven uitsteken. Tom Nelson, beheerder van Investec Global Energy, stelt dat de IEA structureel te optimistisch is over de productiegroei van niet-OPEC landen. Ook stelt hij, dat er sprake is van onderinvestering door met name de grote oliebedrijven. Hij vergrootte zijn posities in Amerikaanse en Canadese exploratie bedrijven omdat hij op de middellange termijn uitgaat van een dalend aanbod. Angel Agudo, beheerder van het Fidelity America Fund, sluit zich daarbij aan door te stellen dat een overreactie op de prijsdaling van olie energiebedrijven vanuit waarderingsoogpunt aantrekkelijk maken.

Beleggers die het aandurven om in oliegerelateerde beleggingen te stappen kunnen onderstaande beleggingsfondsen en ETFs overwegen.


(klik op tabel voor vergroting)

Deze column verscheen eerder op www.belegger.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten