Morningstar verlaagt waardering dividendfonds BNP Paribas

Matige aandelenselecties en beperkte mankracht in het Europese beheerteam doen Morningstars vertrouwen in BNP Paribas Global High Income Equity Fund afnemen. De Analyst Rating gaat van 'Bronze' naar 'Neutral'.

Jeffrey Schumacher, CFA 21 januari, 2015 | 13:35
Facebook Twitter LinkedIn

De beleggingsfondsanalisten van Morningstar hebben hun Analyst Rating voor het wereldwijd beleggende dividendfonds BNP Paribas Global High Income Equity Fund (unhedged) en de naar euro gehedgde variant BNP Paribas Global High Income Equity Fund Classic verlaagd van ‘Bronze’ naar ‘Neutral’. Het Europese dividendfonds Parvest Equity High Dividend Europe blijft vooralsnog op ‘Neutral’ staan net als het op inkomsten gerichte BNP Paribas Premium Global Dividend Classic. De fondsen die sinds oprichting in 2003 onder leiding staan van Wouter Weijand (foto), hebben over de middellange termijn moeite om zich met aansprekende resultaten te onderscheiden. Een volgens Morningstar belangrijke factor hiervoor is de werkdruk in het beheerteam dat voor de regio Europa verantwoordelijk is.

Degelijk team, maar punten van zorg
Het beleggingsteam bestaat uit een grote groep beheerders en analisten dat geleid wordt door de ervaren beheerder Wouter Weijand. Het fonds heeft drie beleggingsteams voor de regio’s Amerika, Europa en Azië, die in grote mate autonoom opereren en verantwoordelijk zijn voor de aandelenselectie. De teams in Europa en Azië zijn onderdeel van BNP Paribas, maar voor Amerika is het team van River Road AM ingehuurd. Weijand zelf is verantwoordelijk voor de regio-allocatie binnen het fonds.

Hoewel dit beheerteam positieve eigenschappen heeft (ervaring, stabiliteit, toewijding, beleggen in eigen fondsen), zijn er ook minpunten. Het Europese team bestaat uit twee beheerders zonder ondersteuning van analisten. Tot 2011 konden zij steunen op de inbreng van een aandelenanalist, maar na haar vertrek heeft het team deze vacature niet opgevuld. Het gemis van directe ondersteuning wordt deels opgevangen door gebruik te maken van externe analisten, maar dat vindt Morningstar geen volwaardige vervanging.

De werkdruk voor het Europese beheerteam is in 2012 verder vergroot toen het ook verantwoordelijk werd voor een deel van de aandelenanalyse voor het dividendfonds dat zich richt op opkomende markten (BNP Paribas Emerging Markets High Income Equity Fund (unhedged). Naar onze mening is er een tekort aan mankracht om de vereiste fundamentele analyses te kunnen uitvoeren voor zowel dit Europese fonds als het emerging market fonds. De hogere werkdruk is in onze ogen een belangrijke factor die de ondermaatse prestaties van dit team verklaart op het gebied van aandelenselectie. Daarmee heeft het ook grote invloed op de resultaten van het wereldwijde dividendfonds, waar Europa ongeveer 50 procent van de portefeuille uitmaakt.

Achterblijvende rendementen
Het beoordelen van de prestaties van BNP Paribas Global High Income Equity Fund Classic is complex. De originele strategie die in 2003 werd gestart, hedged het valutarisico naar euro waardoor een vergelijking met concurrenten die dit niet doen nietszeggend is. Wel kan het gehedgde fonds afgezet worden tegenover de eigen benchmark (S&P High Income Equity World). Het geannualiseerde rendement over de periode van elf jaar ligt na kosten beneden dat van de benchmark. Voor een diepgaandere analyse zijn er echter alleen volledige attributies voorhanden sinds het fonds onder BNP Paribas valt, waarmee de periode waarover het fonds beter beoordeeld kan worden versus de benchmark beperkt blijft tot 2009 – 2014.

Over deze periode tot oktober 2014 blijft het fonds na kosten geannualiseerd 2,4 procent achter bij de (eigen) benchmark. Geen van de regioteams wist hun eigen benchmark over deze periode te verslaan. Het fonds wist enkel in 2010 en 2012 de benchmark na kosten voor te blijven. De resultaten uit de aandelenselectie zijn teleurstellend, maar ook de regio-allocatie heeft niet bijgedragen.

De niet-gehedgde variant bestaat sinds 2011 en de resultaten van dit fonds kunnen wel afgezet worden tegenover de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd – Dividend. De resultaten van dit fonds per oktober 2014 zijn gemiddeld tot benedengemiddeld vergeleken met de categorie. Het betreft hier nog een relatief korte periode die wordt beïnvloed door een slecht 2014. De overweging Europa en onderweging Amerika pakte vorig jaar niet goed uit, terwijl de aandelenselecties per oktober 2014 in Amerika en vooral Europa niet bijdroegen. Op drie jaar komt het geannualiseerde rendement uit in het 76e percentiel van de categorie.

Hoewel we nog steeds een kwalitatief goed beleggingsproces zien, is het team over middellange termijn niet in staat geweest om de strategie met succes uit te voeren. Dat maakt dat wij behoudender zijn geworden op deze strategie.

Deze tabel laat de waarderingen zien voor de verschillende dividendfondsen van BNP Paribas.(Klik op tabel voor vergroting)


Lees ook de analistenrapporten van deze fonden: BNP Paribas Global High Income Equity FundBNP Paribas Global High Income Equity Fund ClassicParvest Equity High Dividend Europe en BNP Paribas Premium Global Dividend Classic

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten