De top 10 dividendaandelen van de Ultimate Stock-Pickers

In een aandelenmarkt die volatieler is geworden blijven de Ultimate Stock-Pickers zich concentreren op dividendaandelen van hogere kwaliteit. General Electric, Philip Morris International, Emerson Electric en National Oilwell Varco zijn aantrekkelijke dividendaandelen.

Greggory Warren, CFA 25 maart, 2015 | 13:48
Facebook Twitter LinkedIn

De Amerikaanse aandelenmarkt (vertegenwoordigd door de S&P 500 TR Index) begon het jaar aarzelend, herstelde zich in februari en heeft die groei tot nu toe vast weten te houden in een lastige maand maart (zie onderstaande koersgrafiek). Medio maart was de benchmark sinds het begin van dit jaar slechts 0,2 procent gestegen. Omdat beleggers zich blijven concentreren op de volgende renteveranderingen van de Federal Reserve, waren er dalende markten zodra er goed nieuws over de Amerikaanse economie gepubliceerd werd (zoals het arbeidsmarktrapport in de tweede week van maart) en waren er stijgende markten bij minder goed economisch nieuws (zoals het winkeliersverkooprapport dat over februari gepubliceerd werd).

In combinatie met een recordgroei van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere valuta's en een verdere daling van de olieprijzen, is de weg vrij voor meer volatiliteit op de korte termijn dan in de afgelopen jaren te zien was. Hoofdeconoom van Morningstar, Bob Johnson, vindt dat de markt veel te veel tijd besteedt aan het “wanneer” van de rentekwestie, en lang niet genoeg aan de vragen “hoeveel, hoe lang, en in welke stappen?”. Hij verwacht, dat alle vertragingen in renteverhoging door de Fed (hoewel deze door beleggers als positief ervaren worden) alleen maar betekenen dat toekomstige verhogingen groter zullen zijn en/of de renteverhogingen daarna elkaar veel sneller zullen opvolgen – waarbij aangenomen dat de Amerikaanse economie zijn herstel voortzet.


(Klik op grafiek voor vergroting)

Alle onzekerheid over het moment waarop de renteverhogingen van start gaan heeft het voor beleggers met een focus op dividend moeilijker gemaakt om te beslissen wat ze met hun portefeuilles moeten doen. Het merendeel van de Ultieme Stock-Pickers (zie onderaan dit artikel wat het concept van de Ultimate Stock-Pickers inhoudt en wie deze ultieme aandelenbeleggers zijn) is geen specifeke dividendbelegger, maar een handjevol - Amana Trust Income, Columbia Dividend Income, Oakmark Equity & Income en Parnassus Equity Income- concentreert zich op hun zoektocht naar beleggingswinst meer op inkomstengenererende aandelen.

Ook Warren Buffett – de bekendste Ultimate Stock-Picker - heeft bij Berkshire Hathaway (BRK.A)/(BRK.B) zijn beleggingsportefeuille herschikt om meer inkomsten te genereren. Volgens het jaarverslag ontving Berkshire in 2014 ongeveer USD 1,6 miljard aan dividenden uit zijn aandelenbeleggingen: een flinke stijging ten opzichte van de USD 862 miljoen van drie jaar eerder. Hierin is de USD 3,5 miljard die het bedrijf vorig jaar als contanten ontving van zijn dochteronderneming Burlington Northern Santa Fe niet meegeteld. Noemenswaardig is ook, dat Berkshire geen dividend ontvangt van zijn activiteiten in de energie- en nutsvoorzieningen van dochteronderneming Berkshire Hathaway Energy, dat de contanten die het normaalgespreken aan publieke aandeelhouders zou uitbetalen in het bedrijf kon herinvesteren.

Een aantal olie-gerelateerde aandelen - ConocoPhillips (COP), Occidental Petroleum (OXY), National Oilwell Varco (NOV), en ExxonMobil (XOM)- op de lijst van de top 10 dividenduitkerende aandelen waarin de Ultimate Stock-Pickers beleggen, lijkt een potentiële beleggingsmogelijkheid voor op inkomsten gerichte beleggers te gaan vormen. Dit is ongetwijfeld een reactie op het effect van de dramatische daling van de olieprijzen op de aandelenkoers van oliebedrijven in de afgelopen paar kwartalen, aangezien de opbrengsten van deze aandelen genoeg gestegen zijn om andere namen van de lijst te verstoten.

Morningstars analistenteam dat aandelen uit de energiesector volgt heeft zijn verwachting voor de olieprijs in het midden van de cyclus bijgesteld van USD 100 naar USD 75 voor een vat ruwe Brent-olie. Hierdoor steeg van de groep oliegerelateerde aandelen die Morningstar volgt de verhouding koers/fair value of reële waarde van ongeveer 80 procent naar bijna 90 procent. Desalniettemin zijn er toch nog een paar koopjes in deze groep. Morningstars toetsing van de beste dividenduitkerende aandelen probeert in te zoomen op de namen van de hoogste kwaliteit waarin Ultimate Stock-Pickers momenteel met overtuiging beleggen.

We doen dit door te beginnen met een lijst van meer dan 500 verschillende dividenduitkerende aandelen waarin de topfondsbeheerders beleggen. Vervolgens concentreren we ons op bedrijven waarvan we denken dat zij over concurrentievoordelen beschikken waardoor ze de nodige kasstromen kunnen genereren om hun dividenden op langere termijn te handhaven, en dit ook met veel minder onzekerheid kunnen bewerkstelligen.

Hiervoor kijken wij uit naar ondernemingen waarin veel belegd wordt (door vijf of meer van de topbeheerders), die meer winst maken dan de S&P 500, die bedrijven vertegenwoordigen met grote op kleine concurrentievoordelen (‘wide’ of ‘narrow moat’) en die een lage of medium onzekerheidsgradatie hebben (‘low’ of ‘medium uncertainty’). Als dit gedaan is maken we twee tabellen, waarvan één de top 10 dividendaandelen van de Ultimate Stock-Pickers weergeeft en de ander de aandelen die meer dividend uitkeren dan de S&P 500 en waarin de topaandelenbeleggers ook vaak beleggen.

Ons inziens zal het vinden van aandelen die meer opbrengen dan de referentie-index, maar die afkomstig zijn uit stabielere sectoren, met minder onzekerheid over hun toekomstige kasstromen, voor beleggers enige bescherming bieden bij dalingen van de markt (dat tegenwoordig van steeds groter zorg blijkt). Onze berekeningen van de dividendopbrengst in beide tabellen zijn overigens gebaseerd op gewone dividenden die over de laatste 12 maanden zijn gedeclareerd en niet op eventuele bijzondere (of aanvullende) dividenden die tijdens die periode misschien zijn uitbetaald (of gedeclareerd).

Top 10 dividendaandelen van de Ultimate Stock-Pickers

(Klik op tabel voor vergroting)

In vergelijking met het vorige kwartaal waarin Morningstar de top 10 dividendaandelen van de Ultimate Stock-Pickers analyseerde zijn er een aantal veranderingen in de lijst. Vodafone Group (VOD), Pfizer (PFE), Roche (RO), en Eli Lilly (LLY) hebben plaatsgemaakt voor Occidental Petroleum, National Oilwell Varco, Emerson Electric (EMR) en Exxon Mobil. Toch blijft de opbrengst redelijk vergelijkbaar, hoewel de markt de afgelopen zes maanden met ongeveer 4 procent is gestegen.

De lijst zelf blijft ook in balans. Zelfs nu vier van de top 10 dividendaandelen energieaandelen zijn, blijven vier andere sectoren - defensieve consumptiegoederen, industrie, cyclische consumptiegoederen en gezondheidszorg - vertegenwoordigd. We zagen de zwaardere aankopen in aandelen van General Electric (GE) en Unilever (UNA), die geen van beiden de lijst van top 10 ‘high-conviction’ aankopen haalden. Unilever haalde wel de lijst van top 25 aankopen, terwijl General Electric niet al te ver buiten de verlengde lijst van high-conviction aankopen of beleggingen vanuit grote overtuiging viel. Toch was General Electric in het vierde kwartaal onderwerp van twee high-conviction 'new money' aankopen (nieuwe beleggingen in de portefeuille van het fonds).

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Altria Group Inc47,50 USD-1,27Rating
Berkshire Hathaway Inc Class A433.050,00 USD-1,11Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B287,78 USD-1,06Rating
ConocoPhillips74,43 USD-2,79Rating
Eli Lilly and Co250,17 USD0,70Rating
Emerson Electric Co96,15 USD-0,98Rating
Exxon Mobil Corp64,13 USD-2,60Rating
General Electric Co103,85 USD-3,34Rating
Intel Corp47,89 USD-0,81Rating
Johnson & Johnson163,74 USD-1,21Rating
Microsoft Corp323,17 USD4,21Rating
NOV Inc14,65 USD0,34Rating
Occidental Petroleum Corp33,30 USD-5,83Rating
Pfizer Inc42,97 USD-1,35Rating
Procter & Gamble Co141,83 USD-0,71Rating
Qualcomm Inc131,20 USD-0,56Rating
Roche Holding AG390,00 CHF0,10
U.S. Bancorp60,28 USD-3,46Rating
United Parcel Service Inc Class B212,21 USD-2,69Rating
Vodafone Group PLC110,54 GBX-1,32Rating
Walmart Inc147,53 USD-0,82Rating
Wells Fargo & Co50,05 USD-1,15Rating

Over de auteur

Greggory Warren, CFA  Greggory Warren, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid