Top 5 'low vol' beleggingsfondsen: duidelijke outperformance

Beleggingsfondsen die beleggen in aandelen met een lage volatiliteit zijn in trek. Dit blijkt niet voor niets. De afgelopen jaren hebben ze de markt overtuigend verslagen.

Harm Luttikhedde, 16 februari, 2015 | 8:18
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft op verzoek van Fondsnieuws een blik geworpen op het universum van fondsen die beleggen in Europese aandelen met een lage volatiliteit. Daarbij is gekeken naar zowel de smart bèta indextrackers op dit terrein als actief beheerde beleggingsfondsen.

Op driejaarsbasis blijkt de Amundi ETF MSCI Europe Minimum Volatility het hoogste geannualiseerde rendement te hebben behaald. Op vijfjaarsbasis troeft echter het actief beheerde Invesco Pan European Structured Equity Fund de naaste concurrentie af.

'Low vol' fondsen hebben het ook in zijn algemeenheid de afgelopen jaren goed gedaan. Bijna allemaal bleven ze de traditionele MSCI Europa Index voor. Op driejaarsbasis bijvoorbeeld kwam die index niet verder dan 'slechts' 15,75 procent. Zoals je mag verwachten was ook de volatiliteit uitgedrukt in standaard deviatie over het algemeen lager.

Of lage volatiliteitsaandelen de outperformance ten opzichte van de brede markt zullen doortrekken naar de toekomst, daarvoor is geen enkele garantie. Fondsen die inspelen op 'factorpremies' als lage volatiliteit kunnen ook lange periodes kennen waarin de rendementen achterblijven.

Dat is ook de voornaamste reden waarom Morningstar moeite heeft de benaming 'smart bèta', aangezien het een positieve connotatie heeft die niet altijd waargemaakt wordt.

Vele gedaantes
In het overzicht vallen nog een aantal zaken op. Zo komt low vol-beleggen is veel gedaantes voor, onder meer als minimum risk, minimum volatility, low volatility enhanced, minimum variance, managed volatility en conservative equity.

Vaak gaat het om min of meer dezelfde strategie, hoewel minimum variance volgens hoofd beleggingsfondsenonderzoek San Lie van Morningstar 'toch echt wat anders is dan een simpele low vol-strategie'.

Fondshuizen spelen gretig in op de belangstelling voor lage volatiliteitsstrategieën. Er zijn veel productlanceringen in dit segment. Maar nieuw is de strategie bepaald niet. Het Invesco-fonds in de top 5 werd al in het jaar 2000 opgericht, het fonds van UniInstitutional zelfs al in 1998.

De belangstelling voor low vol werd onlangs bevestigd in het ETP Landscape rapport van BlackRock. De instroom wereldwijd voor dergelijke ETFs versnelt en bedroeg in de eerste maand van het jaar USD 1,9 miljard.Lees ook de analistenrapporten over deze beleggingsfondsen: Amundi ETF MSCI Europe Minimum Vol A/I, Invesco Pan European Structured Equity Fund A Acc en Robeco European Conservative Equities C.


Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten