Beleggingsfonds van de week: First State Global Emerging Markets Leaders Fund

First State Global Emerging Markets Leaders Fund is een uitstekende keuze om mee te beleggen in opkomende markten. De beleggingstrategie van dit fonds heeft zijn waarde bewezen. De analisten van Morningstar geven de hoogste waardering 'Gold'.

Maarten van der Pas 19 februari, 2015 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

Er zijn van die beleggingsfondsen die een abonnement op de Morningstar Awards lijken te hebben. Zoals First State Global Emerging Markets Fund en First State Global Emerging Markets Leaders Fund. In 2012 waren beide fondsen genomineerd en en won ‘Leaders’. Eén jaar later behoorden ze weer tot de genomineerden en won het ‘gewone’ Fund. In 2014 hetzelfde verhaal en dit jaar is First State weer met twee van zijn beleggingsfondsen: het 'Leaders Fund' en Emerging Markets Sustainability Fund. Onnodig op te merken dat First State met zijn beleggingsfondsen voor opkomende markten momentum heeft.

Nu is een nominatie voor de Morningstar Awards gebaseerd op historisch rendement. First State Global Emerging Markets Fund en First State Global Emerging Markets Leaders Fund hebben dan ook de hoogste Morningstar Rating van 5 sterren, een waardering voor resultaten uit het verleden. Rendementen uit het verleden zeggen echter niets over de toekomst, maar beide fondsen hebben ook nog de hoogste Morningstar Analyst Rating ‘Gold’. Met deze kwalificatie geven de fondsanalisten van Morningstar aan, dat ze verwachten dat het fonds (ook) op termijn door een economische cyclus heen de index en/of het gemiddelde van de categorie verslaat.

Morningstar vindt First State Global Emerging Markets Leaders Fund dan ook een uitstekend fonds om in opkomende markten te beleggen. Daarbij moet wel worden opgemerkt, dat het fonds al sinds september 2013 een zogenaamde 'soft close' kent. Aan nieuwe beleggers in First State Global Emerging Markets Leaders Fund brengt First State een heffing van 4 procent in rekening die geheel ten goede komt aan het fonds. Voor zittende beleggers is er niets aan de hand.

Zo’n maatregel pleit voor het fondshuis, omdat hij is genomen om de belangen van bestaande beleggers te beschermen. In de periode 2011-2013 zag First State Global Emerging Markets Leaders Fund een aanzienlijke instroom waardoor het fonds te groot dreigde te worden. Het gevaar bestaat, dat de beleggingstrategie niet meer goed kan worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld omdat de beheerder gedwongen op zoek moet gaan naar meer aandelen om in te beleggen of omdat hij vanuit een liquiditeitsoogpunt een groter dan wenselijk belang in een bepaald aandeel moet nemen. Het is in de optiek van Morningstar te prijzen dat een fondshuis er niet voor kiest om een fonds door te laten groeien met alle inkomsten die dat oplevert, maar het belang van de zittende beleggers vooropstelt. Om dit moment is het vermogen onder beheer bij First State Global Emerging Markets Leaders Fund EUR 4,3 miljard.

Heb beheerteam van First State Global Emerging Markets Leaders Fund is naar mening van Morningstar goed opgeleid en capabel. Het staat onder leiding van Jonathan Asante (foto), die al sinds de oprichting van het fonds in 2004 betrokken is. Tom Prew is sinds 2013 medebeheerder. Het beheerteam voert zijn beleggingsstrategie consistent uit en die heeft beleggers in de loop van de jaren goed bediend. Asante en zijn team zoekt naar ondernemingen met duurzame aanjagers voor winstgroei en die redelijk gewaardeerd zijn. Ze geven de voorkeur aan herkenbare bedrijfsactiviteiten die worden uitgevoerd door een kwalitatief goed management. Ze preferen ook –n iet onbelangrijk voor opkomende markten – bedrijven die er een hoge standaard voor corporate governance op nahouden.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid