Beleggingsfonds van de week: First State Global Emerging Markets Leaders Fund

First State Global Emerging Markets Leaders Fund is een uitstekende keuze om mee te beleggen in opkomende markten. De beleggingstrategie van dit fonds heeft zijn waarde bewezen. De analisten van Morningstar geven de hoogste waardering 'Gold'.

Maarten van der Pas 19 februari, 2015 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

Er zijn van die beleggingsfondsen die een abonnement op de Morningstar Awards lijken te hebben. Zoals First State Global Emerging Markets Fund en First State Global Emerging Markets Leaders Fund. In 2012 waren beide fondsen genomineerd en en won ‘Leaders’. Eén jaar later behoorden ze weer tot de genomineerden en won het ‘gewone’ Fund. In 2014 hetzelfde verhaal en dit jaar is First State weer met twee van zijn beleggingsfondsen: het 'Leaders Fund' en Emerging Markets Sustainability Fund. Onnodig op te merken dat First State met zijn beleggingsfondsen voor opkomende markten momentum heeft.

Nu is een nominatie voor de Morningstar Awards gebaseerd op historisch rendement. First State Global Emerging Markets Fund en First State Global Emerging Markets Leaders Fund hebben dan ook de hoogste Morningstar Rating van 5 sterren, een waardering voor resultaten uit het verleden. Rendementen uit het verleden zeggen echter niets over de toekomst, maar beide fondsen hebben ook nog de hoogste Morningstar Analyst Rating ‘Gold’. Met deze kwalificatie geven de fondsanalisten van Morningstar aan, dat ze verwachten dat het fonds (ook) op termijn door een economische cyclus heen de index en/of het gemiddelde van de categorie verslaat.

Morningstar vindt First State Global Emerging Markets Leaders Fund dan ook een uitstekend fonds om in opkomende markten te beleggen. Daarbij moet wel worden opgemerkt, dat het fonds al sinds september 2013 een zogenaamde 'soft close' kent. Aan nieuwe beleggers in First State Global Emerging Markets Leaders Fund brengt First State een heffing van 4 procent in rekening die geheel ten goede komt aan het fonds. Voor zittende beleggers is er niets aan de hand.

Zo’n maatregel pleit voor het fondshuis, omdat hij is genomen om de belangen van bestaande beleggers te beschermen. In de periode 2011-2013 zag First State Global Emerging Markets Leaders Fund een aanzienlijke instroom waardoor het fonds te groot dreigde te worden. Het gevaar bestaat, dat de beleggingstrategie niet meer goed kan worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld omdat de beheerder gedwongen op zoek moet gaan naar meer aandelen om in te beleggen of omdat hij vanuit een liquiditeitsoogpunt een groter dan wenselijk belang in een bepaald aandeel moet nemen. Het is in de optiek van Morningstar te prijzen dat een fondshuis er niet voor kiest om een fonds door te laten groeien met alle inkomsten die dat oplevert, maar het belang van de zittende beleggers vooropstelt. Om dit moment is het vermogen onder beheer bij First State Global Emerging Markets Leaders Fund EUR 4,3 miljard.

Heb beheerteam van First State Global Emerging Markets Leaders Fund is naar mening van Morningstar goed opgeleid en capabel. Het staat onder leiding van Jonathan Asante (foto), die al sinds de oprichting van het fonds in 2004 betrokken is. Tom Prew is sinds 2013 medebeheerder. Het beheerteam voert zijn beleggingsstrategie consistent uit en die heeft beleggers in de loop van de jaren goed bediend. Asante en zijn team zoekt naar ondernemingen met duurzame aanjagers voor winstgroei en die redelijk gewaardeerd zijn. Ze geven de voorkeur aan herkenbare bedrijfsactiviteiten die worden uitgevoerd door een kwalitatief goed management. Ze preferen ook –n iet onbelangrijk voor opkomende markten – bedrijven die er een hoge standaard voor corporate governance op nahouden.

De portefeuille van First State Global Emerging Markets Leaders Fund kenmerkt zich door een aanzienlijk actief beheer. De managers nemen zestig tot zeventig aandelen op die wat betreft land en sector sterk kunnen afwijken van concurrenten in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd emerging markets' en van de index MSCI Emerging Markets. Zo is door de focus op waardering en corporate governance de beleggingsportefeuille met betrekking tot China aanzienlijk onderwogen. En de voorkeur voor bedrijven met een stabiele winstgroei leidt ertoe cyclische aandelen uit de sectoren energie en basismaterialen worden gemeden.

Dit eigen karakter van de beleggingsstrategie beïnvloedt het relatieve rendement van First State Global Emerging Markets Leaders Fund in vergelijking met andere fondsen in de categorie. Maar over langere tijd heeft de strategie zijn waarde bewezen. Morningstar vindt dat beleggers bij Asante in uitstekende handen zijn.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)Beheerteam
First State Stewart heeft een goed uitgerust beleggingsteam dat opkomende markten volgt met een juiste mix van ervaren en jongere krachten. Jonathan Asante werd begin 2008 benoemd tot hoofdbeheerder van First State Global Emerging Markets Leaders Fund en kreeg in 2013 gezelschap van Tom Prew. Asante en Prew werken nauw samen.

Prew kwam in 2006 als analist bij First State en Asante werkt er al sinds 2004. Toen hij bij First State aan de slag ging bracht hij negen jaar ervaring met beheer van beleggingsfondsen in opkomende markten met zich mee.
Het beleggingsteam van meer dan 30 man zit in Edinburgh, Hong Kong en Singapore en de verantwoordelijkheden zijn grotendeels verdeeld naar land en regio.


Fondshuis
Colonial First State Global Asset Management is de in Australië gevestigde moedermaatschappij van First State Investments en First State Stewart. Deze twee gespecialiseerde vermogensbeheerders met kantoren in Edinburgh, Hong Kong en Singapore opereren autonoom en beheren enkele van de meest succesvolle beleggingsfondsen van de groep.

Morningstar waardeert het dat deze twee boetieks zich houden bij hun expertise. Zo is First State Stewart bijzonder succesvol in beleggen in opkomende markten als India en Azië-Pacific waar First State Investments uitstekende REITs (real estate investment trust) en grondstoffondsen heeft. En First State Investments stopte in 2006 met zijn fonds in Britse aandelen toen het zich realiseerde, dat het onmogelijk de schaal kon genereren die nodig is om serieus mee te doen in deze overvolle markt.
Wij bevelen een dergelijk besluit aan en zouden willen dat meer fondshuizen volgen en zich enkel richten op de fondsen waarmee ze echt waarde toevoegen voor beleggers.
Het beloningsbeleid bij First State is zodanig dat de belangen van de fondsbeheerders in lijn zijn met die van beleggers.


Beleggingsproces
Het beleggingsproces van First State Global Emerging Markets Leaders Fund is gericht op een bottom-up aandelenselectie en eerder op absolute dan op relatieve rendementen. Het beheerteam voert een robuust buy-and-hold proces dat kijkt naar aandelen op basis van hun vermogen om een duurzame en voorspelbare groei genereren. Kwantitatieve toetsing wordt gebruikt om een universum van meer dan 11 duizend potentiële namen terug te brengen tot een beheersbaar niveau.

Het onderzoek van het beheerteam resulteert in een lijst met 350 ideeën waarmee de beleggingsportefeuille wordt gebouwd. Het team evalueert aandelen vanuit drie invalshoeken: kwaliteit, winstgroei en waardering. Voor de kwaliteit kijkt het naar factoren als het management van de onderneming, de bedrijfsactiviteiten, corporate governance en de balans. De analisten besteden veel aandacht aan factoren die de winst laten groeien waaronder merken, de plaats van de onderneming in de sector en prijsmacht. Om de waardering van een onderneming te bepalen wordt een flexibele benadering gehanteerd en veelgebruikte ratio’s zijn koers/omzet, ondernemingswaarde/EBITDA en koers/boekwaarde. Even belangrijk zijn niet-financiële ratio’s zoals bezettingsgraad van de productiecapaciteit.

De portefeuille van First State Global Emerging Markets Leaders Fund is redelijk gespreid, kent gewoonlijk geen specifiek risico en de omvang van de posities met de grootste overtuiging schommelt rond de 4 procent. De omzet in de portefeuille is laag in vergelijking met concurrerende fondsen.


Rendement
First State Global Emerging Markets Leaders Fund heeft sterke rendementen laten zien. Het geannualiseerde rendement in de afgelopen drie jaar is zowel in absolute als relatieve zin indrukwekkend (zie tabel en grafiek). De MSCI Emerging Markets Index en de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd emerging markets’ werden met respectievelijk 8,3 en 4,8 procentpunt verslagen.

De overtuiging van het beheerteam om te beleggen in ondernemingen van hoge kwaliteit met sterke merken en een duurzame kasstroom heeft door de tijd heen aanzienlijk waarde toegevoegd en hield het fonds in de juiste versnelling in neerwaartse markten.

First State Global Emerging Markets Leaders Fund eindigde in 2012 voor zijn concurrenten en de benchmark in een markt die dat jaar al een sterk positief rendement liet zien. De overwogen positie in defensieve consumptiegoederen en de aandelenselectie in die sector droegen daar in belangrijke mate aan bij. Dat gold ook voor de geselecteerde aandelen in nutsbedrijven en de onderwogen positie in de energiesector. In de slappere markt van 2013 presteerde het fonds opnieuw bovengemiddeld en profiteerde het van zijn onderweging in grondstofaandelen in combinatie met de juiste aandelen in de sectoren financiële dienstverlening, defensieve consumptiegoederen en IT. Ook in 2014 werden de benchmark en de categorie verslagen en leverden de onderweging in grondstofaandelen en de aandelen in financials een positieve bijdrage.

Waar gegeven de specifieke beleggingsbenadering een hogere volatiliteit zou worden verwacht, is dat echter niet het geval. De volatiliteit van First State Global Emerging Markets Leaders Fund was de afgelopen vijf jaar aanzienlijk lager dan die van de index en de categorie.


Kosten
De lopende kosten voor de aandelenklasse van First State Global Emerging Markets Leaders Fund voor particuliere beleggers is competitief in vergelijking met het gemiddelde van de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd opkomende markten’.

 

Lees ook het analistenrapport over First State Global Emerging Markets Leaders Fund Class B (Acc) EUR >


Bekijk ook een selectie van andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd emerging markets’.
 (klik op tabel voor vergroting)
Eerdere beleggingsfondsen van de week:

Invesco Pan European Structured Equity Fund

Henderson Horizon Pan European Equity Fund

Neuberger Berman Emerging Debt Hard Currency Fund

BlackRock European Fund

Delta Lloyd Corporate Bond Fund

T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund

Vontobel Fund - Global Equity

Kempen Euro Credit Fund

SNS Euro Mixfonds

Pictet Global Emerging Debt

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten