Beleggingsfonds van de week: T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund

T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund is een goede keuze voor beleggers in Amerikaanse groeiaandelen. Het beleggingsfonds beschikt over diverse aantrekkelijke elementen, zoals een zeer ervaren beheerder en degelijke resultaten, waardoor het de Analyst Rating ‘Silver’ verdient.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 januari, 2015 | 7:45
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price staat in Amerika bekend om de expertise van Amerikaanse aandelen, maar het fondshuis is onder Nederlandse particuliere beleggers een onbekende. Dat is jammer, want de vermogensbeheerder herbergt een aantal goede beleggingsfondsen met overtuigende langetermijn track records.

Een voorbeeld is T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund. Dit beleggingsfonds wordt in Europa sinds 2003 aangeboden, maar kent een veel langere historie in Amerika. Beheerder Larry Puglia (foto) staat al 21 jaar aan het roer en is dus een veteraan als het gaat om beleggen in Amerikaanse aandelen. Maar zijn beroep heeft Puglia niet altijd op dezelfde manier uitgevoerd. Door de jaren heen werden subtiele veranderingen doorgevoerd in het beleggingsproces van T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund.

Het fonds heeft een sterker groeikarakter gekregen. Het was altijd al gefocust op groeiaandelen, maar heeft in de recente jaren aandelen geselecteerd die tot de snelgroeiende bedrijven gerekend mogen worden. De reden hiervoor ligt in de crisisjaren, toen beheerder Puglia van mening was dat het realiseren van gezonde groei steeds moeilijker zou worden voor bedrijven. Agressievere groeiaandelen zouden dan beter moeten presteren. De weging van de sector duurzame consumentengoederen ging omhoog en ook de blootstelling aan biotechnologiebedrijven bereikte in 2014 een hoogtepunt van 12 procent in de portefeuille.

Deze agressievere positionering zorgt er wel voor dat beleggers meer volatiliteit kunnen verwachten. Desondanks is Morningstar van mening dat T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund een goede keuze is voor beleggers in Amerikaanse groeiaandelen. Het fonds beschikt over diverse aantrekkelijke elementen, waardoor het de Analyst Rating ‘Silver’ verdient.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)


Beheerteam
Larry Puglia voegde zich in 1990 bij T. Rowe Price als analist voor bank- en verzekeringsaandelen. Sinds 1993 beheert hij de Amerikaanse evenknie van T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund, dat ook een Analyst Rating ‘Silver’ heeft. Puglia is één van de meest ervaren beheerders in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Verenigde Staten large-cap groei’ . Hij leunt voor het beheer op T. Rowe Price’s goed aangeschreven analistenteam van meer dan 100 man dat zich bezighoudt met fundamentele aandelenanalyse.

Wat betreft financiële vergoeding is er geen onderscheid tussen analisten en beheerders, wat de stabiliteit in de beleggingsteams bevordert. Desondanks zijn er in 2013 meer analisten vertrokken dan gewoonlijk. Vooral in de teams voor de sectoren gezondheidszorg en duurzame consumentengoederen was er verloop, waarbij de laatste sector ook voor T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund een grote rol speelt. Puglia’s ervaring zorgt er echter voor, dat de gaten in het aandelenonderzoek opgevuld kunnen worden.

Puglia neemt zelf de beleggingsbeslissingen, maar heeft ook een investment advisory committee dat dient als sparringpartner. De ruime ervaring van Puglia in combinatie met het sterke analistenteam is een positieve factor voor T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund. Puglia belegt zelf meer dan USD 1 miljoen in zijn fonds, waarmee zijn belangen in lijn zijn met die van beleggers.


Fondshuis
T. Rowe Price heeft vele aantrekkelijke kenmerken. De gedisciplineerde, risicobewuste aanpak leidde tot consistent goede resultaten voor het hele gamma beleggingsfondsen, vaak met lagere volatiliteit dan concurrenten. Veel beheerders zijn al lang bij het fondshuis werkzaam, wat de stabiliteit verhoogt. Pensioneringen worden vaak ver van te voren aangekondigd, zodat er een gedegen opvolgingsplan kan worden gemaakt.

T. Rowe had in 2013 enkele onverwachte personele veranderingen toen Kris Jenner van T. Rowe Price Health Sciences en Joe Milano van T. Rowe Price New America Growth opstapten om een eigen hedge fund te beginnen. Hoewel hun vertrek een aderlating is, blijft een dergelijk verloop behoudens pensioneringen een zeldzame verschijning bij het fondshuis.

De omloop in het analistenteam is in 2013 ook hoger geweest dan normaal, met name in de sector gezondheid. Op andere domeinen heeft het fondshuis de teams uitgebreid, vooral op fixed income, waar het aantal analisten toenam van 33 in 2007 naar 74 in 2013. Het fondshuis handelt in de belangen van de beleggers door fondsen tijdig te sluiten en geen trendy fondsen te lanceren. Degelijke kostenstructuren en beloningsstructuren gericht op langetermijnprestaties zijn ook positieve punten. Beheerders bij T. Rowe Price zouden wel meer in hun eigen fondsen kunnen beleggen.


Beleggingsproces
Beheerder Larry Puglia richt zich met T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund op bedrijven die een duurzame winst, een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen en groei van de vrije kasstroom genereren. Het fonds vermijdt ondernemingen met hoge schulden, wat ervoor zorgt dat de schuld/kapitaal ratio doorgaans beneden die van de Russell 1000 Growth index ligt. De kwaliteit van het management is een belangrijke factor, zeker als het gaat om de keuzes in allocatie van het kapitaal. Het fonds is geen verzameling van blue-chips, maar bevat ook snelgroeiende bedrijven als Amazon en Priceline.com.

De langetermijnwinstgroei van de portefeuille ligt boven die van de benchmark, maar heeft tevens een hogere waardering. Dit suggereert een iets agressievere benadering dan in het verleden. De active share is ook omhoog gegaan, van mid-50 naar mid-60 procent, wat betekent dat Puglia grotere afwijkingen ten opzichte van de index toelaat dan in het verleden. Desalniettemin is T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund breed gediversifieerd en behoort het niet tot de meest actieve fondsen van de categorie. Het fonds heeft met USD 45 miljard een grote omvang. Dit brengt de nodige uitdaging met zich mee, ook omdat andere fondsen van T. Rowe gedeeltelijk beleggen in dezelfde aandelen. Morningstar ziet tot op heden nog geen tekenen dat het grote beheerde vermogen een probleem vormt voor dit fonds.

Rendement
Beheerder Larry Puglia heeft een indrukwekkend track record opgebouwd met de Amerikaanse variant van T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund dat hij sinds 1993 beheert. Ook voor de Luxemburgse versie van dit fonds zijn de rendementen goed. Sinds de start van T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund in 2003 tot en met oktober 2014 zijn de voortschrijdende drie-jaars rendementen nooit in het onderste kwartiel terecht gekomen en wordt het categoriegemiddelde regelmatig verslagen. Over een periode van 10 jaar heeft het fonds per oktober 2014 een geannualiseerd rendement behaald van 9,54 procent versus 8,35 procent voor het gemiddelde van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Verenigde Staten large-cap groei’.

De voor risico gecorrigeerde rendementen zijn ook sterk. De maximum drawdown is weliswaar lager, maar de volatiliteit is iets hoger geweest. Een ongewoon slecht 2008 en een voorkeur voor cyclische bedrijven heeft het risicoprofiel beïnvloed. Buiten 2008 heeft het fonds het kapitaal beter beschermd dan concurrerende fondsen. In 2011 behaalde het een positief absoluut rendement, terwijl het categoriegemiddelde 3,7 procent verloor. In positieve markten wist T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund ook goed te renderen, zoals in 2009, 2012 en 2013. In 2013 leidde deze prestatie zelfs tot een nominatie van Puglia voor Morningstar Fund Manager of the Year in Amerika.


Kosten
De lopende kosten van T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund van 0,82 procent liggen iets beneden het gemiddelde van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Verenigde Staten large-cap groei’.


Rol in beleggingsportefeuille
T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund is geschikt voor een kernpositie.


Lees ook het analistenrapport van T. Rowe Price U.S. Blue Chip Equity Fund Q USD>


Bekijk ook een selectie van de andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Verenigde Staten large-cap groei’. (klik op tabel voor vergroting)


Eerdere beleggingsfondsen van de week:

Vontobel Fund - Global Equity

Kempen Euro Credit Fund

SNS Euro Mixfonds

Pictet Global Emerging Debt

Candriam Equities Biotechnology

ASN Milieu & Waterfonds

Parvest Equity Japan Small Cap

Aberdeen Global – World Equity Fund

Carmignac Patrimoine

DWS Top Dividende
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten